Eieren: voedingswaarde en bewaring


Eieren zijn niet alleen lekker, maar ook heel voedzaam. We vertellen alles over eieren, inclusief hoe je verse van oude eieren kunt onderscheiden, hoe je ze het beste kunt bewaren en wat de code op een ei en de aanduiding “extra vers” precies betekenen. We behandelen ook veelvoorkomende mythes en overtuigingen.
Hoe weet je of een ei vers is?
Eieren zijn rijk aan vitaminen en eiwitten en worden in veel culinaire bereidingen gebruikt. Ze vereisen enkele voorzorgsmaatregelen, zowel bij het kopen als bij het bewaren en gebruiken thuis.
Doe de glas water test
Eieren verliezen snel hun versheid, meer bij kamertemperatuur dan in de koelkast, hoewel ze tot 28 dagen na het leggen kunnen worden gegeten. De dooier en het wit moeten homogeen zijn en de schaal moet intact en schoon zijn.
Al deze tekenen wijzen erop dat het ei vers is, maar er is een eenvoudige en onfeilbare manier om de versheid te testen: de glaswatertest. Het ei is vers als het op de bodem van de schaal blijft liggen wanneer het wordt ondergedompeld in water met 10% opgelost zout. Drijft het, gooi het dan weg (maak niet de fout met hardgekookte eieren, die drijven).
Oudere eieren veranderen ook van dichtheid, door de toegenomen luchtruimte tussen binnen- en buitenmembraan. De schaal van een nieuw ei is ruw en ondoorzichtig. Als het oud is, is het gladder en glanst het. Als het ei gebarsten is, gooi het dan weg om gezondheidsrisico's te voorkomen.
Een vers ei moet na opening vrij van geur zijn. Het wit moet schoon, doorzichtig en gelatineachtig zijn. Als het wit van het ei deze kenmerken niet heeft en de dooier geen reliëf vertoont, is het zeer waarschijnlijk dat het ei over datum is. Wanneer een ei zijn versheid verliest, verliest de dooier zijn consistentie en wordt hij vloeibaar.
Moet je eieren in de koelkast bewaren?
Bewaar eieren altijd in hun originele verpakking in de bovenste zone van de koelkast, liefst met de dunne kant naar beneden. Bewaar je ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting met salmonella doen stijgen.
Haal alleen eieren uit de koelkast die je gaat eten en respecteer de datum die op het ei zelf en op de verpakking staat.

De eigenschappen van eieren
Eieren bevatten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de ontwikkeling van kuikens, waardoor ze een zeer volledige voeding vormen. Zowel het eiwit als de dooier bevatten een hoog aandeel eiwitten van hoge biologische waarde. Ze worden als zodanig beschouwd vanwege hun hoeveelheid en hun evenwicht van aminozuren, zozeer zelfs dat ze de referentiestandaard zijn in voedingsstudies.
De voordelen van het eten van eieren
Eierdooiers zijn ook rijk aan vet, maar van de hoogste kwaliteit: het gecombineerde gehalte aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren overtreft ruimschoots dat van verzadigde vetten, en de bijdrage van oliezuur, linolzuur en omega 3 is van groot belang vanwege de voordelen voor de gezondheid.
Eieren zijn ook de belangrijkste bron van choline, een stof die nodig is voor diverse stofwisselingsprocessen. En het levert ons een royale voorraad vitaminen, evenals luteïne en zeaxanthine, carotenoïden met antioxiderende eigenschappen die onder meer aandoeningen van het centrale gedeelte van het netvlies (maculaire degeneratie) en hersenaandoeningen zouden voorkomen.
Hoe zit het met gepasteuriseerde eieren?
Gepasteuriseerde eieren zijn eieren die een bepaalde temperatuur hebben moeten ondergaan. Door de hittebehandeling worden bacteriën geëlimineerd. Het gebruik ervan is verplicht in de horeca voor recepten die de 65º C niet halen.
Hoeveel eieren kun je per week eten?
Maximaal zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld, kunnen geen kwaad. Lees hier wat onze voedingsexperte aanbeveelt.
Eieren zijn een zeer voedzaam voedingsmiddel. Een ei bevat proteïne in zowel het eiwit als de dooier. Eiwitten bevatten veel vitaminen en leveren tussen 10 en 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, D, E en K. Eieren bevatten ook mineralen zoals fosfor, selenium, ijzer en zink.
Verhogen eieren het cholesterolgehalte?
In 1973 adviseerde de American Heart Association een wekelijkse limiet van drie eieren vanwege hun hoge cholesterolgehalte (200 mg per ei) en gezondheidsfunctionarissen gaven deze instructie door aan het publiek. Veel latere studies hebben dit idee echter weerlegd.
Elk geconsumeerd voedingsmiddel kan een negatief effect hebben op de gezondheid van de consument. Ook met eieren moet er niet overdreven worden. Maar elke dag een ei eten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet, noch verhoogt het bij gezonde mensen het cholesterolgehalte in het bloed, zoals sommige populaire opvattingen beweren.
Een hoog cholesterolgehalte in het bloed ligt niet aan een hoog gehalte cholesterol in de voeding, maar aan een hoog gehalte verzadigde vetzuren in de voeding.
Wees voorzichtig met rauwe eidooiers
Al deze deugden kunnen een risico worden als het voedsel verkeerd wordt behandeld. Daarom moet het zorgvuldig gebeuren. Warmtebehandeling is van bijzonder belang, zowel uit voedings- als gezondheidsoogpunt.
Het is dan ook af te raden grote hoeveelheden rauwe eieren te consumeren. Weet ook dat eiwit avidine bevat: een stof die kan leiden tot vitamine B8-tekort doordat het de opname van biotine blokkeert. Daarom kunnen tekenen van vitamine B8-tekort worden waargenomen bij mensen die regelmatig rauwe eieren of bereidingen op basis van rauwe eieren eten.
Warmte wordt ook aanbevolen om voedselinfectie omwille van salmonella te voorkomen. Een temperatuur van 70°C gedurende ten minste enkele minuten tijdens het hele voedingsproces zal ze elimineren. Eenmaal gekookt is het echter raadzaam ze te koelen als ze niet binnen korte tijd worden opgegeten en ze bij het opnieuw opwarmen weer op deze temperatuur te brengen.
Ten slotte heeft de manier waarop eieren worden bereid ook invloed op hun voedingseigenschappen: gebakken eieren bevatten meer calorieën en vet dan zachtgekookte of gekookte eieren.
Soorten en voedingswaarden
Eieren die gewoonlijk in winkels worden verkocht, zijn gesorteerd op kwaliteit, gewicht en grootte, maar alleen eieren van klasse A, die de beste zijn, zijn in winkels te vinden. Eieren van klasse B hebben bepaalde gebreken en worden alleen gebruikt in de levensmiddelenindustrie; ze worden niet in de winkel verkocht.
Volgens gewicht en grootte zijn er XL-eieren, die meer dan 73 gram wegen; L-eieren, die tussen 63 en 73 gram wegen; M-eieren, die tussen 53 en 63 gram wegen; en S-eieren, die tussen 43 en 53 gram wegen.
Soms staat er op de verpakking Extra of Extra Vers, om aan te geven dat de eieren hoogstens 9 dagen oud zijn en maximaal 7 dagen eerder werden verpakt.
Ei-nummers: 0, 1, 2, 3
Op de eieren is een code aangebracht die het houderijsysteem van de leghennen aangeeft; deze code wordt genummerd van 0 tot en met 3:
- 0: eieren afkomstig van biologische kippen
- 1: eieren afkomstig van kippen met vrije uitloop
- 2: eieren afkomstig van scharrelkippen
- 3: eieren afkomstig van kippen in verrijkte kooien
Daarna volgt de code van het land van herkomst (bv. BE = België; NL = Nederland) en tot slot het registratienummer van de producent, eventueel gevolgd door het stalnummer.

Weetje : sinds 2012 is het in de EU (en dus ook in België) verboden om eieren van klassieke legbatterijen te verkopen. Wat wel toegestaan is, zijn eieren van kippen in zogenaamde verrijkte kooien. Deze kooien moeten zitstokken, een scharrelruimte en een legnest hebben. Ze zijn beter, maar nog steeds erg klein, waardoor Belgische verdelers ze sowieso niet meer los verkopen. Ze worden wel nog verwerkt in etenswaren.
