Nieuws

Profiteer van de dalende energieprijzen

24 april 2023
Energieprijzen

De energieprijzen zijn langzaamaan aan het dalen, zowel voor gas als voor elektriciteit. We zijn ook onderhandelingen gestart met energieleveranciers voor betere tarieven. Wil je ook een voordelig energieaanbod? Schrijf je dan in voor onze unieke actie.

Nu de dagen langer en zonniger worden, ebben de grootste zorgen over de gestegen energieprijzen stilaan weg. De afgelopen maanden zagen we een geleidelijke daling van prijzen op de groothandelsmarkten voor energie. De gasprijs cirkelt daarbij sinds eind maart rond een niveau van 40 euro per 1.000 kWh voor levering tijdens de daaropvolgende maand, het laagste peil sinds eind 2021. Dit door een combinatie van de aanzienlijk afgenomen energievraag door besparingsmaatregelen, vrij milde temperaturen en goed gevulde Europese gasvoorraden. In het kielzog van de gedaalde gasprijs, werd ook elektriciteit goedkoper.

Hoeveel betaal je momenteel voor elektriciteit en aardgas?

Gemiddeld genomen betaalt een gezin met een doorsnee verbruik vandaag zo’n € 1 350 op jaarbasis voor een variabel elektriciteitscontract en € 1 500 voor een vast tarief. Ter vergelijking: zes maanden geleden, in november 2022, bedroeg de geschatte jaarfactuur voor een variabel elektriciteitscontract nog meer dan € 2 100 en vaste tarieven waren nergens meer te bespeuren …

Voor aardgas gaat het vandaag gemiddeld om € 1 620 voor een variabel en om € 1 860 voor een vast tarief. Een half jaar terug lag de verwachte jaarfactuur voor een variabel tarief nog dubbel zo hoog en ook hier was er geen keuze voor vast meer mogelijk. Ondertussen bieden Engie, Luminus en Mega opnieuw vaste prijzen aan.

Zijn besparingen nog mogelijk?

Zeker en vast. Tussen het goedkoopste en het duurste variabele tariefplan dat in april op de markt is, zit voor elektriciteit een verschil van zowat € 310 voor een gemiddeld verbruik van 3 500 kWh. Voor de vaste tarieven is het verschil kleiner, zo’n € 125, omwille van het veel kleinere aanbod.

Voor aardgas loopt het verschil tussen het goedkoopste en het duurste variabele tarief op tot € 290 voor een gemiddeld verbruik van 17 000 kWh. Voor de vaste aardgastarieven bedraagt het verschil € 185.

Met andere woorden, door de juiste keuze voor een voordelig variabel contract, is er een geschatte maximale besparing mogelijk van € 600 voor elektriciteit en gas samen. Voor vaste tarieven loopt het verschil op tot maximaal € 310. Het loont dus nog steeds om na te gaan of jij niet teveel betaalt voor je energie.

Verlaag je energierekening met Testaankoop

Als consumentenorganisatie is een duidelijke en betaalbare energiefactuur voor ons een topprioriteit, daar zetten we de voorbije jaren steeds hard op in. Zo willen we de terugkeer van vaste energiecontracten en pleiten we voor een sterke vereenvoudiging van variabele tarieven.

Daarnaast zijn we niet bij de pakken blijven zitten en zijn we recent ook onderhandelingen gestart met energieleveranciers om voordelige tarieven te bekomen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat consumenten niet meer betalen dan nodig voor hun energie.

Ontvang een voordelig energieaanbod

Ben jij ook benieuwd naar het resultaat van onze onderhandelingen? Schrijf je dan vrijblijvend in voor onze unieke actie en ontvang binnenkort een voordelig energieaanbod. 

Doe mee met onze actie