Dossier

Reinig je smartphone op de goede manier

20 maart 2020
smartphone microvezeldoek

Een goede hygiëne is belangrijk, zeker ten tijde van het coronavirus. Vergeet hierbij je smartphone niet. Naast vingerafdrukken, kunnen bacteriën of virussen zich opstapelen op het scherm. Onze tips om je toestel op de juiste manier schoon te maken.

Bacteriën kunnen welig tieren op toetsenborden en smartphoneschermen, vooral als ze door meer dan één persoon worden gebruikt. Op een gemiddeld smartphonescherm zouden haast 10 keer zoveel bacteriën zitten als op een toiletbril. En sommige virussen kunnen tot een aantal dagen overleven op glazen oppervlaktes. En volgens een Amerikaanse studie, gepubliceerd op 16 maart door de Amerikaanse Nationale Gezondheidsinstituten, zou het coronavirus tot drie dagen kunnen meegaan op plastic en roestvrij staal.

Vergeet dus niet je toestel regelmatig te reinigen. Het goede nieuws is dat je hiervoor geen speciale producten of chemische stoffen nodig hebt. Je komt al een heel eind met eenvoudig schoonmaakmateriaal en water. 

Zo ga je te werk

 1. Schakel je toestel uit en verwijder het hoesje: Je ziet het vuil zo beter zitten en je bent zeker dat je geen strepen achterlaat.
 2. Gebruik een microvezeldoekje: We bedoelen hier de gladde microvezeldoekjes waarmee ook vaak brillen worden schoongemaakt. Deze absorberen heel goed vet waardoor je geen schoonmaakmiddel nodig hebt. Ieder zacht doekje dat geen krassen maakt, zou je kunnen gebruiken, al geniet een microvezeldoekje de voorkeur.
  Tip: was zulke doekjes op 40 of 60 °C in de wasmachine met een klein beetje wasproduct, zonder wasverzachter of bleekmiddel en laat ze aan de lucht drogen.
 3. Water en alcohol: Voor een grondige schoonmaakbeurt volstaat een microvezeldoekje soms niet. Bevochtig dan een deel van het microvezeldoekje met water. Gebruik altijd zo weinig mogelijk water om te verhinderen dat er water loopt in kleine openingen, bijvoorbeeld van connectoren.
  Voor de desinfecterende werking kan je een mix van water en ontsmettingsalcohol gebruiken. Om een maximaal effect tegen bacteriën en virussen te hebben, is een alcoholpercentage tussen 60% en 95% nodig. Wrijf met het natte hoekje over het vuil totdat het weg is. Wrijf daarna na met een droog gedeelte van het doekje.
  Heeft je smartphone een IP-gradatie van 67 of 68, dan is je toestel waterdicht en kan je het zonder problemen ook even onderdompelen in water en nadien afdrogen. Voor die toestellen is het natuurlijk niet erg als je een iets natter doekje zou gebruiken.
 4. Reinig poorten: Vuil in de opening van connectoren kan je verwijderen met een tandenstoker of wattenstaafje. Met een compressor in de openingen blazen is te vermijden omdat je interne componenten zou kunnen beschadigen. 

Welke middelen gebruik je beter niet?

Wil je toch graag een reinigingsmiddel voor je scherm gebruiken, koop dan een product dat speciaal daarvoor bedoeld is. Breng het middel altijd eerst op een doek aan, nooit rechtstreeks op het scherm.

Volgende producten gebruik je het best niet:

 • Azijn: is bijtend waardoor je touchscreen dof kan worden.
 • Glasreiniger, ammoniak, ontvetters: vaak te agressief voor je scherm.
 • Keukenpapier: alle soorten papier zijn gemaakt van houtvezels die je als heel fijn schuurpapier kan zien.
 • Grove doeken: kunnen kleine krasjes nalaten.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

User name
01/04/2020
CHRISTOPHE VAN OVERBERGHE

12 Hollywoodblockbusters krijg je extra, en de rest is al zever en + als je playmore hebt heb je ze al reeds gezien, en verder het beste van Film a la carte waarop ik dacht dat ze het hadden bij Telenet is nog steeds betalend. Och ja compensatie net zoals ik 2x verhuisd ben de laatste 4jaar en 2 x mijn eerstz facturen plots veel meer verbruikt had 1e x wast zo'n 394€ teveel aangerekent 2e x een 194€ +- wel ja jullie daarvoor gecontacteerd 2e x dat ze jullie brieven zelf negeerden en bij de ombudsdienst konden ze ook al niks bereiken och ja

User name
30/04/2020
JURGEN

Betaal reeds enkele maanden dubbel bij verschillende providers waarvan enkel mijn TV werkt op de smartcard die ik reeds gebruikte. Uit frustratie heb ik reeds 2 smartphones vernietigd en en de SIM card werkt zelfs niet in een ouder toestel waar ik een oplaadkaart gebruik, die zeer snel op gebruikt is bij de hulpdiensten. Aangezien mijn verstand beperkt is om deze diensten te gebruiken. Ben ik terug bij pen en papier beland. Hoop dan ook wat ze er moeten met aanvangen en nodige actie ondernemen en bedoel ik dan niet mee "ze weer een rekening sturen".

User name Moderator
30/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

Hallo Jurgen, bij welke providers ben je dan? Kan je ons wat meer uitleg verschaffen over wat er precies fout loopt ? En hebben ze dan intussen al gereageerd ? 

User name
03/05/2020
JURGEN

Pff smartphone, virus ,promo ,zakelijk. phising, ... .Ik zie door het bos te bomen niet meer en zou wel nood hebben aan een bezoek van een deskundige. Iemand die zich geroepen voelt om verscheidene zaken te gelijk op te lossen?

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies