Dossier

Minder eten, meer bewegen

06 juli 2015
minder eten meer bewegen

06 juli 2015

In de spiegel uzelf monsteren en u afvragen: ben ik te dik ? Voor 4 Belgen op de 10 is het antwoord "ja". 12% van de bevolking kampt zelfs met obesitas. Een te sedentaire levensstijl en een onevenwichtige voeding liggen vaak aan de oorsprong van deze vaststelling. Maar weet u dat u om de calorieën van een pizza te verbranden 19 km moet lopen?

Een gezond gewicht behouden is in theorie heel gemakkelijk: u moet evenveel eten als u verbrandt. Het komt er dus op neer alleen te eten wanneer u honger hebt en net genoeg om voldaan te zijn, niet meer. Maar in de praktijk is niets ooit zo eenvoudig als het lijkt. Onze maaltijden hangen in grote mate af van omgevingsfactoren zoals familiale gewoontes, sociale aspecten, dagelijkse stress, verlangens, emoties, uw sociaal leven ... Het is niet zo gemakkelijk om daar dag na dag mee om te springen.

Om een gezond gewicht voor lichaam en geest te bereiken of te behouden, is het belangrijk om drie dingen voor ogen te houden:

  • wat het lichaam nodig heeft om te functioneren
  • hoeveel calorieën de diverse voedingsmiddelen bevatten
  • hoeveel lichaamsbeweging u nodig hebt om die te verbranden

Wees maar zeker dat we allemaal de slechte gewoonte hebben om te onderschatten hoeveel we eten en te overschatten hoeveel we bewegen. Tijd voor een stand van zaken!


Afdrukken Versturen via e-mail