Dossier

De autonomie van smartphones: onze test en tips

24 juli 2017
batteries de smartphones

Hoeveel uren houdt een smartphone het uit? Moet een batterij eerst volledig leeg zijn voordat je ze opnieuw mag opladen? Hoe kan ik de autonomie van mijn toestel vergroten? En de levensduur van de batterij verlengen? Lees onze tests en tips voor een doordachte aankoop en een optimaal gebruik van je smartphone.

Waar of niet waar?

Smartphones zijn erg energieverslindend. Misschien heb je de indruk dat de batterij van je smartphone geleidelijk aan vermogen verliest, door de ouderdom of door het niet volgen van de aanwijzingen in de handleiding. Maar volgens onze test worden de batterijen van de toestellen van de nieuwste generaties wel goed oud.

Je hebt misschien vaak de indruk dat de batterij van je smartphone met de tijd en het met de handleiding geleidelijk aan vermogen verliest. Maar volgens onze test worden de moderne batterijen van onze smartphones echter goed oud.

Er doen echter nog steeds enkele mythes de ronde die ontkracht moeten worden. Hier zijn er vijf:

1) De batterij moet volledig leeg zijn voordat je ze opnieuw kunt opladen.

Niet waar. Dit was het geval bij oudere types batterijen met het zogenaamde "geheugeneffect". Bij deze batterijen gingen de prestaties immers achteruit wanneer de batterij opnieuw opgeladen werd voordat ze volledig leeg was. De moderne lithium-ion batterijen (Li-ion) - de meest gebruikte in smartphones, tablets of camera's hebben hier geen last van. Paradoxaal genoeg zou het zelfs beter zijn om niet te wachten tot de batterij helemaal leeg is voor ze opnieuw op te laden.

Tip: kies voor korte en frequente opladingen in plaats van volledige oplaadcycli.

2) De batterij de hele nacht lang laten opladen kan gevaarlijk zijn.

Niet waar. We doen het vaak, maar het is eerder overbodig dan gevaarlijk. Een lader verbruikt altijd een beetje stroom wanneer hij aangesloten is op het stroomnet. Als ook het toestel aangesloten is, laadt de lader de batterij continu, waardoor totaal overbodige microcycli gecreëerd worden.

Tip: haal de stekker van de lader uit het stopcontact wanneer het opladen voltooid is.

3) De batterij is gevoelig voor kou, warmte en vocht.

Waar. Batterijen zijn gevoelig voor kou: hun autonomie neemt af naarmate de temperatuur daalt. Maar ze zal snel terugkeren naar het normale niveau zodra de temperatuur weer stijgt. Vochtigheid en warmte kunnen daarentegen de batterij beschadigen. De batterij onder druk zetten boven 45 °C wordt gevaarlijk.

Tip: bewaar het toestel bij temperaturen onder 0 °C in een verwarmde zak. Laat de smartphone ook niet te lang in de zon liggen en kijk uit voor blootstelling aan vocht.

4) Je kunt elke lader bij elk toestel gebruiken.

Waar en niet waar. Er is niet echt een risico op schade aan de batterij. De laders zijn voorzien van een "slim" systeem dat een incompatibele stroomspanning detecteert en het vermogen hieraan aanpast. Dat gezegd zijnde, de fabrikanten zijn druk bezig met het ontwikkelen van nuttige algoritmen om de autonomie en de duur van de batterij te optimaliseren.

Tip: vermijd lowcostladers van dubieuze herkomst; het is beter om de bij het apparaat geleverde lader te gebruiken.

5) Als je de smartphone oplaadt terwijl hij ingeschakeld is, raakt de batterij beschadigd.

Niet waar. Gelukkig niet. Als je echter zo snel mogelijk zo veel mogelijk wilt opladen, is het beter om de smartphone op te laden terwijl hij uitgeschakeld is. Dat geldt uiteraard ook voor tablets.

Als je een smartphone kiest, doe dat dan ook in functie van de batterij.

SAMSUNG GALAXY S10+ (128 GB)
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

vanaf
 631,00
SAMSUNG GALAXY S20
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

vanaf
 719,00
APPLE IPHONE 11 PRO MAX (64GB)
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

vanaf
 1.089,00