Nieuws

Welke winterbanden koop je het best (niet)?

02 oktober 2020

De herfst is in het land, tijd om al eens na te denken over welke winterbanden je op je wagen gaat leggen. In onze koopwijzer vind je welke modellen aanraders zijn en welke zeker niet.

We hebben winterbanden getest in de maat 205/55 R16, voor kleine middenklassers als de Ford Focus, Audi A3 en Opel Astra, en in de maat 235/55 R17, voor grote gezinswagens of SUV’s als de BMW X3, Kia Sportage of Volvo XC70.

Twijfel je aan het nut van winterbanden, lees dan eerst ons dossier waarin de vergelijking maken met zomer- en alleseizoensbanden.

Naar het dossier

Negatief advies voor twee banden

Ook dit keer levert onze test twee banden op die al te zwaar in de fout gaan, een van het merk King Meier en een van Tristar. Het zijn deze twee banden die erg slecht scoren op een nat wegdek, terwijl de andere banden hier amper fouten lieten noteren. Gezien de weersomstandigheden die we in de herfst, winter en vroeg lente die we in ons land kunnen verwachten, is dit een cruciaal criterium. Maar de King Meier-band deed het ook niet goed op een droog wegdek. De rubbersamenstelling die wel zorgt voor een lange levensduur (45000 km voor deze band, het meeste uit deze test), heeft dus opnieuw mogelijk gevolgen voor jouw veiligheid.

Middelmaat troef bij SUV-banden

In de bandenmaat 235/55 R17 vonden we slechts één band, van Michelin, die in nagenoeg alle omstandigheden betrouwbaar bleek, maar ook slechts een band, van Semperit, die het liet afweten. Verder zagen we vooral middelmaat, met meerdere banden die vooral moeite hadden op een besneeuwd parcours. Aangezien we in ons land maar zelden op sneeuw rijden, moet dat niet per se een obstakel zijn. Ben je van plan twee weken op skivakantie te gaan, dan verandert dat de zaak uiteraard.

Check op onze site de resultaten voor alle maten van winterbanden en lees alles over onderhoud en stockage.

Alles over banden