Dossier

Maagzweer

04 maart 2020
maagzweer

Nog al te vaak wijzen mensen stress of de voeding met de vinger, terwijl de belangrijkste oorzaak van een maagzweer een bacterie is. Wordt het probleem niet behandeld, dan kan dit leiden tot fatale complicaties. Gelukkig hoef je het niet zover te laten komen.

Aandoening

Een maagzweer lijkt op een klein kratertje dat dwars door het slijmvlies gaat en tot in het onderliggend weefsel kan doordringen. Artsen spreken van "gastroduodenale" zweren. Er bestaan immers twee types: de eigenlijke maagzweer (in de maagwand) en de zweer in het duodenum (de twaalfvingerige darmwand, het begin van het darmkanaal). Gemakshalve gebruiken wij de term "maagzweer" voor beide vormen.

In tegenstelling tot de Aziatische bevolkingen, zijn westerlingen opvallend vaker getroffen door zweren in het duodenum dan door zweren in de maag zelf.

Over het algemeen is er maar één zweer, maar soms zijn het er meer (waarbij de maag en de twaalfvingerige darm tegelijkertijd getroffen kunnen zijn).

Meer dan een ongemak

Maagzweren zijn een relatief vaak voorkomend probleem. Bij de Gezondheidsenquête 2018 van Sciensano verklaarde bijna 3,6 % van de Belgische bevolking ouder dan 15 tijdens de twaalf maanden daarvoor last van een maagzweer te hebben gehad. Volgens dezelfde enquête komen maagzweren iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Maagzweren moeten behandeld worden, niet alleen omdat ze pijnlijk zijn, maar vooral omdat ze ernstige complicaties kunnen veroorzaken, zoals een potentieel dodelijke bloeding. Een andere ernstige complicatie is perforatie, het ontstaan van een echt gat in de maagwand, die ook fatale gevolgen kan hebben.