Dossier

Hybride auto: noch vis, noch vlees, of ideale tussenoplossing?

14 december 2020

Met een hybride auto rijd je deels op brandstof, deels op elektriciteit. Dat beperkt je verbruik. Maar hoe veel je bespaart, hangt af van het type hybride wagen dat je hebt. En ook hoe je rijdt en hoe je eventueel oplaadt, bepaalt hoelaag je verbruik is.

Van micro hybride tot plug-in hybride

Wil je een wagen met een laag verbruik, maar ben je nog niet overtuigd van een volledige elektrische wagen of is deze financieel niet haalbaar, dan is een hybride wagen een optie. Je benzine (of diesel-)motor wordt dan ondersteund door een elektromotor, wat het verbruik ten goede komt. Met een plug-in-hybride verhoogt je elektrisch bereik, als je tenminste de moeite neemt om zelf op te laden.

Enkel start-stop, of kilometers elektrisch?

Er zijn hybride wagens in verschillende gradaties. Bij een micro hybride is er enkel de elektronische start/stop-functie die de motor automatische stillegt, bv. bij een spooroverweg. Bij milde hybrides is er een kleine elektromotor die de gewone motor ondersteunt en waardoor je zo’n 20 tot 25 % bespaart op je verbruik.

Bij een full hybride is er een grotere elektromotor en batterij, die wordt opgeladen tijdens het rijden en door de recuperatie van de energie die vrijkomt bij het remmen. Met dit type wagen kun je al behoorlijke stukken van je traject volledig elektrisch rijden, zij het vooral op lagere snelheid zoals in de bebouwde kom of in de file. Een plug-in hybride ten slotte heeft de grootste elektromotor onder de hybrides en een batterij die je kunt opladen met een laadkabel. Hiermee kan je tot 50 km volledig elektrisch rijden, ook tegen hogere snelheden.