Nieuws

Thaise kip curry: 1 ingrediënt veranderen, verandert je wereld

01 maart 2022
Kikkererwten gebruiken in plaats van kip is beter voor je gezondheid, je koopkracht en de planeet

Door een enkel ingrediënt in een recept te veranderen, betaal je minder, versterk je je gezondheid en heb je minder impact op het milieu (minder CO2-uitstoot). Probeer het zelf uit met Thaise curry. Met kip of met kikkererwten? Het maakt zeker een verschil, klein misschien maar vele kleintjes maken een groot.

Ben je dol op het recept van kip curry ? Wij ook! Zeker de Thaise versie, maar je hoeft niet per se vlees te gebruiken om die exotische toets in je curry te krijgen. Je kan de kip vervangen door peulvruchten. In dit recept gebruiken we kikkererwten. Die zorgen voor de nodige eiwitten en doen niks af aan de smaak.

Beter voor jou : + 7 g vezels

Dit vegetarisch recept is in de eerste plaats gezonder. Door de kip te vervangen door kikkererwten, krijg je een maaltijd die rijker is aan vezels (7 gram per portie). Vezels zijn belangrijk om gezond te blijven, vooral om het risico op dikkedarmkanker te verminderen. Het is aangeraden om minimaal 30 gram vezels per dag te consumeren. Recepten met peulvruchten, maken het gemakkelijk om die hoeveelheid te bereiken, omdat ze tussen de 4 en 9 gram extra vezels per portie bevatten in vergelijking met klassieke recepten met vlees. In dit geval 7 gram meer dus.

 

Beter voor de planeet : uitstoot broeikasgassen gehalveerd

Intensieve veeteelt zorgt voor veel uitstoot van broeikasgassen. Bij de productie van kip is dit beduidend minder maar als we vlees volledig overslaan in onze maaltijd verlagen we onze uitstoot nog meer. We rekenden uit: het klassieke Thaise recept voor kip curry is goed voor zo’n 6,7 kilo CO2-equivalent emissie in vergelijking met 3 kilo CO2-equivalent emissie voor de vegetarische versie. Voor het kweken van 1 kilo kikkererwten is ook 11 keer minder water nodig dan voor 1 kilo pluimvee. Veel minder belastend voor de planeet, is het niet ?

 

Beter voor onze portemonnee : - € 3

Door de kip te vervangen door kikkererwten, is het recept ook goedkoper: € 6 in plaats van € 9. Dit is geen enorm verschil, maar alle beetjes helpen en dat geldt ook voor onze koopkracht.  

 

Het recept voor Thaise curry met kikkererwten

Ingrediënten: 400 g kikkererwten, 1 ui, 1 rode paprika, 1 courgette, 1 kleine rode paprika, 100 g doperwten (diepvries), 1 limoen, verse gember (2 cm), 2 teentjes knoflook, 40 g tomatenconcentraat , 1 stengel citroengras, 3 el kurkuma, 4 tl kerriepoeder (poeder of pasta), 2 tl komijn, 1 tl nootmuskaat, 1 el vissaus, 400 ml kokosmelk, verse koriander, olie om te koken.

Voorbereiding :

  • Pel en versnipper de ui. Verwijder de steel van de paprika, snijd hem in vieren, verwijder de zaadjes en snijd hem in reepjes. Snijd de courgette in blokjes.
  • Maak de knoflook schoon. Snijd de rode peper fijn. Schil de gember.
  • Verhit een beetje olie in een wok en leg de ui te sudderen. Voeg de rode peper toe, daarna de geperste knoflook en gember.
  • Voeg de paprika en courgette toe en kook ongeveer 5 minuten.
  • Voeg de tomatenpuree toe, dan de kokosmelk, limoensap, kurkuma, kerrie, komijn, nootmuskaat en vissaus. Voeg de erwten toe.
  • Plet de stengel citroengras en doe deze in de wok. Voeg als laatste de kikkererwten toe.
  • Laat ongeveer 20 minuten sudderen. Als de saus te dik wordt, voeg dan een beetje water toe.
  • Serveer dit gerecht met huisgemaakt naanbrood of rijst. Bestrooi bij het serveren met verse koriander.

  

Wil je peulvruchten beter leren kennen? Bekijk dan zeker eens ons dossier erover.

Naar ons dossier