Wat is een refurbished smartphone en is het de moeite een te kopen?

De term ‘refurbished’ wordt soms verward met tweedehandstoestellen omdat beiden al gebruikt geweest zijn voordat ze herberkocht worden. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen tussen de twee.
Een tweedehandstoestel is – soms al geruime tijd – gebruikt en wordt door de eigenaar of een tussenhandelaar doorverkocht “in de staat waarin het zich bevindt”. De kwaliteit varieert met andere woorden. De verkoper mag ook kiezen of en hoeveel garantie hij op het tweedehandstoestel geeft.
Een refurbished toestel is daarentegen een gebruikt product dat – in principe - opnieuw verkoopklaar werd gemaakt. De fabrikant of een gespecialiseerde hersteller controleert de staat van de verschillende onderdelen (batterij, scherm, knoppen...). Indien nodig worden onderdelen die niet meer goed werken of slijtage vertonen vervangen. Normaal gezien moet het dus goed werken en recht geven op een wettelijke garantie. Sommige verkopers scheppen jammer genoeg verwarring door de term “refurbished” te gebruiken voor tweedehandstoestellen. Dat maakt het natuurlijk moeilijk om gereviseerde toestellen op het internet te vinden en te weten wat je precies koopt.
Hoe breed is de term ‘refurbished’?
Omdat de term refurbished niet gereglementeerd is, mag de verkoper die interpreteren zoals die wil. ’Refurbished’ kan bij verschillende verkopers dus een andere betekenis hebben. In eerdere tests zagen we al dat sommige verkopers het bijvoorbeeld hebben over “zo goed als nieuw”, terwijl andere vermelden dat het toestel al werd gebruikt. Soms wordt een schaal gebruikt om de staat van hun toestellen te bepalen, van “zo goed als nieuw” tot “gebruikssporen zichtbaar”. Wat wel vaststaat is dat een refurbished toestel minstens door deskundigen wordt gereviseerd, zo nodig hersteld en in de oorspronkelijke staat wordt verkocht. Dat is jammer genoeg niet altijd het geval.
Krijg je garantie?
Wettelijk gezien moeten verkopers een garantie van minimaal 1 jaar aanbieden voor refurbished toestellen, op alle onderdelen én accessoires. Wat de fabrieksgarantie betreft: de kans is groot dat die al is verlopen, want die gaat in op het moment dat het toestel voor het eerst is verkocht. Maar vraag het voor de zekerheid altijd even na.
Is refurbished kopen altijd interessant?
Het principe is natuurlijk interessant. Een toestel dat een tweede leven krijgt, bespaart je toch wat geld en moet minder snel worden gerecycleerd. De voorwaarden zijn wel dat het toestel grondig en volgens de regels van de kunst gereviseerd is, dat het recht geeft op een billijke garantie zonder uitsluitingen en dat het prijsverschil groot genoeg is om het risico te compenseren. Zo niet is het geen goed idee.
In plaats van refurbished te kopen, kan je ook overwegen je eigen toestel een tweede leven te geven. Misschien kun je het zelf nog herstellen of laten repareren. Al onze tips hieromtrent vind je op onze RepairGuide.
Koop je toch liever een nieuwe smartphone? Bekijk de door ons geteste smartphones.