Wat te doen bij maagklachten?

Maagproblemen blijven één van de meest genoemde gezondheidsklachten. Bijna iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur of een zure oprisping, bijvoorbeeld na een zware maaltijd. Bij de meeste banale maagklachten kunnen, naast simpelweg afwachten, aanpassingen op het vlak van voeding en levensstijl al helpen om de klachten te verlichten. Ook bij chronische klachten zijn deze adviezen belangrijk.
Helft PPI's is onnodig
Enkel als de klachten je dagelijkse leven te fel verstoren, of als de klachten blijven aanslepen of steeds terugkomen, zijn geneesmiddelen te overwegen. Hoe dan ook zullen geneesmiddelen je niet genezen, ze kunnen enkel de klachten beperken en je dus klachtenvrij houden.
Maagzuurremmers staan centraal in de behandeling. Eén groep van maagzuurremmers wordt veelvuldig voorgeschreven en ingenomen, namelijk de zogenaamde protonpompinhibitoren (PPI’s). Deze middelen zijn effectief en relatief veilig, maar ze worden te vaak genomen. Meer dan twee miljoen Belgen slikken ze, waarvan de helft onterecht. Ofwel omdat ze niet aangewezen zijn voor hun klachten, ofwel omdat ze langer worden genomen dan nodig.
Dat kost onze sociale zekerheid niet alleen handenvol geld, bij langdurig gebruik is het niet zonder risico's. Precies daarom sloegen wij de handen in elkaar met de dienst voor geneeskundige verzorging van het RIZIV, en verzamelden we alle belangrijke aanbevelingen in een patiëntenbrochure. Download hem hier of op de website van het RIZIV.