Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Blaasontsteking

22 juli 2019

22 juli 2019
Een blaasontsteking is een veel voorkomende en vaak pijnlijke kwaal bij vrouwen, met een grote impact op de levenskwaliteit. Vaak verdwijnen de ongemakken spontaan na enkele dagen. Een behandeling is dus niet altijd nodig, ook niet bij herhaalde blaasontstekingen. 

Aandoening

Acute blaasontsteking

Een blaasontsteking of cystitis is een infectie van de blaas door bacteriën. Deze bacteriën komen van nature voor in het darmkanaal of rond de aars. Omdat de urinebuis, vagina en aars bij de vrouw dicht bij elkaar liggen, kunnen bacteriën zich gemakkelijk van de darm verplaatsen naar de vagina en het gebied rond de urinebuis. Als ze van daaruit de blaas besmetten, kunnen ze een blaasontsteking veroorzaken. In de grote meerderheid van de gevallen is de bacterie Escherichia coli de boosdoener.

Zo'n besmetting gebeurt veel sneller bij vrouwen dan bij mannen, omdat de vrouwelijke urinebuis korter is dan die van de man. Dit verklaart waarom vooral vrouwen last hebben van blaasontstekingen: ongeveer de helft van alle vrouwen krijgt er minstens één tijdens haar leven. Vrouwen die seksueel actief zijn, zwangere vrouwen en vrouwen in de menopauze hebben een verhoogd risico op blaasontstekingen. 

Herhaalde blaasontsteking

Als een patiënt minstens twee keer op zes maanden of drie keer per jaar een blaasontsteking heeft, spreken we van herhaalde blaasontstekingen. Van alle vrouwen die voor het eerst een blaasontsteking hebben, ontwikkelt 20 tot 50 % binnen de zes maanden een nieuwe blaasontsteking. 

Alles wat de normale "goede" bacteriën in de vagina en rond de urinebuis kan verstoren, verhoogt het risico op herhaalde blaasontstekingen bij gezonde, niet-zwangere vrouwen.

Belangrijkste risicofactoren vóór de menopauze

  • Seksuele activiteit
  • Gebruik van zaaddodende middelen als anticonceptiemiddel
  • Nieuwe seksuele partner
  • Blaasontsteking voor je 15de
  • Moeder met herhaalde blaasontstekingen

Belangrijkste risicofactoren na de menopauze

  • Ongewild urineverlies
  • Verzakking van de blaas
  • Onvoldoende legen van de blaas