Nieuws

Hoeveel kost een coronavaccin?

04 december 2020

Wanneer je je laat vaccineren, zul je op dat moment niets moeten betalen. Het vaccin wordt volledig terugbetaald door de ziekteverzekering. Maar via verschillende andere wegen draai je wel mee op voor de kosten.

De kostprijs voor de verschillende vaccins zal volledig worden terugbetaald door de ziekteverzekering. Betekent dit dan dat het coronavaccin volledig gratis is voor de bevolking? Neen, integendeel. Voor klassieke geneesmiddelen betalen we al tweemaal, maar met de kaarten die nu op tafel liggen, zullen we voor de coronavaccins mogelijk driemaal moeten betalen.

Lees alles over de coronavaccins in ons uitgebreid dossier.

Naar het dossier coronavaccins

Eerste maal voor onderzoek en productie

Doordat het hele ontwikkelingsproces voor de coronavaccins flink wat versneld verloopt, nemen farmaceutische firma’s dan ook heel wat risico’s die ze in normale tijden niet zouden nemen. Ze investeren immers in de productie van een vaccin zonder al degelijk zicht te hebben op de werkzaamheid en veiligheid ervan. Daarom zijn er stevige subsidies vrijgemaakt op Europees niveau, jouw belastinggeld dus. Hoeveel iedere firma daarvan krijgt wordt vastgelegd via contracten en die blijven in Europa nog steeds geheim.

Tweede maal voor ziekteverzekering

Wanneer we straks een coronavaccin gratis kunnen laten zetten, dan hebben we dat te danken aan de tegemoetkoming van de ziekteverzekering (Riziv). Maar de kas van het Riziv moet natuurlijk worden gespijsd. En dat gebeurt met onze sociale bijdragen en belastinggeld.

Derde maal voor schadeclaims

De farmaceutische firma’s trachten de aansprakelijkheid voor hun kandidaat-vaccins door te schuiven naar de overheden. En met succes zo blijkt. Afhankelijk van de prijs die de firma’s voor hun vaccin vragen, zullen de overheden bijspringen voor de kosten voor schadeclaims over bijwerkingen die nog niet gekend waren op het moment van commercialisatie. Kortom, als belastingbetaler zul je dus ook hier de kosten mee dragen.