Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Ziekte van Lyme

29 april 2021
ziekte van lyme

Contact met een teek kan ernstige gevolgen hebben: het beestje kan immers de ziekte van Lyme doorgeven. Wat die aandoening inhoudt, hoe je ze kunt herkennen en wat je eraan kunt doen, lees je allemaal in ons dossier.

Bescherming tegen teken

Preventie en verificatie

Eerst en vooral: voorkomen dat een teek je bijt, is dus beter dan genezen. Ga je naar buiten op plekken waar teken zich wel eens zouden kunnen ophouden (dichte begroeiing, lang gras of struikgewas), draag dan - voor zover de omstandigheden het toelaten - beschermende kleding zoals lange mouwen, een pet of hoed. Blijf in bossen en parken zo veel mogelijk op de paden.

Landt het beestje toch op jou, dan kan het er een tijdje zitten zonder dat het gebeten heeft. Daarom is het een goede reflex om steeds te controleren of je geen teek meedraagt, telkens als je van buiten komt. Check vooral de warme plekken waar teken het vaakst bijten: oksels, de lies, knieholte, hoofdhuid … Douchen of in bad gaan kan helpen om de teken op te sporen of om ervoor te zorgen dat ze zeker zijn weggespoeld, vooraleer ze zich hebben kunnen vasthechten.

Als je er ten slotte een ziet, verwijder het beestje dan zo snel mogelijk om het risico van overdracht van de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, te beperken (zie ons artikel over het onderwerp: Hoe verwijder je een teek?).

Producten tegen teken

Sommige producten tegen teken om op je huid aan te brengen voordat je op pad gaat, kunnen wel extra bescherming bieden. Wij hebben er acht getest. De resultaten vind je in onze koopwijzer voor producten tegen teken en tegen muggen.

RAADPLEEG ONZE KOOPWIJZER

Beschermen met ultrasone geluiden

"Tickless" (“Teekloos”) is een apparaatje dat teken (en vlooien) op een afstand zou houden met een ultrasoon geluid, dat dus niet hoorbaar is voor de mens. Je hebt een apparaatje voor honden en katten, dat aan de halsband kan worden bevestigd, maar ook een versie om aan de kleding van mensen te hangen. Er is zelfs een “Tickless” voor kinderen en baby’s.

Is dit toestel een must have? Het is alleszins niet goedkoop: € 26. En bovendien geeft het een vals gevoel van veiligheid, doordat je je misschien onbezonnen in dichtbegroeid gebied gaat begeven of doordat je na een wandeling minder nauwgezet gaat controleren.