Nieuws

Duizelingwekkende energietarieven in januari breken nieuwe records

12 januari 2022
energieprijzen, elektriciteitsprijs, energietarieven, stroomprijzen

Het nieuwe jaar heeft helaas nog niet meteen goedkopere energietarieven in petto. Integendeel, deze maand zet de stijging van de tarieven zich onverminderd verder tot ongeziene hoogtes. Wij staan je bij met advies voor het geval je contract binnenkort afloopt.

In december verpulverden de gasprijzen op de groothandelsmarkten het éne record na het andere. Dit vertaalt zich in de consumententarieven van januari. Die bereiken nieuwe recordhoogtes. Voor een gemiddeld elektriciteits- en gasverbruik loopt de rekening op tot zo’n 5 500 euro op jaarbasis.

Elektriciteitsfactuur van bijna 1 800 euro per jaar

Voor elektriciteit loopt deze maand de gemiddelde jaarfactuur op tot 1 170 euro voor het handvol vaste tarieven dat je nog op de markt vindt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van oktober. Bij variabele tariefplannen mag je op eenzelfde bedrag rekenen, op basis van het tarief van vandaag. Dit zijn de energiekosten, zonder nettarieven en heffingen. Met die kosten erbij kom je aan een jaarfactuur van zo’n 1 800 euro. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met januari 2020, dus vóór de coronacrisis.

Aardgasprijs 5 keer hoger dan 2 jaar geleden

Voor aardgas is de situatie werkelijk verbijsterend: de recordprijzen van november 2021 zijn nog gestegen met zo’n 30%. Voor een gemiddeld jaarverbruik van 23 260 kWh betaal je hierdoor maar liefst zo’n 3 200 euro bij een vast tarief. Bij een variabel tarief ligt het bedrag in dezelfde buurt. Tellen we daar de heffingen en nettarieven bij, dan loopt de jaarfactuur op tot ongeveer 3 700 euro. 

Ook hier gaan we uit van het tarief van vandaag en zegt dit niets over de toekomst. Maar een groot deel van je gasverbruik zal hoe dan ook tegen het huidige tarief worden afgerekend aangezien zowat 45% van je gasverbruik plaatsvindt in het koudere eerste kwartaal van het jaar.

Voor aardgas betaal je intussen een gemiddelde prijs van ca. 14 c€/kWh, zowel bij een vast als bij een variabel tarief. In januari 2020 was dat gemiddeld 2 à 3 c€/kWh.
 
Hoewel de prijzen op de groothandelsmarkten eind december een daling inzetten, liggen ze vandaag nog steeds 4 tot 5 keer hoger in vergelijking met normale periodes. Bovendien blijft het risico op prijsschommelingen de komende maanden hoog, zeker als er een koudeprik zou komen die de vraag naar aardgas verder omhoogstuwt.

Wat als mijn contract afloopt?

Het advies vandaag luidt nog steeds: wie een lopend contract met vast tarief van vóór het vierde kwartaal van 2021 heeft, doet het best niets. De prijzen liggen vandaag immers een pak hoger. Wie een variabele prijs heeft, volgt de evoluties mee en zal door de zure appel heen moeten bijten. Verschillende leveranciers stellen intussen een nieuwe verhoging van de voorschotfacturen voor. Weet dat je deze steeds kunt verlagen; jij kunt zelf het best jouw financiële draagkracht inschatten. Besef echter dat je op het einde van de rit je totale verbruik zult moeten betalen.

Uiteraard bestaan er grote verschillen tussen variabele tarieven waardoor vergelijken altijd zin heeft, al is dit niet altijd even evident. Ook als je contract weldra afloopt en je een nieuw voorstel ontvangt van jouw leverancier, doe je er goed aan om dit te vergelijken met de rest van het marktaanbod.

Vandaag is het weinig zinvol de huidige prijzen vast te klikken voor een langere periode. Bovendien bieden leveranciers nog amper vaste tarieven aan. Geef je de voorkeur aan zekerheid en lukt het je toch om een vast tarief te pakken te krijgen, dan is het advies om de prijsevoluties de komende maanden in de gaten te houden en je contract opnieuw te bekijken zodra de prijzen dalen.

Uitzonderlijke tijden vragen uitzonderlijke maatregelen

Eind december trokken we tijdens een hoorzitting over de energiecrisis al aan de alarmbel. De tot nu toe genomen maatregelen zijn voor veel gezinnen een druppel op een hete plaat. De overheid moet dringend nieuwe maatregelen nemen om de energiefactuur van de gezinnen betaalbaar te houden en sociale drama’s te vermijden. Verwijzen naar de markt is voor Test Aankoop onvoldoende, er zijn wel degelijk maatregelen mogelijk, zoals wordt bewezen in andere Europese landen. Bovendien ziet het er niet naar uit dat de prijzen meteen zullen dalen.

Wij herhalen ons voorstel om de btw te verlagen op een basisschijf aan energie. Deze piste verdient grondig te worden onderzocht. Uitzonderlijke tijden vragen immers uitzonderlijke maatregelen en volgens ons zijn er wel degelijk mogelijkheden om een deel van de extra btw-inkomsten als gevolg van de gestegen prijzen terug te laten vloeien naar de consument.

Wie met specifieke vragen zit over de energieprijzen of advies wenst, kan nog steeds terecht op ons gratis nummer 0800 503 32 (van maandag tot vrijdag, van 9h tot 12h30 en van 13h tot 17h - vrijdag tot 16h).

BEL ONS OP 0800 503 32