Gelukkig gaan ook steeds meer supermarkten, restaurantketens en merken het engagement aan om scharreleieren te gebruiken in plaats van kooieieren.
Wit of bruin? De kleur doet er niet toe
In België zijn er eieren met bruine en witte schaal, maar het meest geconsumeerd worden bruine eieren van kippen met een roodbruin verenkleed. Je kunt zien aan het oorlelletje van de kip welke kleur ei zij gaat leggen. Een witte oorlel geeft witte eieren, een rode oorlel geef bruine eieren. Deze tip geldt nochtans enkel voor raszuivere kippen. Voor gekruiste kippen kan men nooit 100% zeker zijn.
De kleur van de schaal heeft echter geen invloed op de smaak, kwaliteit of voedingswaarde. De kleur van de schaal van een ei wordt uitsluitend bepaald door het ras van de kip die het heeft gelegd en het voer dat zij heeft gekregen. Als de hen bijvoorbeeld maïs is gevoerd en de maïs is gekleurd, zal de eierschaal geler zijn.
13 tips en weetjes over eieren
Een voedingsmiddel dat zo populair is en wereldwijd wordt geconsumeerd lijkt geen geheimen te hebben. Maar dat is niet zo. De omgang met eieren en de bereiding ervan voor consumptie vereist zorgvuldigheid:
- Koop eieren altijd met de schaal intact en schoon, en met de houdbaarheidsdatum op de doos.
- Was ze niet, ook niet voordat je ze in de koelkast bewaart. Door water kunnen ziektekiemen in het ei terechtkomen. Als ze erg vuil zijn, kunnen ze vlak voor het koken worden gewassen om te voorkomen dat het gaas dat ze tegen bacteriën beschermt, wordt beschadigd. Over het algemeen gaan vocht en eieren niet goed samen.
- Wees voorzichtig bij het breken, want besmetting uit de omgeving kan van de schaal op de dooier overgaan. Breek het ei niet op de rand van de kom waarin je het gaat kloppen, en scheid het eiwit niet van het eigeel met de eierschaal zelf.
- Kook voedsel dat eieren bevat goed, want hitte doodt bacteriën zoals salmonella.
- Om te voorkomen dat eieren splijten, als ze tijdens het koken breken, voeg je een beetje azijn toe voordat het water kookt.
- Bereid mayonaise zo hygiënisch mogelijk en bewaar de saus in de koelkast tot consumptie, maar niet langer dan 24 uur als de mayonaise gemaakt is met verse eieren.
- Bewaar eieren in de koelkast. Laat eieren of levensmiddelen die eieren bevatten niet ongekoeld staan. Haal ze uit de koelkast vlak voordat je ze gaat gebruiken.
- Houd eieren vrij van vreemde geuren die de smaak ervan kunnen beïnvloeden. Gooi eieren met een vreemde geur of smaak weg.
- Door een ei te doen ronddraaien kun je uitmaken of het hardgekookt dan wel rauw is. Een hardgekookt ei zal snel rondtollen, een rauw ei wiebelt.
- Om een hardgekookt ei makkelijk te kunnen pellen, koel je het na het koken af met koud water.
- Wanneer twee balletjes eigeel tegelijkertijd in de eileider van de hen vallen, wordt een ei met twee dooiers gevormd, ook dubbeldooier genoemd. Soms scheurt een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip, waardoor er wat bloed in het ei terecht kan komen. Het is een misverstand te denken dat een dergelijk ei bevrucht zou zijn. Het bloedstipje is makkelijk te verwijderen met een natgemaakte lepel. Het gebeurt dat een ei omgeven is door een vlies, maar niet door een schaal. Dat noemt men een windei.
- Bij zeer snelle opwarming of afkoeling kan het ei ontploffen. Daarom mag je eieren niet in de magnetron koken. Door de snelle inwendige opwarming komt de schaal immers onder te hoge druk te staan.
- Een hardgekookt ei kun je normaal vijf tot zeven dagen bewaren in de koelkast. Tegenwoordig, en vooral rond Pasen, vind je in de winkel ook hardgekookte, gelakte eieren met een houdbaarheid van soms wel ruim 35 dagen! De reden voor die lange houdbaarheid ligt in het feit dat de (gekleurde) lak de poriën van het ei afsluit en het ei als het ware een vacuüm jasje krijgt.
