Dossier

Minder eten, meer bewegen

17 mei 2018
minder eten meer bewegen

In de spiegel jezelf monsteren en je afvragen: ben ik te dik ? Voor iets meer dan 3 Belgen op de 10 is het antwoord "ja". 20% van de bevolking kampt zelfs met obesitas. Een te sedentaire levensstijl en een onevenwichtige voeding liggen vaak aan de oorsprong van deze vaststelling. Maar weet je dat je om de calorieën van een pizza te verbranden 19 km moet lopen?

Inleiding

Een gezond gewicht behouden is in theorie heel gemakkelijk: je moet evenveel eten als je verbrandt. Het komt er dus op neer alleen te eten wanneer je honger hebt en net genoeg om voldaan te zijn, niet meer. Maar in de praktijk is niets ooit zo eenvoudig als het lijkt. Onze maaltijden hangen in grote mate af van omgevingsfactoren zoals familiale gewoontes, sociale aspecten, dagelijkse stress, verlangens, emoties, je sociaal leven ... Het is niet zo gemakkelijk om daar dag na dag mee om te springen.

Om een gezond gewicht voor lichaam en geest te bereiken of te behouden, is het belangrijk om drie dingen voor ogen te houden:

  • wat het lichaam nodig heeft om te functioneren
  • hoeveel calorieën de diverse voedingsmiddelen bevatten
  • hoeveel lichaamsbeweging je nodig hebt om die te verbranden

Wees maar zeker dat we allemaal de slechte gewoonte hebben om te onderschatten hoeveel we eten en te overschatten hoeveel we bewegen. Tijd voor een stand van zaken!