Nieuws

Wie verdient aan de coronavaccins?

10 december 2020

Terwijl sommige farmabedrijven zich hebben geëngageerd om hun vaccin aan te bieden tegen kostprijs, mikken andere duidelijk op een behoorlijke winstmarge. Aangezien het onderzoek naar een coronavaccin zwaar werd gefinancierd met publiek geld, passeren deze firma’s zo meermaals langs de kassa.

De vaccins die momenteel goedkeuring van het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) afwachten, namelijk die van BioNTech/Pfizer en Moderna, mikken allebei duidelijk op winst. Dat van BioNTech/Pfizer zou € 31 kosten voor de twee benodigde dosissen, dat van Moderna zelfs € 42 tot € 62 voor twee dosissen. Vermenigvuldig dat met miljoenen verkochte dosissen op korte termijn, en er valt dus heel wat winst te rapen. 

Lees alles over de coronavaccins in ons uitgebreid dossier.

Naar ons dossier coronavaccins

Winst gegarandeerd

Nu is weliswaar in de media aangekondigd dat COVID 19-vaccins gratis zullen zijn in België, maar het is natuurlijk wel onze ziekteverzekering - en dus onrechtstreeks de burger - die opdraait voor de gepeperde rekening. 

Voor klassieke geneesmiddelen betalen we al tweemaal, maar met de kaarten die nu op tafel liggen, zullen we voor de coronavaccins mogelijk driemaal moeten betalen: één keer via het publiekelijk gefinancierd onderzoek en productie, een tweede keer via de ziekteverzekering en mogelijk nog een derde keer via de aansprakelijkheid.

Publieke investeringen moeten tot betaalbaar vaccin leiden

In vergelijking met verschillende andere coronavaccins die in de running zijn, zijn de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna erg duur. Zij zouden winst nastreven, terwijl verschillende andere bedrijven aangeven bereid te zijn (tijdelijk) enkel de kostprijs aan te rekenen. Gezien de uitzonderlijke situatie waarin we ons bevinden, lijkt ons dat niet meer dan normaal. De publieke investeringen voor de ontwikkeling en productie van dit vaccin, zou in onze ogen toch tot betaalbare producten moeten leiden.

Zo zou het vaccin van Oxford/AstraZeneca slechts € 6 kosten voor beide dosissen, en ook Johnson & Johnson en Sanofi/GSK kondigden aan hun prijs onder de € 10 te willen houden. Zo willen ze uit de gemaakte kosten geraken, zonder winst te maken op kap van de maatschappij. Dat vraagt dan wel dat deze firma's klaarheid bieden over hun werkelijke kosten. Enkel dan kunnen we checken of ze deze lovenswaardige belofte nakomen.