Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Ziekte van Lyme: Hoe wordt de ziekte van Lyme behandeld?

29 april 2021
ziekte van lyme

Vraag je je af hoe je kunt genezen van de ziekte van Lyme? Wil je weten wat je kunt doen indien je hervalt? Ontdek hier alle antwoorden op je vragen!

Hoe wordt de ziekte van Lyme behandeld?

In een beginnend stadium van de ziekte (stadium 1), wanneer de patiënt symptomatische huidirritatie vertoont, wordt aanbevolen om antibiotica te nemen. Meestal wordt dan doxycycline of amoxicilline voorgeschreven. In een meer gevorderd stadium (stadium 2) wordt ook wel eens ceftriaxon (via een infuus) toegediend. De aard van de klachten bepaalt de uiteindelijke keuze voor een bepaald soort antibioticum.

Wat soms wordt beweerd, namelijk dat de ziekte van Lyme niet kan worden bestreden, tenzij je er heel vroeg bij bent, klopt dus niet. Wel geldt: hoe vroeger je er bij bent, des te beter. En bij de meeste mensen helpen antibiotica wel degelijk om de symptomen te bestrijden, de infectie te genezen en complicaties te vermijden. Al kan de snelheid waarmee de symptomen verdwijnen wel sterk variëren: soms gebeurt dit meteen, soms duurt het enkele weken tot zelfs maanden.

Recidief

Er is normaal geen recidief wanneer de diagnose van de ziekte tijdig werd gesteld en de patiënt zijn antibioticabehandeling correct heeft gevolgd. Als er nieuwe symptomen van de ziekte zijn, gaat het ongetwijfeld om een herinfectie (na een nieuwe tekenbeet).

Genezing

De ziekte geneest nooit spontaan! De ziekte van Lyme moet altijd worden behandeld, want als ze niet behandeld wordt, kan ze ernstige gewrichtsproblemen en zelfs neurologische en hartproblemen veroorzaken.  En hoe eerder de ziekte wordt behandeld, hoe groter de kans dat je snel geneest en complicaties vermijdt. De genezingstijd hangt af van persoon tot persoon: bij sommigen verdwijnen de symptomen heel snel, maar bij anderen kan dat tot enkele maanden duren.