Persbericht

Test Aankoop vraagt Volkswagen-CEO in persoon te verschijnen voor Belgische rechtbank in Dieselgate

29 juli 2022

Ondanks verschillende veroordelingen in Europa, is Volkswagen nog steeds niet van plan Belgische consumenten te compenseren voor het Dieselgate-schandaal. Enkel Duitse en Engelse consumenten kregen al schadevergoedingen. Test Aankoop vraagt daarom aan de Brusselse rechtbank om Volkswagen op te roepen in een verzoeningsprocedure, los van de lopende groepsvordering ingesteld in 2016. Om te garanderen dat deze verzoening resultaat kan opleveren vraagt Test Aankoop ook om de CEO van Volkswagen in persoon op te roepen.

Bijna 7 jaar geleden raakte bekend dat de Duitse autofabrikant Volkswagen jarenlang had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Software ingebouwd in de auto’s zorgde ervoor dat ze minder stikstofoxide uitstootten tijdens testen dan ze werkelijk doen op de weg. Het schandaal kreeg de naam Dieselgate. Volkswagen is daarvoor al veroordeeld in verschillende Europese landen, zoals Spanje, Italië en Nederland, maar toch heeft VW tot op de dag van vandaag enkel Duitse en Engelse klanten gecompenseerd.

 

Wel in Duitsland en Verenigd Koninkrijk, niet in België?

In Duitsland krijgen de 260.000 klanten van Volkswagen schadevergoedingen tot wel 6.500 euro, in totaal goed voor 830 miljoen euro. En ook in het Verenigd Koninkrijk zal VW in totaal zo’n 228 miljoen euro uitbetalen aan gedupeerden. Andere consumenten blijven voorlopig in de kou staan, ondanks overwinningen in verschillende buitenlandse rechtszaken en zonder enige objectieve rechtvaardiging. De discriminatie tussen verschillende Europese klanten moet stoppen, vindt Test Aankoop.

 

Verzoek tot persoonlijke verschijning

Drie recente arresten van het Europese Hof van Justitie[1] in het nadeel van Volkswagen maken opnieuw duidelijk dat de software die gebruikte om de uitstootgegevens te vervalsen, illegaal is. “Deze beslissingen van het Hof van Justitie tonen aan dat Volkswagen zich niet kan blijven verstoppen. De fabrikant moet eindelijk de consumenten die zo’n auto met vervalste software gekocht hebben, vergoeden. Daarom hebben wij nu een verzoek tot verzoening ingediend voor de Brusselse rechtbank. Om een krachtig signaal te kunnen geven, vragen we ook om de CEO van Volkswagen in persoon op te roepen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop. “De verzoeningszitting zal normaal eind september plaatshebben. Moest de verzoening niet slagen, zetten we uiteraard onze groepsvordering verder. De pleidooien in die procedure staan gepland op 15 mei volgend jaar.”