Hoe weet je of een ei vers is?
Eieren zijn rijk aan vitaminen en eiwitten en worden in veel culinaire bereidingen gebruikt. Ze vereisen enkele voorzorgsmaatregelen, zowel bij het kopen als bij het bewaren en gebruiken thuis.
Doe de glas water test
Eieren verliezen snel hun versheid, meer bij kamertemperatuur dan in de koelkast, hoewel ze tot 28 dagen na het leggen kunnen worden gegeten. De dooier en het wit moeten homogeen zijn en de schaal moet intact en schoon zijn.
Al deze tekenen wijzen erop dat het ei vers is, maar er is een eenvoudige en onfeilbare manier om de versheid te testen: de glaswatertest. Het ei is vers als het op de bodem van de schaal blijft liggen wanneer het wordt ondergedompeld in water met 10% opgelost zout. Drijft het, gooi het dan weg (maak niet de fout met hardgekookte eieren, die drijven).
Oudere eieren veranderen ook van dichtheid, door de toegenomen luchtruimte tussen binnen- en buitenmembraan. De schaal van een nieuw ei is ruw en ondoorzichtig. Als het oud is, is het gladder en glanst het. Als het ei gebarsten is, gooi het dan weg om gezondheidsrisico's te voorkomen.
Een vers ei moet na opening vrij van geur zijn. Het wit moet schoon, doorzichtig en gelatineachtig zijn. Als het wit van het ei deze kenmerken niet heeft en de dooier geen reliëf vertoont, is het zeer waarschijnlijk dat het ei over datum is. Wanneer een ei zijn versheid verliest, verliest de dooier zijn consistentie en wordt hij vloeibaar.
Moet je eieren in de koelkast bewaren?
Bewaar eieren altijd in hun originele verpakking in de bovenste zone van de koelkast, liefst met de dunne kant naar beneden. Bewaar je ze in de speciale vakjes van de koelkastdeur, dan kunnen temperatuurschommelingen en condensatie het risico op besmetting met salmonella doen stijgen.
Haal alleen eieren uit de koelkast die je gaat eten en respecteer de datum die op het ei zelf en op de verpakking staat.

De eigenschappen van eieren
Eieren bevatten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor de ontwikkeling van kuikens, waardoor ze een zeer volledige voeding vormen. Zowel het eiwit als de dooier bevatten een hoog aandeel eiwitten van hoge biologische waarde. Ze worden als zodanig beschouwd vanwege hun hoeveelheid en hun evenwicht van aminozuren, zozeer zelfs dat ze de referentiestandaard zijn in voedingsstudies.
De voordelen van het eten van eieren
Eierdooiers zijn ook rijk aan vet, maar van de hoogste kwaliteit: het gecombineerde gehalte aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren overtreft ruimschoots dat van verzadigde vetten, en de bijdrage van oliezuur, linolzuur en omega 3 is van groot belang vanwege de voordelen voor de gezondheid.
Eieren zijn ook de belangrijkste bron van choline, een stof die nodig is voor diverse stofwisselingsprocessen. En het levert ons een royale voorraad vitaminen, evenals luteïne en zeaxanthine, carotenoïden met antioxiderende eigenschappen die onder meer aandoeningen van het centrale gedeelte van het netvlies (maculaire degeneratie) en hersenaandoeningen zouden voorkomen.
Hoe zit het met gepasteuriseerde eieren?
Gepasteuriseerde eieren zijn eieren die een bepaalde temperatuur hebben moeten ondergaan. Door de hittebehandeling worden bacteriën geëlimineerd. Het gebruik ervan is verplicht in de horeca voor recepten die de 65º C niet halen.
Hoeveel eieren kun je per week eten?
Maximaal zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld, kunnen geen kwaad. Lees hier wat onze voedingsexperte aanbeveelt.
Eieren zijn een zeer voedzaam voedingsmiddel. Een ei bevat proteïne in zowel het eiwit als de dooier. Eiwitten bevatten veel vitaminen en leveren tussen 10 en 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A, D, E en K. Eieren bevatten ook mineralen zoals fosfor, selenium, ijzer en zink.
