Nieuws

De beste, stevigste en meest betaalbare smartphones voor het nieuwe schooljaar

22 augustus 2022

Het begin van het schooljaar gaat altijd gepaard met (grote) uitgaven. Ben je op zoek naar de eerste of een nieuwe smartphone voor je (oudere) kind of jonge tiener, zonder een fortuin uit te geven? Onze experts weten raad: zij hebben drie modellen geselecteerd die het maximale bieden voor een minimaal budget.

Laten we eerlijk zijn: de smartphone van je kind zal ongetwijfeld veel te verduren krijgen, van de broekzak waarin ook sleutels zitten tot de (vuile) bodem van de rugzak. Hij zal regelmatig worden blootgesteld aan schokken en waterspatten. Gelukkig vind je, zelfs met een redelijk budget, heel bestendige smartphones.

Ook een batterij die minstens een dag lang meegaat kan belangrijk zijn, want je tiener zal op school of onderweg niet altijd toegang hebben tot een stopcontact om zijn of haar gsm op te laden.

Onze top 3 smartphones voor het nieuwe schooljaar

  • Xiaomi Redmi Note 11 128 GB (vanaf € 199): Voor minder dan € 200 is deze smartphone momenteel de prijs-kwaliteit-kampioen. Zijn algemene prestaties zijn heel goed en een pak beter dan die van andere modellen in dezelfde prijscategorie. De autonomie is uitstekend. In ons testscenario hield hij het 49 uur vol en hij herlaadt ook nog eens snel. Het 6,43 inch-scherm reageert snel dankzij de 90Hz verversingsratio. Toch zijn er twee minpunten: de fotokwaliteit is nauwelijks voldoende en dat terwijl tieners graag selfies nemen en de processor werkt een beetje traag waardoor hij niet geschikt is om zwaardere spellen te spelen.

  • Samsung Galaxy A33 5G 128 GB (vanaf € 309): Op de markt sinds maart 2022. Ook deze smartphone heeft veel te bieden voor zijn prijs. Hij is erg stevig en kan een IP67-certificaat voorleggen. Je kunt hem dus tot een meter onder water gebruiken. Het fototoestel verraste ons in positieve zin. De Galaxy A33 beschikt over meerdere sensoren waaronder een macrolens en optische stabilisator op de hoofdlens van 48 megapixels. Het grote Super AMOLED-scherm van 6,4 inch is zeer aangenaam en reactief. Nog een niet te versmaden voordeel: gedurende vijf jaar ben je verzekerd van beveiligingsupdates en gedurende vier jaar van de nodige updates voor Android. Dat is een service die je in deze prijscategorie nergens vindt. Toch twee bemerkingen: het is jammer dat er geen hoofdtelefoonaansluiting is voorzien en de autonomie is niet fabuleus. Als je een krachtiger toestel met een grotere autonomie wilt, kun je kiezen voor de duurdere grote broer, de Galaxy A53 5G.  • Sony Xperia 10IV 128 GB (vanaf € 399): Het wordt wel eens vergeten, maar ook Sony produceert prima smartphones. De Xperia 10IV is een model uit de middenklasse die opvalt door zijn compact design (6 inch) en pluimgewicht (163 g). Praktisch voor wie kleine handen heeft. Dat belet niet dat deze Xperia het mooiste scherm heeft van onze top 3, dankzij de OLED HDR-technologie. De performante batterij van 5000 mAh en zijn energiezuinigheid doen hem uitblinken qua autonomie. Geen enkele smartphone uit onze test deed beter dan de 54,5 uur zonder opladen tijdens onze tests. Hij kan ook een IP68-certificaat voorleggen wat betekent dat hij waterdicht is. Enkel de prestaties van de processor en van de camera zijn middelmatig, maar wel binnen de norm van een toestel in deze prijscategorie.

En bij Apple?

De iPhone heeft geen budgetvriendelijke reputatie. Bovendien is het goedkoopste model, de iPhone SE, moeilijk aan te raden door de hoge prijs van 500€ voor 64GB en het nogal gedateerde design. De iPhone 11 is anderzijds van goede kwaliteit en nog altijd verkrijgbaar in de handel, maar voor een model met 64 GB betaal je ook meer dan € 500. Als je een zaakje wil doen, kun je ook een refurbished model van iPhone kopen. Je bespaart makkelijk € 100 op een model dat zo goed als nieuw is. Lees ook ons volledig dossier over refurbished toestellen om meer te weten te komen.

Naar het dossier over refurbished iPhones

En hoe zit het met koppelverkoop?

Op het eerste gezicht kun je een nieuwe smartphone op de kop tikken voor een schijntje. Soms kun je via koppelverkoop en smartphone voor minder dan € 10 kopen. Maar dan hang je wel vast aan een contract van twee jaar met een abonnement dat waarschijnlijk niet op maat is van jouw verbruik. In de meeste gevallen betaal je tijdens die twee jaar zoveel extra aan je abonnement dat het totaalplaatje neerkomt op een nuloperatie. Bovendien kun je tijdens die twee jaar niet ingaan op andere promoties zonder de korting te verliezen van de koppelverkoop.

Aarzel niet om te vergelijken

Heb je in onze selectie niet gevonden wat je zocht, of twijfel je nog? Neem een kijkje in onze smartphonevergelijker om de prijzen en labresultaten van meer dan 160 modellen op je gemak te lezen.

Vergelijk gsm-tarieven

Aarzel niet om onze andere dossiers over smartphones te raadplegen, zoals tips om je kind te beschermen (privacy enz.) of om je toestel langer mee te laten gaan (onderhoud). Ga ook na of je telecomoperator nog aantrekkelijk is of dat het misschien tijd is om je abonnement te wijzigen.

 

67 Goede
kwaliteit
vanaf  329,00
73 Goede
kwaliteit
vanaf  399,00
74 Goede
kwaliteit
vanaf  399,00