Dossier

Zo houd je jouw smartphone-batterij in topconditie

17 februari 2022
batteries de smartphones

Hoeveel uren houdt een smartphone het uit? Moet een batterij eerst volledig leeg zijn voordat je ze opnieuw mag opladen? Hoe kan ik de autonomie van mijn toestel vergroten? En de levensduur van de batterij verlengen? Lees onze tests en tips voor een doordachte aankoop en een optimaal gebruik van je smartphone.

10 vragen over je batterij

Smartphones zijn erg energieverslindend. Misschien heb je de indruk dat de batterij van je smartphone geleidelijk aan vermogen verliest, door de ouderdom of door het niet volgen van de aanwijzingen in de handleiding. Maar volgens onze test worden de batterijen van de toestellen van de nieuwste generaties wel goed oud.

We beantwoorden tien courante vragen over je batterij.

1. Kan ik nog alles met mijn smartphone doen als ik de spaarstand activeer?

Ja. De gps-functie vraagt veel van je batterij wanneer apps – denk aan een weer-app, sociale media enzovoort – ze constant gebruiken om je locatie te bepalen. Je kunt ze dus beter enkel activeren wanneer je ze echt nodig hebt, bijvoorbeeld bij het gebruik van een gps-app. Ook NFC heb je niet constant nodig, maar weegt wel op de batterijduur. Activeer ze dus beter enkel wanneer je ze gebruikt.

2. Schakel ik bepaalde randfuncties beter uit om energie te besparen?

Ja. De gps-functie vraagt veel van je batterij wanneer apps – denk aan een weer-app, sociale media enzovoort – ze constant gebruiken om je locatie te bepalen. Je kunt ze dus beter enkel activeren wanneer je ze echt nodig hebt, bijvoorbeeld bij het gebruik van een gps-app. Vergeet niet om daarna de toegang tot je locatie weer uit te zetten, anders blijft de functie energie verbruiken.

Ook onder meer NFC en bluetooth heb je niet constant nodig, maar weegt wel op de batterijduur. Activeer ze dus beter enkel wanneer je ze gebruikt.

3. Is het gunstig voor de batterij om mijn toestel regelmatig te herstarten?

Neen, het heropstarten van je smartphone verbruikt een beetje batterij, maar heeft geen invloed op de autonomie. Toch is het nuttig om een andere reden. Smartphones zijn toestellen die heel vaak en soms intensief worden gebruikt. Door je toestel een beetje “rust” te gunnen, kan het zichzelf “opschonen” door bijvoorbeeld het cachegeheugen te legen of kleine foutjes op te lossen.

We raden aan om je toestel toch wel wekelijks opnieuw op te starten. Doe dit ook wanneer zich een probleem met je smartphone voordoet.

4. Is het beter om de batterij telkens volledig te laten leeglopen?

Neen. Dat was vroeger het geval toen gsm-toestellen over een nickel-cadmium-batterij beschikten. Vandaag hebben smartphones een lithium-ion-batterij en die veroudert net sneller wanneer ze volledig is opgeladen (100 %) en nog meer als ze volledig leeg is (0 %). Idealiter laat je de batterij zo weinig mogelijk volledig leeglopen en laad je ze vaker op zodat er altijd nog 20 tot 80 % van de capaciteit overblijft.

5. Verschillen wifi en 4G op het vlak van energieverbruik?

Dat verschil is niet altijd heel duidelijk. Bovendien is het energieverbruik bij zowel een 4G- als wifiverbinding sterk afhankelijk van het beschikbare signaal. Als je in een kamer of op een plaats bent waar het signaal zwak is, zal je telefoon hard moeten werken om de verbinding te behouden en dit heeft als gevolg dat je batterij sterk leegloopt.

In het algemeen kun je thuis beter met wifi verbinden als je daar een goede netwerkdekking hebt. Eens je het huis verlaat en je energie wilt besparen, deactiveer je de wififunctie beter. Doe je dat niet, dan zal je toestel blijven zoeken naar wifinetwerken in de buurt en dus energie verbruiken.

