Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Maagzweer

31 augustus 2015
maagzweer

Nog al te vaak wijzen mensen stress of de voeding met de vinger, terwijl de belangrijkste oorzaak van een maagzweer een bacterie is. Wordt het probleem niet behandeld, dan kan dit leiden tot fatale complicaties. Gelukkig hoeft het helemaal niet zover te komen.

Aandoening

Een maagzweer lijkt op een klein kratertje dat dwars door het slijmvlies gaat en tot in het onderliggend weefsel kan doordringen. Artsen spreken van "gastroduodenale" zweren. Er bestaan immers twee types: de eigenlijke maagzweer (in de maagwand) en de zweer in het duodenum (de twaalfvingerige darmwand, het begin van het darmkanaal). Gemakshalve gebruiken wij de term "maagzweer" voor beide vormen.

In tegenstelling tot de Aziatische bevolkingen, zijn Westerlingen opvallend vaker getroffen door zweren in het duodenum dan door zweren in de maag zelf.

Over het algemeen is er maar één zweer, maar soms zijn het er meer (waarbij de maag en de twaalfvingerige darm tegelijkertijd getroffen kunnen zijn).

Meer dan een ongemak

Maagzweren zijn relatief gezien een vaak voorkomend probleem. Bij de Gezondheidsenquête 2013 van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) verklaarde bijna 3 % van de volwassenen in België de afgelopen twaalf maanden last van een maagzweer te hebben gehad. Volgens dezelfde enquête stijgt dat percentage met de leeftijd om na een leeftijd van 75 jaar te dalen. De prevalentie (het aantal mensen met een maagzweer) bereikt een hoogtepunt (5,6%) bij de 65-74 jarigen. Het prevalentiecijfer is bij vrouwen en mannen gelijk.

Maagzweren moeten behandeld worden, niet alleen omdat ze pijnlijk zijn, maar vooral omdat ze ernstige complicaties kunnen veroorzaken, zoals een potentieel dodelijke bloeding. Een andere ernstige complicatie is perforatie, het ontstaan van een echt gat in de maagwand, die ook fatale gevolgen kan hebben.