Nieuws

Hoe verwijder je een teek?

11 augustus 2023
Teek op vinger

Voor wie graag in de vrije natuur wandelt, vormen teken een reëel gezondheidsrisico. Wat kun je tegen deze kleine parasieten doen? Ontdek onze aanbevelingen om een teek veilig te verwijderen en geniet van zorgeloze uitstapjes in de natuur.

Dit moet je weten over teken

Net zoals een muggenbeet is een tekenbeet gewoon een van de minder aangename aspecten van de zomer. In sommige (zeldzame) gevallen kunnen teken echter ziektes overdragen, waarbij het in ons land vooral om de ziekte van Lyme gaat.

Tekenencefalitis, ook wel kortweg TBE genoemd, komt voornamelijk voor in Centraal- en Oost-Europa.

Beschrijving van teken en hun gedrag

Teken zijn kleine insecten die zich verschuilen in bossen en lage gewassen (hoog gras, varens, struiken), velden en stedelijke groengebieden. Wanneer er een voetganger of dier voorbij wandelt, laten ze zich vallen en hechten ze zich vast aan de huid van de voorbijganger om bloed op te zuigen. 

Hoe teken zich voeden met bloed

Als teken zich voeden met bloed, zwelt hun buik op en kunnen ze 7 tot 11 mm groot worden. Zodra ze verzadigd is, maakt de teek zich los van zijn prooi (meestal na 2 tot 7 dagen).

Teken hebben een levensduur van twee jaar, waarin ze drie stadia doormaken: larf, nimf en de volwassen fase. Tijdens elk stadium moeten ze zich minstens één keer voeden met bloed. 

Een teek verwijderen

Als het beestje er toch in slaagt om je te bijten, dan moet je de teek zo snel mogelijk in zijn geheel verwijderen

Gebruik een pincet of een tekentang

Neem de teek zo dicht mogelijk tegen je huid vast met een puntige pincet en trek ze in één vlotte beweging los, zonder ze te verdraaien.

Als je een speciale tekentang gebruikt, volg je de aanwijzingen in de handleiding.

Een teek correct verwijderen zonder ze te verdraaien

 

Wat je beter niet doet met een teek:

  • Doe geen huis-en-tuin-middeltjes op de huid waar de teek vastzit: alcohol, olie, nagellak, zeep, ether of jodium helpen niet.
  • Probeer de teek niet te verbranden, en knijp ze niet plat zolang ze op je huid zit.
  • Neem de teek niet vast bij het achterlijf, maar probeer het beestje in volledig te verwijderen om infecties te vermijden.

Naverzorging

Reinig de wonde nadien uitgebreid met water en ontsmet zorgvuldig met een ontsmettingsmiddel.

Wat doe je nadat je een teek hebt verwijderd?

Als je het beestje vasthebt, is het aangewezen om het eerst even te bekijken. Is de teek redelijk groot, dan heeft het al veel bloed opgenomen en zit het al een tijdje aan je vast.

In dat geval controleer je het best wanneer de teek zich aan je heeft vastgeklampt. Noteer de datum van de beet en de plaats van de wonde. Zo kun je beter inschatten of de beet gevolgen kan hebben en of je ze verder moet opvolgen. Controleer de rest van je lichaam op andere teken.

Indien mogelijk kun je de teek bijhouden om ze aan de dokter te tonen, mocht je symptomen ontwikkelen.

Raadpleeg bij symptomen steeds een arts

Een tekenbeet is aanvankelijk nauwelijks voelbaar. Hou in de gaten of en hoe de huid rond de beet verandert in de weken nadat je het beestje hebt verwijderd. Veranderingen aan je huid kunnen erop wijzen dat de teek de ziekte van Lyme meedroeg.

Lees meer over de ziekte van Lyme

Heb je symptomen zoals een rode uitbreidende ring of vlek rond de plaats van de tekenbeet of griepachtige klachten (koorts, spier- of gewrichtspijnen) na een recente tekenbeet? Ga dan meteen naar de huisarts.