Nieuws

Chili sin carne: een derde goedkoper dan con carne

21 maart 2022

Één ingrediënt aanpassen in een recept kan veel veranderen. Als je in een chili con carne rundsvlees vervangt door witte bonen betaal je minder, eet je gezonder en verminder je je CO2-uitstoot. Probeer zeker eens ons recept voor ‘chili sin carne’.

Het concept van de veggiechallenge is simpel: we nemen een klassiek recept, zoals chili con carne, en wisselen het vlees met een plantaardig ingrediënt, dat rijk is aan eiwitten. Het resultaat is een lekkere maaltijd die beter is voor je gezondheid, je portemonnee EN onze planeet.

Beter voor jou: +4,4g vezels

Dit vegetarisch recept is in de eerste plaats gezonder. Door het rundsvlees te vervangen door witte bonen, krijg je een maaltijd met 4,4g vezels, terwijl het vlees er geen bevat. Vezels zijn belangrijk om gezond te blijven, vooral om het risico op dikkedarmkanker te verminderen. Het is aangeraden om minimaal 30g vezels per dag binnen te krijgen. Recepten met peulvruchten maken het gemakkelijk om aan die hoeveelheid te geraken, omdat ze tussen de 4g en 9g extra vezels per portie bevatten in vergelijking met klassieke recepten met vlees. 

Bovendien wordt het ook aangeraden om niet meer dan 300g rood vlees te eten per week om de kans te verminderen op hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes en darmkanker. Een portie klassieke chili con carne bevat 100g rood vlees, wat een derde daarvan is. Dat betekent dat je voor de rest van de week moet uitkijken. Chili sin carne bevat door de afwezigheid van vlees ook minder verzadigde vetzuren en calorieën, wat nog een voordeel is voor je gezondheid. 

Beter voor het milieu: 10 keer minder CO2-uitstoot

Bij het klassieke recept met rundsvlees stoot je 44kg CO2-equivalent uit. Met witte bonen is dat slechts 4,4kg, wat slechts een tiende daarvan is. De impact op het milieu voor het telen van vee is groot, dit komt door een hoge uitstoot van broeikasgassen en een grootwatergebruik.

Beter voor je portemonnee: een derde goedkoper

Voor het recept met rundsvlees betaalden wij 10 euro, voor de vegetarische versie slechts 6,6 euro. Je bespaart dus 3,4 euro, wat geen groot verschil is, maar alle beetjes helpen.

Recept Chili sin carne

Ingrediënten:

rode bonen in blik 400 g
witte bonen in blik 400 g
tomatenstukjes (blik of brik) 800 g
zoete maiskorrels (uitgelekt)150 g
dikke uien 2
paprika's (1 gele en 1 rode)2
wortelen 2
selder 3 stengels
look 3 teentjes
tomatenpuree 40 g
harissa (naar smaak, kneep uit de tube)
mild (gerookt) paprikapoeder 1 eetlepel
kaneelpoeder1 eetlepel
komijnpoeder1 eetlepel
olijfoliescheutje
zout
zure room 4 eetlepels
limoen 1
gekookte rijst (of enkele zachte tortillavellen)
 koriander


Pel de uien, snij ze middendoor en snipper ze in fijne stukjes.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe pan of een stoofpot. Gebruik een matig vuur.
Stoof de brokjes ui in de olie. Roer regelmatig in de pot.
Pel de tenen look, hak ze fijn of plet ze tot pulp. Doe de look bij de stovende uien.
Schil de wortels, snij ze overlangs in twee. Vervolgens snij je ze in blokjes en gaan ze mee in de pot. 
Snij de paprika’s in kwarten en verwijder de zaadlijsten en bleke vliesjes. Snij de paprika’s in brede reepjes of hapklare stukken. Stoof ze mee.
Spoel de stengels selder schoon. Snij ze in fijne stukjes. Kook gerust een beetje van het selderloof mee. Roer regelmatig in de groentemengeling. 
Schep de tomatenpuree bij de groenten. Roer en laat de puree heel kort meestoven. Voeg vervolgens het kaneelpoeder, de komijn en het mild (gerookt) paprikapoeder toe, en roer. 
Ook de tomatenstukjes mogen erbij en de harissa.
Open het blik rode bonen, alsook het blik witte bonen, giet de inhoud in een zeef en spoel de boontjes onder koud stromend water. Laat ook de zoete maïs uitlekken.
Wie er rijst bij serveert, kan intussen water aan de kook brengen en de rijst aansluitend garen.
Doe de uitgelekte bonen en de maiskorrels in de pan.
Laat de pot 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.

Serveren met:

4 eetlepels zure room
1 limoen
gekookte rijst (of enkele zachte tortillavellen)

Serveer de ‘chili sin carne’ met gekookte rijst of opgewarmde zachte tortillavellen.

Wil je meer weten over peulvruchten? Lees er meer over in ons dossier over peulvruchten.

Bekijk dossier peulvruchten