Dossier

Laden met USB-C kabel en USB-C lader

23 december 2022
USB-C kabel

Wat is nu eigenlijk een USB-C kabel en waarom is USB-C de toekomst? Een Europese wetgeving van oktober 2022 bepaalt dat de meeste elektronische toestellen vanaf eind 2024 via USB-C moeten kunnen worden opgeladen. Maar niet alle USB-C kabels en laders hebben dezelfde eigenschappen.

Begin oktober 2022 vaardigde het Europees Parlement een nieuwe wetgeving uit die bepaalt dat vanaf eind 2024 USB type C – of gewoon USB-C – de standaard laadaansluiting moet worden op een hele reeks herlaadbare elektronische toestellen zoals smartphones, e-readers, toetsenborden, koptelefoons, draagbare luidsprekers enzovoort. Vanaf 2026 zal dat ook voor laptops zo zijn.

Wat is USB-C?
Welke verschillen zijn er tussen USB-C-laders en -kabels?
Welke lader en USB-C-kabel voor mijn smartphone?
Welke lader en USB-C-kabel voor mijn laptop?
Welk wattage voor de meeste toestellen?
Waarom heeft de iPhone geen USB-C?
Wat betekent USB PD?
Welke snelheden van data-overdracht heb ik nodig?

Wat is USB-C?

In tegenstelling tot USB-aansluitingen van de types A en B is er bij USB-C geen verschil tussen de boven- en onderkant van de kabel of van de aansluiting. Je kunt de kabel met andere woorden niet op een foute manier aansluiten.

Welke verschillen zijn er tussen USB-C-laders en -kabels?

USB-C-aansluitingen zien er dan wel allemaal hetzelfde uit, dat betekent niet dat elke USB-C-kabel en elke USB-C-lader dezelfde eigenschappen hebben. Zowel laders als kabels hebben een bepaald maximaal vermogen – uitgedrukt in Watt – waaraan ze kunnen laden.

Als je een toestel wilt opladen, moet je ook altijd rekening houden met het maximale laadvermogen van het toestel zelf, want zelfs als je een lader en kabel hebt met een hoger vermogen zal je toestel nooit sneller opladen dan het maximale vermogen dat wordt ondersteund door het toestel zelf.

Of als je toestel een hoog laadvermogen heeft en je lader heeft een hoog laadvermogen, maar de kabel tussen de twee ondersteunt dit vermogen niet, dan zal je toestel laden aan het lage vermogen van de kabel.

Voorbeeld: je hebt een lader met een laadvermogen van 40 Watt, een kabel met een maximaal vermogen van 20 Watt en een toestel dat een laadvermogen ondersteunt van 40 Watt, dan zal je toestel toch maar opladen met een vermogen van 20 Watt omdat dat het maximum is dat de kabel aankan.

Houd deze stelregel altijd in het achterhoofd als je een nieuwe lader en kabel wilt kopen. Het ideale is dus dat de lader en kabel allebei hetzelfde vermogen ondersteunen? Weet je niet welk laadvermogen je toestel ondersteunt? Voor smartphones kun je dat alvast vinden in onze vergelijker smartphones in de fiche van elk model onder “Kenmerken”. Voor andere toestellen kun je dat wellicht vinden in de handleiding of in het slechtste geval moet je even zoeken op Google.

Op verpakkingen van laders staat het vermogen soms uitgedrukt in Watt en soms staat het aantal ampère met het voltage vermeld. Houd daarbij in het achterhoofd dat de hoeveelheid Watt altijd gelijk is aan Ampère x Voltage.

Voorbeeld: Een toestel met een vermogen van 2 Ampère en 5 Volt heeft een vermogen van 10 Watt (= 2 x 5)

Op de verpakking van USB-C-kabels vind je helaas niet altijd de hoeveelheid Ampère of Voltage terug, wat uiteraard bijzonder vervelend is.

Welke lader en USB-C- kabel voor mijn smartphone?

Apple en Samsung voorzien in de meeste gevallen geen lader meer in hun verpakking, maar de oudere laders zijn nog USB-A in plaats van USB-C. Je zult dus vaak niet anders kunnen dan zelf een nieuwe USB-C-lader, inclusief kabel, te kopen. Binnen twee jaar zou je alleen een lader, zonder kabel, moeten kunnen kopen.

Waar moet je op letten?

  • Het minimum was lange tijd 5 Watt, maar voor de meest recente, krachtigere smartphones kies je beter een lader en kabel met een laadvermogen van minstens 10 of 12 Watt (= 5 Volt x 2,4 Ampère).
  • Wil je de laadtijd zo kort mogelijk houden, dan kun je voor een hoger wattage gaan. Bij Samsung varieert het ondersteunde vermogen van 15 Watt tot zelfs 45 Watt, afhankelijk van het model. Apple heeft een lader van 20 Watt.

