10 tips om vaker vegetarisch te eten


Vegetariër, vegan, flexitariër, steeds meer mensen eten bewust minder vlees. Vooral jongere mensen en vrouwen halen hun broodnodige eiwitten steeds meer uit plantaardige bronnen. Wil jij hun voorbeeld volgen? Wij geven je enkele tips.
1. Maak een weekmenu
Wees voorbereid en plan je weekmenu op voorhand. Zo ben je minder geneigd om te cheaten.
2. Zorg voor variatie
Varieer voldoende, zo hou je het gemakkelijker vol.
3. Voeg meer noten, zaden, pitten, granen en peulvruchten toe
Noten, zaden, pitten, volkoren granen en peulvruchten (kikkererwten, linzen, enz.) zijn goede bronnen van eiwitten, vezels, mineralen en vitamines.
4. Experimenteer met nieuwe recepten
Online is er superveel inspiratie te vinden, of vraag eens aan vrienden en familie wat hun favoriete vegetarische gerechten zijn. Ook onze praktische gids 50 maal vegetarisch is een prima leidraad. Deze staat vol met lekkere en evenwichtige recepten.
5. Gebruik minder bekende ingrediënten
Experimenteer eens met ingrediënten die je nog niet goed kent zoals algen.
6. Maak klassieke gerechten eens veggie
Vervang het vlees in een klassiek gerecht zoals spaghetti bolognaise door peulvruchten, of door een veggie alternatief zoals vegetarisch gehakt, een plantaardige burger of groentenballetjes.
7. Kies voor een vegetarisch broodbeleg
Ook voor op je boterham bestaan er vegetarische en gezonde spreads.
8. Probeer plantaardige alternatieven voor melk
Vervang melk en andere zuivel door plantaardige alternatieven op basis van soja, kokos of amandelen. Ja, dat kan zelfs voor je geliefde dessertje.
9. Bestel op restaurant eens veggie
Bestel op restaurant eens wat anders dan je vaste gerecht. Heel wat zaken bieden tegenwoordig vegetarische en zelfs vegan alternatieven aan.
10. Varieer in de koffiebar
Ook in koffiebars kun je zonder problemen plantaardige alternatieven krijgen in je warme drank.
Waarom vegetarisch eten?
Minder of helemaal geen vlees eten kan goed zijn voor je gezondheid, op voorwaarde dat je voldoende varieert. Plantaardig eten kan immers aandoeningen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker helpen voorkomen.
Zo eet je vegetarisch, maar gevarieerd
Daarnaast draag je, door vlees te schrappen of te verminderen, bij tot een gezondere wereld. De impact van dierlijke producten op het milieu is immers veel zwaarder dan die van planten: landbouwgrond, water, energie, broeikasgassen, enz. Door wat vaker vegetarisch te eten, verklein je dus ook je ecologische voetafdruk.
50 vegetarische recepten
Concrete inspiratie nodig voor de komende maand en daarna? Bestel onze praktische gids 50 maal vegetarisch vol ideeën voor quiches, wraps, broodbeleg, burgers en pizza’s zonder vlees of vis.