Nieuws

Voeding: strengere regels rond kinderreclame

16 november 2020

De voedingssector heeft zijn Belgian Pledge-charter geüpdatet. Dit vrijwillige charter beoogt verantwoorde reclame en marketing naar jongeren. Dit engagement ‘3.0’ bevat drie wijzigingen die de lat een stukje hoger moeten leggen. Wat vinden onze experten hiervan?

De Federatie van de Belgische voedingsindustrie (Fevia), handelsfederatie Comeos en de Unie van Belgische Adverteerders (UBA) stelden onlangs de derde editie van hun engagement voor, ‘Belgian Pledge’ genaamd.

Dit zelfregulerende initiatief zag het levenslicht in 2012 en moet voedingsreclame voor kinderen (onder de 12 jaar) in goede banen leiden. Kinderen zijn namelijk nog niet in staat om kritisch na te denken over marketingboodschappen. Waar het initieel ging om het aan banden leggen van televisiereclame, ligt de lat vandaag hoger en werden er drie nieuwigheden toegevoegd: strengere voedingscriteria om reclame te kunnen maken voor kinderen, een uitbreiding van het charter naar online influencers en de oprichting van een klachtensysteem.

Is reclame echt nodig?

De Belgian Pledge laat marketing en reclame voor kinderen enkel toe voor producten die aan bepaalde voedingscriteria voldoen (minder vetten, suiker en zout). Het gaat daarbij om ontbijtgranen, kaas, sauzen, soep, yoghurt, chips, pasta, noten en kindermaaltijden.

Vandaag kan het zeker geen kwaad om de criteria te verstrengen. Een rapport van BEUC (Europees bureau van consumentenverenigingen) waarin de voedingswaarden van de Belgian Pledge vergeleken werden met die van de WHO, toonde destijds namelijk aan dat de Belgische criteria aan de lakse kant waren. Bovendien voldeed slechts een deel van de producten aan de criteria ... Wat heeft het voor nut om de criteria te verstrengen als ze amper worden gerespecteerd?

Maar gaat het daar in werkelijkheid over? In de praktijk zou er geen voedingsreclame mogen worden gemaakt voor kinderen onder de 12 of 14 jaar, op uitzondering van fruit en groente of van campagnes rond gezonde voeding. Zo’n strategie valt onder de noemer ‘maatschappelijk verantwoorde marketing’. Daarnaast zouden alle producten uit de top van de voedingsdriehoek - snoep, chocolade, limonade, koekjes, chips, ijs en fastfood - gebannen moeten worden uit de marketingsfeer.

Naar het dossier over de voedingsdriehoek

Minder reclame via influencers

Nieuw is verder dat de regels vanaf nu ook gelden voor onlineinfluencers die zich op jongeren richten, vooral via sociale netwerken zoals TikTok. De vorige Belgian Pledge (2017) omvatte al de websites en socialmediakanalen (Facebook, YouTube) van de ondernemingen.

Deze toevoeging kunnen we alleen maar toejuichen: tv-reclame is en blijft uiteraard een enorm propagandamedium, maar vandaag is dit nog maar een van de onderdelen van de marketingactiviteiten, zeker online (op het internet). Dat betekent echter niet dat we naast het belang van intuïtieve en emotionele marketingtactieken mogen kijken. Denk bijvoorbeeld aan de merkencultus (op basis van personages), het ontwerp van verpakkingen (bijvoorbeeld misleidende vruchten) en van (aantrekkelijke) porties, de zichtbaarheid van de voedselproducten (op ooghoogte van kinderen), en meer algemeen alle vormen van zintuiglijke marketing rond voedselproducten en hun aankoop- en consumptie-ervaring.

Het gebruik van agressieve verpakkingen, tekenfilmfiguren en personages bekend bij het jonge publiek (van Disney, Studio 100, Nickolodeon) zou moeten worden verboden. Dit is bijvoorbeeld al het geval in Chili. Daar heeft deze maatregel, samen met andere sensibiliseringsacties rond gezondheid, een positief effect op het voorkomen van overgewicht en obesitas.

De excuusaardbei en ander misleidend fruit

Mag het iets meer ambitieus zijn?

De Belgian Pledge is vast en zeker een stap vooruit, maar het mag iets meer zijn. Er is meer ambitie nodig om kinderen te beschermen tegen alomtegenwoordige marketing, bijvoorbeeld tegen andere commerciële praktijken waarmee ongezonde eetgewoontes worden gepromoot. Kunnen we gezonde producten met een Nutri-Score A, B of C niet meer in de verf zetten (in de supermarkt en op tv) en onder andere eisen dat men de portiegroottes opnieuw bekijkt en aanpast om overconsumptie en voedselverspilling tegen te gaan?

Naar het dossier over voedselverspilling