Nieuws

Hachis parmentier met linzen is 98% minder schadelijk voor onze planeet

08 maart 2022

Het klassieke recept van hachis parmentier wordt klaargemaakt met gehakt. Maar dit kan net zo goed met peulvruchten gemaakt worden, zodat het een vegetarische maaltijd wordt. Door het vlees te vervangen door linzen, ben je niet alleen veel gezonder bezig, je verkleint ook nog eens je ecologische voetafdruk.

Weg met het vlees, en kom maar door met de groenten! Dit is de uitdaging van de Veggie challenge, die gedurende de hele maand maart wordt gehouden, en die wij aangaan door vegetarische versies voor te stellen van klassieke recepten die over het algemeen erg in trek zijn bij de Belgen.

Onze uitdaging van de dag? Haal het gehakt uit de hachis parmentier. Het is zeer gemakkelijk: door slechts één ingrediënt in het recept - in dit geval het gehakt - te vervangen door linzen, krijg je een alternatief dat beter is voor de planeet, maar ook beter voor jouw gezondheid.

Een verschil van 21,96kg CO2

Voor 400 gram gemengd varkens- en rundsgehakt stoot je een 22,36kg CO2-equivalent uit. Terwijl dat voor hetzelfde gewicht linzen slechts 0,4 kilogram aan CO2-equivalent is. Dat maakt een verschil van 21,96 kilogram, oftewel 98 % minder uitstoot. Om het compleet te maken, zou je daar nog de impact op biodiversiteit, ontbossing, landgebruik, watergebruik enzovoorts kunnen bijtellen. De impact op het milieu is hoe dan ook enorm als je vlees af en toe vervangt door peulvruchten. Vooral als het gaat om varkens- en rundvlees en dus rood vlees. 

 

Minder verzadigde vetzuren en meer vezels 

Vlees en groenten hebben verschillende voedingswaarden. Vlees bevat meer verzadigde vetzuren die je cholesterolgehalte de verkeerde kant opsturen, en dus ook het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Eet je ons vegetarische recept van hachis parmentier? Dan krijg je slechts 0,11 gram verzadigde vetten binnen per 100 gram, in vergelijking met 6,24 gram per100 gram gemengd gehakt.

Nog een belangrijk verschil is dat linzen meer vezels bevatten, namelijk 9,40 gram per 100 gram linzen. Vezels zijn belangrijk om gezond te blijven, vooral om het risico op dikkedarmkanker te verminderen. Het is aangeraden om minimaal 30 gram vezels per dag te consumeren. Recepten met peulvruchten maken dit gemakkelijker, omdat ze tussen de 4 en 9 gram extra vezels per portie bevatten in vergelijking met klassieke recepten met vlees.  

 

1,27 euro goedkoper 

Gemengd gehakt is ook duurder dan linzen. De prijzen van gemengd gehakt verschillen natuurlijk, maar wij spaarden met ons vegetarisch recept 1,27 euro uit. Niet veel zou je denken, maar alle beetjes helpen. 

 

Het vegetarische recept voor hachis parmentier met linzen

Je hebt nodig: 1 ui, 500 gram aardappelen, 500 gram wortelen, 2 preistengels, 200 gram droge linzen (of een blik van 400g), 2 tomaten, 1 laurierblad, 1 theelepel tijm, 100 g geraspte parmezaan, klontje boter, scheutje melk 

  • Schil de aardappelen en de wortelen en snij in blokjes. Kook ze met het laurierblad in licht gezouten water. 
  • Snij de preistengels fijn en stoof ze in een beetje olijfolie. 
  • Giet de aardappelen en wortelen af en plet deze een pureestamper. Voeg eventueel een klontje plantaardig boter en/of melk toe, samen met wat peper en zout en nootmuskaat voor extra smaak. Voeg nu ook de gestoofde prei toe. 
  • Snij de ui intussen in kleine stukjes en fruit in wat olijfolie. Voeg de gespoelde linzen toe. Snij de tomaten in blokjes en voeg toe samen met de tijm, peper en zout. Laat 15 minuten sudderen. 
  • Neem de ovenschotel, bedek de bodem met de linzen en spreid de puree er overheen. 
  • Strooi de parmezaan over de puree en schuif de ovenschotel in de oven op 180°C voor 30 minuten. 

Wil je meer weten over peulvruchten? Lees er meer over in ons dossier peulvruchten.

Bekijk ook ons vegetarische recept voor Thaise curry met kikkererwten

Bekijk dossier peulvruchten

Bekijk recept vegetarische thaise curry