Dossier

Ziekte van Lyme: hoe herken je het en wat kan je eraan doen?

29 april 2021
ziekte van lyme

Een teek kan de ziekte van Lyme doorgeven, maar daarvoor moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Wat die aandoening inhoudt, hoe je ze kunt herkennen en wat je eraan kunt doen, lees je allemaal in ons dossier.

Wat is de ziekte van Lyme?

Contact met een teek kan ernstige gevolgen hebben: het beestje kan immers de ziekte van Lyme doorgeven. Teken zitten op planten of in lang gras, laten zich op de mens vallen en klampen zich met hun weerhaken aan hem vast. Deze spinachtige kan bijten en zich gedurende een hele tijd vullen met bloed, totdat hij wordt verwijderd of totdat hij loslaat omdat hij voldoende bloed heeft opgezogen.

Tekenbeet

Een tekenbeet is aanvankelijk nauwelijks voelbaar. Belangrijk is om in de gaten te houden of en hoe de huid rond de beet verandert in de weken nadat je het beestje hebt verwijderd. Een huidafwijking kan betekenen dat de teek de ziekte van Lyme meedroeg.

RAADPLEEG ONZE KOOPWIJZER VOOR PRODUCTEN TEGEN TEKEN

Voorwaarden

Een teek kan de ziekte van Lyme doorgeven, maar daarvoor moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan.

Ten eerste is het niet zeker dat de teek de Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, in zich draagt. In België is dit ongeveer 14 % van de populatie. Op sommige plekken, zoals in de Kempen, de provincie Vlaams-Brabant en de Ardennen, zijn ze meer aanwezig dan bv. aan de zee.

Ten tweede wordt de kans dat de teek de ziekte overdraagt pas groot nadat ze 24 tot 36 uur lang bloed van de “gastheer” of “gastvrouw” heeft opgenomen.

Door de interactie met het warme bloed wordt de bacterie, die in de darmen van de teek zit, actief en komt ze in de speekselklieren van de teek, om vandaar in het bloed van de mens terecht te komen.

Kans op besmetting

Uiteindelijk is de kans klein om besmet te geraken als de teek tijdig wordt ontdekt. Het heeft alleszins geen zin om meteen na de beet je bloed te laten testen. Zelfs wie effectief besmet is, zal geen positieve test afleggen tot 6 weken na de infectie.

Frequente vragen over de ziekte van Lyme

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme? 

Hoe wordt de diagnose van de ziekte van Lyme gesteld? Wat zijn de symptomen waarop je moet letten? Wat zijn de meest betrouwbare diagnosemethoden? Wij beantwoorden al je vragen in dit artikel. Meer weten over de symptomen van de ziekte van Lyme.

Hoe houd je teken weg? 

Hoe voorkom je dat je wordt gebeten? Zijn de producten tegen teken doeltreffend en veilig? Wat zijn de beste producten? Wij vertellen je alles over de bescherming tegen teken.

Hoe behandel je de ziekte van Lyme?

Welke behandelingen zijn beschikbaar om de ziekte van Lyme te genezen? Genees je vanzelf van die ziekte? Wij vertellen je er meer over in ons dossier. Meer weten over de behandeling en genezing van de ziekte van Lyme.

Hoe verwijder je een teek?

Hoewel de kans op het oplopen van de ziekte van Lyme en haar symptomen eerder zeldzaam is, komen tekenbeten heel vaak voor en is het noodzakelijk de teken zo snel mogelijk te verwijderen om complicaties te voorkomen. Wat moet je dan precies doen als je gebeten wordt door een teek?  Wij leggen dat allemaal in detail uit in ons artikel. Meer weten over de methode om een teek te verwijderen.