Verhogen eieren het cholesterolgehalte?
In 1973 adviseerde de American Heart Association een wekelijkse limiet van drie eieren vanwege hun hoge cholesterolgehalte (200 mg per ei) en gezondheidsfunctionarissen gaven deze instructie door aan het publiek. Veel latere studies hebben dit idee echter weerlegd.
Elk geconsumeerd voedingsmiddel kan een negatief effect hebben op de gezondheid van de consument. Ook met eieren moet er niet overdreven worden. Maar elke dag een ei eten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten niet, noch verhoogt het bij gezonde mensen het cholesterolgehalte in het bloed, zoals sommige populaire opvattingen beweren.
Een hoog cholesterolgehalte in het bloed ligt niet aan een hoog gehalte cholesterol in de voeding, maar aan een hoog gehalte verzadigde vetzuren in de voeding.
Wees voorzichtig met rauwe eidooiers
Al deze deugden kunnen een risico worden als het voedsel verkeerd wordt behandeld. Daarom moet het zorgvuldig gebeuren. Warmtebehandeling is van bijzonder belang, zowel uit voedings- als gezondheidsoogpunt.
Het is dan ook af te raden grote hoeveelheden rauwe eieren te consumeren. Weet ook dat eiwit avidine bevat: een stof die kan leiden tot vitamine B8-tekort doordat het de opname van biotine blokkeert. Daarom kunnen tekenen van vitamine B8-tekort worden waargenomen bij mensen die regelmatig rauwe eieren of bereidingen op basis van rauwe eieren eten.
Warmte wordt ook aanbevolen om voedselinfectie omwille van salmonella te voorkomen. Een temperatuur van 70°C gedurende ten minste enkele minuten tijdens het hele voedingsproces zal ze elimineren. Eenmaal gekookt is het echter raadzaam ze te koelen als ze niet binnen korte tijd worden opgegeten en ze bij het opnieuw opwarmen weer op deze temperatuur te brengen.
Ten slotte heeft de manier waarop eieren worden bereid ook invloed op hun voedingseigenschappen: gebakken eieren bevatten meer calorieën en vet dan zachtgekookte of gekookte eieren.
Soorten en voedingswaarden
Eieren die gewoonlijk in winkels worden verkocht, zijn gesorteerd op kwaliteit, gewicht en grootte, maar alleen eieren van klasse A, die de beste zijn, zijn in winkels te vinden. Eieren van klasse B hebben bepaalde gebreken en worden alleen gebruikt in de levensmiddelenindustrie; ze worden niet in de winkel verkocht.
Volgens gewicht en grootte zijn er XL-eieren, die meer dan 73 gram wegen; L-eieren, die tussen 63 en 73 gram wegen; M-eieren, die tussen 53 en 63 gram wegen; en S-eieren, die tussen 43 en 53 gram wegen.
Soms staat er op de verpakking Extra of Extra Vers, om aan te geven dat de eieren hoogstens 9 dagen oud zijn en maximaal 7 dagen eerder werden verpakt.
Ei-nummers: 0, 1, 2, 3
Op de eieren is een code aangebracht die het houderijsysteem van de leghennen aangeeft; deze code wordt genummerd van 0 tot en met 3:
- 0: eieren afkomstig van biologische kippen
- 1: eieren afkomstig van kippen met vrije uitloop
- 2: eieren afkomstig van scharrelkippen
- 3: eieren afkomstig van kippen in verrijkte kooien
Daarna volgt de code van het land van herkomst (bv. BE = België; NL = Nederland) en tot slot het registratienummer van de producent, eventueel gevolgd door het stalnummer.

Weetje : sinds 2012 is het in de EU (en dus ook in België) verboden om eieren van klassieke legbatterijen te verkopen. Wat wel toegestaan is, zijn eieren van kippen in zogenaamde verrijkte kooien. Deze kooien moeten zitstokken, een scharrelruimte en een legnest hebben. Ze zijn beter, maar nog steeds erg klein, waardoor Belgische verdelers ze sowieso niet meer los verkopen. Ze worden wel nog verwerkt in etenswaren.
Gelukkig gaan ook steeds meer supermarkten, restaurantketens en merken het engagement aan om scharreleieren te gebruiken in plaats van kooieieren.
