Nieuws

De beste, stevigste en meest betaalbare smartphones voor het nieuwe schooljaar

02 september 2021

Het begin van het schooljaar gaat altijd gepaard met (grote) uitgaven. Ben je op zoek naar de eerste of een nieuwe smartphone voor je (oudere) kind of jonge tiener, zonder een fortuin uit te geven? Onze experts weten raad: zij hebben drie modellen geselecteerd die het maximale bieden voor een minimaal budget.

Laten we eerlijk zijn: de smartphone van je kind zal ongetwijfeld veel te verduren krijgen, van de handen die met alcoholgel zijn overgoten, tot de broekzak en de (vuile) bodem van de rugzak. Hij zal regelmatig worden blootgesteld aan een groot aantal schokken en zelfs spatten. Gelukkig vind je, zelfs met een redelijk budget, heel bestendige smartphones.

Ook een batterij die minstens een dag lang meegaat kan belangrijk zijn, want je tiener zal op school of onderweg niet altijd toegang hebben tot een stopcontact om zijn of haar gsm op te laden.

Onze top 3 smartphones voor het nieuwe schooljaar

  • Een smartphone met een zeer goede autonomie en een van de meest bestendige uit onze (zware) valtest is de Moto G20 van Motorola (€125-150). Het toestel is IP52-gecertificeerd, wat betekent dat het tot op zekere hoogte bestand is tegen stof en spatten. Helaas moeten er voor deze prijs vaak compromissen worden gesloten: deze smartphone heeft te lijden onder de kwaliteit van zijn scherm en de camera laat een beetje te wensen over (vooral voor selfies... waar sommige tieners dol op zijn).
  • Een gsm die op dit moment bij de beste is op het vlak van batterij-autonomie (44 uur, volgens onze test) is Xiaomi's Redmi 9T (€149). Hoewel hij duurzaam genoeg is, is deze smartphone iets minder robuust dan de Moto G20. Het scherm en het geluid zijn echter beter, waardoor het toestel een hogere totaalscore krijgt.

  • Wil je betere prestaties? De Galaxy A52 van Samsung (€349, de 5G-versie heb je voor €80 meer) kost twee keer zoveel als de eerste twee modellen, maar dat vertaalt zich ook in betere kwaliteit. Vergeleken met de top van het gamma heeft deze smartphone een redelijke prijs zonder daarvoor compromissen te moeten sluiten: 128 GB opslagcapaciteit, zeer bevredigende fotokwaliteit, uitstekende batterijduur en een heel mooi AMOLED-scherm. Er zijn geen problemen qua stevigheid te melden. Het is ook de enige smartphone in het middensegment (samen met de Galaxy A72) met een IP67-certificaat, wat betekent dat hij volledig stof- en waterdicht is (tot 1 m). In tegenstelling tot de high-end modellen van Samsung, wordt de A52 altijd geleverd met een oplader, een geheugenkaartsleuf en een hoofdtelefoonaansluiting. Last but not least garandeert Samsung ten minste 4 jaar lang beveiligingsupdates en Android-updates voor drie generaties.

Aarzel niet om te vergelijken

Heb je in onze selectie niet gevonden wat je zocht, of twijfel je nog? Neem een kijkje in onze smartphonevergelijker om de prijzen en labresultaten van meer dan 160 modellen op je gemak te lezen.

Ik wil alle geteste smartphones zien

Aarzel niet om onze andere dossiers over smartphones te raadplegen, zoals tips om je kind te beschermen (privacy enz.) of om je toestel langer mee te laten gaan (onderhoud). Ga ook na of je telecomoperator nog aantrekkelijk is of dat het misschien tijd is om je abonnement te wijzigen.

Vergelijk gsm-tarieven