Is vegan Nutella gezonder dan gewone Nutella?


In dit artikel
Wat is vegan Nutella?
Moederbedrijf Ferrero lanceerde in september 2024 vegan Nutella – Nutella Plant-Based – op de Belgische markt. De smeerpasta zou een alternatief zijn voor vegans die volledig plantaardig eten. Zo is de melk uit de "klassieke" Nutella vervangen door plantaardige alternatieven.
Volgens Ferrero is het product gecertificeerd door de Vegetarian Society. Het doel is dan ook duidelijk: een nieuw publiek veroveren dat voorheen niet smolt voor een van de bekendste smeerpasta's ter wereld.
Terug naar bovenIs Nutella Plant-Based geschikt voor vegans?
Met deze vegan Nutella wil Ferrero tegemoetkomen aan de behoeften van veganisten: zij die geen enkel dierlijk product of ingrediënt consumeren. Door het magere melkpoeder uit de klassieke versie te vervangen door kikkererwten en rijststrooppoeder, voldoet plantaardige Nutella wel degelijk aan de criteria van veganisten.
Terug naar bovenKun je Nutella Plant-Based eten met een lactose-intolerantie of -allergie?
Omdat deze vegan Nutella geen melk bevat, is dat ook goed nieuws voor zij die intolerant zijn voor lactose.
Lees meer over lactose-intolerantie
Vegan Nutella is echter niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor melkeiwitten. Op de website van Ferrero staat duidelijk dat het product nog steeds wordt gemaakt in een fabriek die melk gebruikt, en dat het daarom (minuscule) sporen van zuivelproducten kan bevatten, wat schadelijk zou zijn voor een allergische persoon.
Terug naar bovenIs vegan Nutella gezonder?
In tegenstelling tot wat "Plant-Based" doet vermoeden, is vegan Nutella niet gezonder dan klassieke Nutella. De voedingswaardetabel spreekt voor zich:
De overeenkomsten
Bijna alle voedingsstoffen zijn in wezen dezelfde in beide versies van de smeerpasta. We zien daarentegen wel een verschil in het gehalte toegevoegde suikers: dit is met 45,4 gram toegevoegde suikers lager bij plantaardige Nutella, tegenover 56,3 gram bij de klassieke Nutella.
Wat de ingrediënten in elk recept betreft, bevatten beide versies van Nutella hazelnoten en cacao, en in dezelfde hoeveelheden: 13 % hazelnoten en 7,4 % cacao. Beide ingrediëntenlijsten beginnen met suiker en palmolie, de meest voorkomende ingrediënten in Nutella, vegan of niet.
De verschillen
Het magere melkpoeder uit de klassieke versie is vervangen door kikkererwten en rijststrooppoeder in de vegan versie.
Verder bevat de klassieke Nutella vanilline, terwijl we in de veganistische versie de vermelding "aroma's" terugzien, op een vagere manier aangeduid.
Verdict
Als je de voedingswaarden leest, zie je al snel dat de grootste problemen van de klassieke Nutella nog steeds aanwezig zijn in de vegan versie. Zo bevatten ze veel verzadigde vetzuren – de "slechte vetten" – omdat ze palmolie gebruiken, een olie die rijk is aan verzadigde vetzuren.
Wat de suikers betreft: hoewel het gehalte iets lager ligt bij plantaardige Nutella, kunnen we niet zeggen dat deze versie daarom gezonder is.
Waarom je beter palmolie vermijdt
Nutella, en smeerpasta's in het algemeen, staan in de rode bol van de voedingsdriehoek. Ze mogen slechts af en toe worden geconsumeerd.
Terug naar bovenIs vegan Nutella lekker?
Op de Nutella-website legt de fabrikant uit dat rijstsiroop "dezelfde smeltende delicate zoetheid van melkpoeder" biedt, "terwijl kikkererwtenmeel de evenwichtige smaak en textuur heeft die de andere ingrediënten van het recept perfect aanvullen". Het doel is dan ook om eenzelfde smaakervaring te creëren als die van de klassieke versie.
Om de smaak te beoordelen en te checken of we het verschil konden proeven tussen gewone en vegan Nutella, organiseerden we een blinde proeverij op kantoor. Deze test is dus niet uitgevoerd door een wetenschappelijk panel, maar door vrijwillige collega's.
Ongeveer vijftien proefkonijnen werden gevraagd de twee smeersels, geplaatst in neutrale containers, te proeven en hun eerste indruk te geven. Wat blijkt? Ze merkten geen verschil in textuur tussen de twee versies. Ook de smaak leek erg opeen, al hadden enkele mensen een lichte voorkeur voor de klassieke versie.
Zelfs als die-hard fans de "echte" Nutella wisten te ontmaskeren, gaven ze evenwel toe dat ze zonder problemen de klassieke versie zouden kunnen inwisselen voor de vegan versie. Qua smaak kunnen we dan ook zeggen dat Ferrero erin is geslaagd een product af te leveren dat sterk lijkt op het basisproduct.
Terug naar bovenHoeveel kost Nutella Plant Based?
Als er één groot verschil is tussen de twee versies, dan is het wel de prijs. Wij betaalden in november 2024 € 4,79 voor een pot Nutella Plant-Based van 350 gram, oftewel € 13,69 per kilo. De klassieke Nutella kostte op dat moment € 3,25 per pot van 400 g, of maar € 8,13 per kilo, een verschil van meer dan € 5 per kilo.
Dit prijsverschil is op zijn minst opvallend te noemen. Zou het vervangen van melkeiwitten door plantaardige ingrediënten een dergelijke inflatie rechtvaardigen? Of wilde de fabrikant zijn winstmarge vergroten ten koste van veganistische klanten?
Bedenk dat hoewel de twee gekochte potten precies even groot zijn, de vegan pot minder gevuld is dan de pot klassieke Nutella: 350 gram versus 400 gram smeerpasta. Ook dat roept bij ons vragen op, omdat de klant denkt dezelfde hoeveelheid Nutella te kopen, wat niet het geval is.
Terug naar bovenConclusie: Moeten we onze Nutella vervangen door de vegan versie?
Nutella Plant-Based is een interessant alternatief voor vegans en/of mensen met een lactose-intolerantie, maar is niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor koemelkeiwitten.
Bovendien betekent vegan qua voedingswaarde helaas niet gezonder: de plantaardige Nutella is net zo rijk aan slechte vetten en suikers als de klassieke versie. Het staat daarom altijd op de lijst van producten om met mate te consumeren.
Wij zetten tot slot vraagtekens bij het grote prijsverschil tussen de twee versies. Is dat te wijten aan extra kosten voor het gebruik van plantaardige ingrediënten, of wil Ferrero vooral meer verdienen door mee te liften op de vegan trend?
Terug naar boven