Wit of bruin? De kleur doet er niet toe
In België zijn er eieren met bruine en witte schaal, maar het meest geconsumeerd worden bruine eieren van kippen met een roodbruin verenkleed. Je kunt zien aan het oorlelletje van de kip welke kleur ei zij gaat leggen. Een witte oorlel geeft witte eieren, een rode oorlel geef bruine eieren. Deze tip geldt nochtans enkel voor raszuivere kippen. Voor gekruiste kippen kan men nooit 100% zeker zijn.
De kleur van de schaal heeft echter geen invloed op de smaak, kwaliteit of voedingswaarde. De kleur van de schaal van een ei wordt uitsluitend bepaald door het ras van de kip die het heeft gelegd en het voer dat zij heeft gekregen. Als de hen bijvoorbeeld maïs is gevoerd en de maïs is gekleurd, zal de eierschaal geler zijn.
13 tips en weetjes over eieren
Een voedingsmiddel dat zo populair is en wereldwijd wordt geconsumeerd lijkt geen geheimen te hebben. Maar dat is niet zo. De omgang met eieren en de bereiding ervan voor consumptie vereist zorgvuldigheid:
- Koop eieren altijd met de schaal intact en schoon, en met de houdbaarheidsdatum op de doos.
- Was ze niet, ook niet voordat je ze in de koelkast bewaart. Door water kunnen ziektekiemen in het ei terechtkomen. Als ze erg vuil zijn, kunnen ze vlak voor het koken worden gewassen om te voorkomen dat het gaas dat ze tegen bacteriën beschermt, wordt beschadigd. Over het algemeen gaan vocht en eieren niet goed samen.
- Wees voorzichtig bij het breken, want besmetting uit de omgeving kan van de schaal op de dooier overgaan. Breek het ei niet op de rand van de kom waarin je het gaat kloppen, en scheid het eiwit niet van het eigeel met de eierschaal zelf.
- Kook voedsel dat eieren bevat goed, want hitte doodt bacteriën zoals salmonella.
- Om te voorkomen dat eieren splijten, als ze tijdens het koken breken, voeg je een beetje azijn toe voordat het water kookt.
- Bereid mayonaise zo hygiënisch mogelijk en bewaar de saus in de koelkast tot consumptie, maar niet langer dan 24 uur als de mayonaise gemaakt is met verse eieren.
- Bewaar eieren in de koelkast. Laat eieren of levensmiddelen die eieren bevatten niet ongekoeld staan. Haal ze uit de koelkast vlak voordat je ze gaat gebruiken.
- Houd eieren vrij van vreemde geuren die de smaak ervan kunnen beïnvloeden. Gooi eieren met een vreemde geur of smaak weg.
- Door een ei te doen ronddraaien kun je uitmaken of het hardgekookt dan wel rauw is. Een hardgekookt ei zal snel rondtollen, een rauw ei wiebelt.
- Om een hardgekookt ei makkelijk te kunnen pellen, koel je het na het koken af met koud water.
- Wanneer twee balletjes eigeel tegelijkertijd in de eileider van de hen vallen, wordt een ei met twee dooiers gevormd, ook dubbeldooier genoemd. Soms scheurt een klein bloedvaatje in de eierstokken van de kip, waardoor er wat bloed in het ei terecht kan komen. Het is een misverstand te denken dat een dergelijk ei bevrucht zou zijn. Het bloedstipje is makkelijk te verwijderen met een natgemaakte lepel. Het gebeurt dat een ei omgeven is door een vlies, maar niet door een schaal. Dat noemt men een windei.
- Bij zeer snelle opwarming of afkoeling kan het ei ontploffen. Daarom mag je eieren niet in de magnetron koken. Door de snelle inwendige opwarming komt de schaal immers onder te hoge druk te staan.
- Een hardgekookt ei kun je normaal vijf tot zeven dagen bewaren in de koelkast. Tegenwoordig, en vooral rond Pasen, vind je in de winkel ook hardgekookte, gelakte eieren met een houdbaarheid van soms wel ruim 35 dagen! De reden voor die lange houdbaarheid ligt in het feit dat de (gekleurde) lak de poriën van het ei afsluit en het ei als het ware een vacuüm jasje krijgt.