Antwoord van expert

Hoe bewaar je je lunch veilig en gezond?

18 augustus 2023
maaltijd meenemen voor picknick of lunch

Hoe je lunch of picknick vervoeren en bewaren om voedselbederf te voorkomen en te vermijden dat er schadelijke stoffen in je eten terechtkomen? Van koeltassen tot de juiste voedselcontainers: ontdek onze praktische adviezen om je boterhammen, slaatjes en meeneemgerechten veilig te bewaren tot lunchtijd.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Nathalie De Cock
Voedingsexpert
Op echt warme dagen kun je boterhammen de avond voordien klaarmaken en in de diepvriezer leggen. Als je ze ‘s ochtends in een brooddoos steekt, zijn ze op school of op het werk tegen de middag ontdooid. Of gebruik een koeltas met koelementen om je lunch fris te houden.

Als je een lunchpakket meeneemt naar je werk, de brooddoos van je kind maakt of een mand vult met lekkers voor een zomerse picknick, is het van belang dat het ingepakte voedsel kraakvers en gezond blijft tot etenstijd.

Waarom het belangrijk is je meeneemlunch veilig te bewaren

Alles wat in de winkel in de koelkast staat, moet koel worden bewaard tot je ervan eet. Zo verbreek je de koudeketen niet. Logisch, maar voor je meeneemlunch geldt hetzelfde. Naar schatting mag een voedingsmiddel niet langer dan 2 uur op een temperatuur van meer dan 4°C blijven.

Hoe je boterhammen fris houdt onderweg, lees je in ons dossier.

Onze tips om boterhammen vers te houden

Praktische adviezen voor het bewaren en transporteren van de lunch

Tijdens het traject naar school, het werk of de picknickplek moet je je lunchpakket beschermen tegen opwarming en bederf.

En ook op het werk of in de klas moet het voedsel nog een hele tijd voldoende gekoeld blijven. Als je het in een koelkast kunt leggen, ideaal, maar dat is niet altijd mogelijk.

Gebruik koeltassen en thermische containers

lunch in koeltas

Gebruik voor je kind of voor picknicks een geïsoleerde tas met een cold pack dat je 's ochtends uit de vriezer haalt.

Je kunt ook de diepvries inschakelen om er je boterhammen de dag ervoor in te bewaren. ‘s Ochtends steek je ze in een boterhamdoos. Rond het middaguur is alles ontdooid zonder dat je kaas is gesmolten.

Kies de juiste voedselcontainers

Niet eender welke doos of bokaal is geschikt om je lunch in te bewaren. Gebruik uitsluitend containers en verpakkingsmaterialen die bestemd zijn voor voeding om je lunch te bewaren en te vervoeren.

Tips voor het vermijden van voedselbederf

lunch koel bewaren

Zorg voor de juiste temperatuur

Voor de voedselveiligheid moet je je lunch koel bewaren en vervoeren. Laat het voedsel zeker nooit langer dan twee uur in een temperatuur boven 4°C.

Vermijd het gebruik van bederfelijke ingrediënten

Zodra het weer een beetje warm wordt, vermijd je beter bepaalde dierlijke producten beter als rosbief, filet américain, paté, gehaktballetjes, tonijn, garnalen en niet-hardgekookte eieren. Ze bederven snel en kunnen dan voedselvergiftiging veroorzaken.

Hou je van kaas? Kies dan voor harde kaassoorten. Andere opties zijn hardgekookte eieren, jam, tapenades …

Een puree van oliehoudende zaden (walnoot, amandel, cashewnoot) is een prima alternatief voor boter.

Minimaliseer blootstelling aan schadelijke chemicaliën

container voor voedsel

Kies veilige voedselverpakkingsmaterialen

Geef de voorkeur aan containers in materialen die voor voeding ontworpen zijn om je lunch te bewaren en te vervoeren. In de volgende verpakkingen riskeer je geen migratie van schadelijke chemicaliën in je lunch:

  • Glas (hittebestendig) en roestvrij staal om heet, zuur, zout of vet voedsel in te bewaren.
  • Keramiek is ook geschikt, zolang het bedoeld is om in contact te komen met voedsel en geen decoratieve elementen heeft die lood en cadmium bevatten. Die schadelijke metalen kunnen in contact met voedsel vrijkomen.
  • Voedselcontainers met het symbool van een glas en een vork. Dat symbool is niet verplicht, maar de aanwezigheid ervan helpt om voedselveilig materiaal te onderscheiden van decoratief servies.

Vermijd het gebruik van plastic containers

Sommige materialen kunnen gevaar opleveren als ze in aanraking komen met (bepaalde) voedingsmiddelen. Vermijd:

  • Aluminiumfolie voor warm, zout en zuur voedsel, fruit en groenten.
  • Eenmalige voedselverpakkingen voor doeleinden waarvoor ze niet ontworpen en getest zijn.
  • Vermijd vooral het hergebruik van lege plastic potten, zakken of flessen.
  • Voedselcontainers die versleten zijn. Dit verhoogt het risico op migratie van schadelijke stoffen. Let op met (diepe) krassen, plakkerigheid en veranderingen in textuur. Gooi uit voorzorg je plastic verpakkingen weg als ze duidelijke tekenen van slijtage vertonen. Aan de andere kant is de leeftijd van je verpakkingen op zich geen risicofactor, integendeel. Herhaald gebruik vermindert migratie, omdat de materialen zich geleidelijk ontdoen van hun migrerende deeltjes en dus na verloop van tijd “schoner” worden.
  • Voedselcontainers die sterk naar plastic of metaal ruiken of smaken. Zowel de geur als de smaak kunnen tekenen zijn dat het materiaal niet meer stabiel is en dus waarschijnlijk chemicaliën zal afgeven aan je voedsel.