Dit geldt ook voor andere toestellen als bluetooth speakers, hoofdtelefoons, camera’s, tablets, e-readers, earbuds, digitale camera’s, hoofdtelefoons en headsets. Maar let wel op, want als je een lader gebruikt met meerdere laadpoorten en je laadt daarmee meerdere toestellen tegelijk op, dan kun je niet elk toestel met het maximale laadvermogen laden. Het maximale laadvermogen wordt dan gedeeld door het aantal toestellen dat je tegelijk oplaadt waardoor het laden dus trager zal gaan.

Welke lader en USB-C-kabel voor mijn laptop?

Je kunt voor je laptop niet per se dezelfde lader en kabel gebruiken die je voor je smartphone gebruikt. Je zult daarvoor een lader en kabel met een hoger vermogen nodig hebben. Normaal gezien zal bij je laptop wel een lader en kabel zijn meegeleverd, maar als die defect of verloren raken, zul je misschien toch niet meteen weten waar je op moet letten als je nieuwe wilt kopen. Op voorwaarde dat je laptop al via een USB-C-aansluiting kan worden opgeladen uiteraard.

Waar moet je op letten?

Bij een laptop mag het vermogen van de lader en de laadkabel niet lager zijn dat het laadvermogen van de laptop zelf, want anders riskeert die helemaal niet op te laden. Neem dus zeker de handleiding erbij. Zo heeft een MacBook Air van 2020 bijvoorbeeld een laadvermogen van 30 Watt, maar een MacBook Pro van 2022 heeft een laadvermogen van 67 Watt. Kies dus bij voorkeur voor een lader die een hoger vermogen heeft dan noodzakelijk, want bij een te laag vermogen zal je toestel mogelijk helemaal niet opladen.

Welk wattage zal voor de meeste toestellen volstaan?

Met een USB-C-kabel en -lader die een laadvermogen hebben van 65 Watt kun je al de belangrijkste toestellen opladen, op voorwaarde dat ze zijn uitgerust met een USB-C-aansluiting uiteraard.

Waarom heeft de iPhone geen USB-C?

Apple heeft zijn iPad van 2022 wel al uitgerust met een USB-C-aansluiting, maar de iPhones hebben voorlopig allemaal nog de klassieke lightning-aansluiting. Toch zal ook Apple op al zijn toestellen ten laatste eind 2024 een USB-C-aansluiting moeten voorzien.

Wat betekent USB PD?

De USB PD (Power Delivery) technologie is een laadprotocol dat toelaat om via USB-C-kabels en -laders toestellen op te laden met een hoger vermogen. De technologie stelt kabels en laders in staat om toestellen sneller op te laden en verschillende toestellen tegelijkertijd op te laden. Dankzij de technologie kun je een vermogen tot 100 Watt bereiken, voldoende om zelfs een pc mee op te laden.

USB-C als datakabel

USB-C-kabels kun je ook gebruiken om twee toestellen met elkaar te verbinden en data van het éne toestel naar het andere te transporteren. Bijvoorbeeld kun je met een USB-C-kabel je laptop met een groter extern beeldscherm verbinden wat aangenamer is om te werken. Als je je beeldscherm dat is aangesloten op het elektriciteitsnet verbindt met je laptop door middel van een USB-C-kabel zal je laptop ook tegelijkertijd worden opgeladen, want via het externe beeldscherm is hij ook meteen verbonden met het elektriciteitsnet.

Je kunt ook een datakabel nodig hebben om muziek van een laptop te kopiëren naar je smartphone of foto’s van een fotocamera te kopiëren naar je pc door de geheugenkaart via je kaartlezer met USB-C-poort te verbinden.

Welke snelheden van data-overdracht heb ik nodig?

De bestaande snelheden van data-overdracht in USB-C-kabels (met minimaal het protocol USB 3 zijn 5 Gbps, 20 Gbps en 40 Gbps. Maar soms wordt ook het protocol USB 2.0 gebruikt, en dan is de snelheid beperkt tot 480 Mbits/s, ofwel tien keer langerzamer dan met USB 3.

Houd er rekening mee dat dit theoretische snelheden zijn. In werkelijkheid liggen de snelheden altijd een beetje lager. De standaard is 5 Gbps. Daarmee kun je aan een behoorlijke snelheid data overzetten van een toestel naar een externe harde schijf of naar een USB-sleutel.

Als je meerdere datastromen tegelijkertijd wilt combineren via dezelfde USB-aansluiting, dan kies je beter voor snelheden als 20 of zelfs 40 Gbps, d.w.z. USB4 of Thunderbolt 4 bij Apple. Bijvoorbeeld als je een externe SSD aansluit die je intensief gebruikt of een monitor met ultrahoge resolutie op je pc wilt aansluiten.