Persbericht

Verenigingen van mede-eigenaars profiteren niet van btw-verlaging

27 april 2022

Reactie Test Aankoop:

 

Nu de prijzen voor gas- en elektriciteit deze maand weer records bereiken, is elke besparing, hoe klein ook, op de energiefactuur, goed meegenomen.  Voor een gemiddelde verbruik is alleen al de energieprijs, exclusief netwerkkosten, heffingen en belastingen in enkele maanden tijd verdrievoudigd, waardoor tal van gezinnen in de problemen komen. Sinds het begin van het jaar had de federale regering verschillende maatregelen genomen: een verlaging van de btw naar 6% op elektriciteit gedurende vier maanden, een energiecheque van 80 euro voor wie van het sociaal tarief geniet, de verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief, aanvankelijk gepland tot maart 2022 en verlengd met 3 maanden, alsook een verwarmingspremie van 100 euro. Vorige maand werd daarbovenop tot nieuwe maatregelen besloten: voor brandstoffen besliste de regering een verlaging door te voeren van de accijnzen met 0,175 euro per liter en werd er een korting van 200 euro toegekend voor al wie zich verwarmt met stookolie. Daarnaast werd de verlaging van de btw van 21% naar 6% op elektriciteit verlengd tot 30 september 2022 en ook de btw op gas werd tijdelijjk naar 6% gebracht. Echter niet voor iedereen, blijkt nu: consumenten die in appartementen wonen die elk aangesloten zijn op één systeem van centrale verwarming, kunnen niet genieten van de korting omdat zij worden gezien als professionele verbruikers.

 

Hoewel goed bedoeld, zien we opnieuw dat maatregelen die in der haast zijn genomen, onbedoelde neveneffecten genereren. Vermits alleen natuurlijke personen van een verlaagd btw-tarief kunnen profiteren, vallen ook verengingen van mede-eigenaars uit de boot. Erg zuur voor consumenten die in  een appartement wonen”, zegt Simon November van Test Aankoop.

 

De consumentenorganisatie zal de minister aanschrijven met de vraag om deze ongewilde neveneffecten van de regelgeving bij te sturen opdat geen consumenten worden uitgesloten van een zeer welgekomen verlichting van de gasfactuur.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.