Nieuws

Welke winterbanden koop je het best (niet)?

02 oktober 2020

De herfst is in het land, tijd om al eens na te denken over welke winterbanden je op je wagen gaat leggen. In onze koopwijzer vind je welke modellen aanraders zijn en welke zeker niet.

We hebben winterbanden getest in de maat 205/55 R16, voor kleine middenklassers als de Ford Focus, Audi A3 en Opel Astra, en in de maat 235/55 R17, voor grote gezinswagens of SUV’s als de BMW X3, Kia Sportage of Volvo XC70.

Twijfel je aan het nut van winterbanden, lees dan eerst ons dossier waarin de vergelijking maken met zomer- en alleseizoensbanden.

Naar het dossier

Negatief advies voor twee banden

Ook dit keer levert onze test twee banden op die al te zwaar in de fout gaan, een van het merk King Meier en een van Tristar. Het zijn deze twee banden die erg slecht scoren op een nat wegdek, terwijl de andere banden hier amper fouten lieten noteren. Gezien de weersomstandigheden die we in de herfst, winter en vroeg lente die we in ons land kunnen verwachten, is dit een cruciaal criterium. Maar de King Meier-band deed het ook niet goed op een droog wegdek. De rubbersamenstelling die wel zorgt voor een lange levensduur (45000 km voor deze band, het meeste uit deze test), heeft dus opnieuw mogelijk gevolgen voor jouw veiligheid.

Middelmaat troef bij SUV-banden

In de bandenmaat 235/55 R17 vonden we slechts één band, van Michelin, die in nagenoeg alle omstandigheden betrouwbaar bleek, maar ook slechts een band, van Semperit, die het liet afweten. Verder zagen we vooral middelmaat, met meerdere banden die vooral moeite hadden op een besneeuwd parcours. Aangezien we in ons land maar zelden op sneeuw rijden, moet dat niet per se een obstakel zijn. Ben je van plan twee weken op skivakantie te gaan, dan verandert dat de zaak uiteraard.

Check op onze site de resultaten voor alle maten van winterbanden en lees alles over onderhoud en stockage.

Alles over banden

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

13 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/11/2021

Bijvoorbeeld p de eerste plaats voor zomerbanden staat Dunlop met op 2 belangrijke testonderdelen ... 2 maal 1 ster minder dan de Continental. Achter de sterren hoort wschl. een getal dat men afrondt naar x aantal sterren. Waarom hanteren jullie een dergelijk op het eerste gezicht ronduit verwarrend systeem. Het lijkt wel de nutriscore! Zet toch de echte cijfers.

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2021
, Gereageerd:

Wat je schrijft is inderdaad correct: bepaalde aspecten wegen zwaarder door dan andere waardoor een band die minder sterren heeft voor lichtere criteria toch beter is. Ik geef je bevindingen hieromtrent verder intern door. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021

Voor Picasso 1500cc van 2011
Met banden maat 255/55R/16 maar vind nergens deze maat ?
Wat Nu

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021
, Gereageerd:

Beste Clement, we testen jaarlijks 2 courante bandenmaten. Het is natuurlijk niet mogelijk om alle maten te testen.  

Voor lezers met een afwijkende bandenmaat die we niet hebben getest verzamelen we de historische gegevens van alle testen en geven we een advies op het niveau van het merk. Geen exacte wetenschap, maar de gegevens geven wel een beeld:  

https://www.test-aankoop.be/mobiliteit/banden/koopgids/banden/de-meest-aanbevolen-merken

Toch kan je volgens onze expert misschien best de maat eens nakijken... Een 255/55 lijkt hem redelijk breed voor een Picasso ... ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/10/2021
, Gereageerd:

www.adac.de/.../ voor de beste merken
Ik koop steeds goedkoop op internet en mijn garagist moet maar genoeg rekenen voor het plaatsen.
www.google.com/search

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/10/2021
, Gereageerd:

De Duitse testaankoop Stiftung Warentest neemt de bandentest van ADAC pechverhelpers over. Geeft specifieker types banden van een merk aan. Kijk voor België meer naar nat wegdek dan naar sneeuw misschien, behalve als je naar de wintersport rijdty. Duits vertalen met Google translate (rechts in uw adresbalk).

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/10/2021

En wat met het reservewiel? Op zomerband laten staan bij de 4 winterbanden?
En wanneer wisselen? Blijf ik beter eerder/langer rijden op de zomer- of op de winterbanden?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021
, Gereageerd:

Het is aan te raden je reservewiel gelijk te schakelen met de andere 4 qua constructie, in concreto betekent dit dat je dus best een set van 5 ipv 4 banden per type aanschaft en dit voor de wegconformiteit. Dit extra gevoel van veiligheid zal je in aankoop dus ongeveer een 4- à 500 euro extra kosten (je hebt een extra zomer en een extra winterwiel nodig). Los van het extra plaatsverlies bij stockage, meer gewicht in de koffer en meer verbruik. Voor die prijs kan je al eens kijken welke meerkost het meeverzekeren van je banden kost.
Wisselen naar winterbanden doe je best wanneer de temperatuur onder de 7 graden duikt. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/11/2020

Wat met banden voor wagens als Audi A6? Bij de middenklassers scoort bvb Bridgestone goed. Maar voor SUV 1 maat groter slecht. Ik heb maat 225/55R17 moet je dan kijken naar de test van middenklassers of SuV? Niet echt duidelijk.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Hoeveel seizoenen mag je een nieuwe winterband gebruiken?

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/12/2020
, Gereageerd:

Ik denk es gehoord te hebben: 5jaar bij Belgische winters!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Vraag: Heb nu 275/45/20V op wagen, zie enkel een maat 235/, kan deze bandenmaat op mijn huidige velg?

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/11/2020
, Gereageerd:

Dat gaat niet lukken, de breedte van velg en band (275 is breedte in mm) moeten overeenkomen.

Community

Mobiliteit

community

Gerelateerde discussies