Wil je de batterij sparen als je met de trein of auto reist, dan kun je de smartphone beter in vliegtuigmodus zetten als je hem niet gebruikt. Zo vermijd je dat je toestel voortdurend wisselt van telefoonantenne wat een impact heeft op de autonomie.

6. Heeft snelladen een impact op de batterijlevensduur?

Helaas wel. Voornamelijk recentere smartphones uit het topgamma beschikken over een snellaadfunctie. Om van die functie gebruik te kunnen maken heb je wel een compatibele lader nodig. Snelladen is zeer handig als je weinig tijd hebt om je toestel op te laden. Het nadeel is dat door het grotere elektrische vermogen je batterij meer zal opwarmen.

Heb je de functie niet nodig, dan kun je ze uitschakelen via de instellingen van je toestel. Al zijn er smartphonemodellen waarbij dit niet mogelijk is.

7. Kan ik mijn toestel overladen als ik het 's nachts in het stopcontact laat zitten?

Neen, want nieuwere smartphones stoppen met opladen eens ze 100 % hebben bereikt. Toch is het niet optimaal voor de batterij om je telefoon gedurende de hele nacht op te laden. Zelfs wanneer je smartphone op het lichtnet is aangesloten en niet wordt gebruikt, ontlaadt hij zeer licht maar wel continu. Dit betekent dat het opladen meerdere keren wordt geactiveerd, zodat je toestel 's morgens altijd 100 % zal tonen. Het is dus beter om je smartphone niet in het stopcontact te laten zitten eens hij is opgeladen.

Dat is trouwens eveneens afgeraden om veiligheidsredenen. Niet-originele, goedkope laders kunnen brandgevaarlijk zijn, zo bleek uit een van onze eerdere tests. Kies dus een ander moment om je toestel op te laden wanneer je het niet nodig hebt, zoals een paar uur voordat je op het werk vertrekt.

Weet bovendien dat een oplader die zelfs zonder smartphone op het lichtnet blijft aangesloten ook elektriciteit verbruikt. Het is daarom het beste om de stekker uit het stopcontact te halen wanneer je de oplader niet gebruikt.

8. Is de donkere modus gunstig voor de batterij-autonomie?

Dat hangt af van de technologie van je scherm. Heeft je toestel een amoled-scherm, dan wordt er minder energie verbruikt als je de donkere modus van je smartphone activeert. De leds – licht uitstralende componenten van het scherm – stralen namelijk geen licht uit als ze zwarte pixels tonen. Dit is niet het geval bij lcd-schermen: die zullen zelfs de zwarte pixels verlichten.

9. Heeft het verlagen van de schermhelderheid nut?

Ja. De grootste verbruiker is de achtergrondverlichting van je scherm. Om te verhinderen dat je batterij te snel leegloopt, pas je de helderheid dus beter aan. De meeste toestellen hebben een functie die de helderheid automatisch regelt, maar die kan soms het scherm toch te helder zetten waardoor er meer energie wordt verbruikt dan nodig. Is dat bij jouw toestel het geval, dan pas je ze beter manueel aan.

10. De batterij is defect: vervang ik ze of niet?

Dat hangt ervan af. Werkt je toestel nog goed? Informeer eerst bij de verkoper of een hersteller naar de kostprijs want die verschilt per merk en model. Vraag ook na of er een omruilprogramma voor de batterij bestaat, dat kan voordelig zijn. Dan volgt een dilemma.

Ben je milieubewust, dan kies je in principe beter voor een nieuwe batterij zodat je toestel nog een paar jaar mee kan. Maar ... na gemiddeld twee jaar krijgen smartphones niet meer de nodige beveiligings-updates. Op termijn wordt je toestel dus kwetsbaar.

Als je een smartphone kiest, doe dat dan ook in functie van de batterij.

68 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  179,99
67 Goede
kwaliteit
vanaf  322,00
68 Goede
kwaliteit
vanaf  359,00