Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Een eerste voorzichtige stap naar meer transparantie over de coronavaccins

19 januari 2021

Vandaag, 19 januari, vond er een debat plaats in het Europees parlement over de strategie omtrent de coronavaccins, meer bepaald over de transparantie van de contracten. CureVac zette een voorzichtige stap in de goede richting door een gedeeltelijke publicatie van haar contract. Wij vragen volledige transparantie, in het belang van de consument.

Al enkele maanden stellen we de topics aan de kaak die deze ochtend ter sprake kwamen in het Parlement. In september hebben we hierover toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block en het geneesmiddelenagentschap al aangeschreven. We vroegen enerzijds inzage in de contracten die zijn afgesloten tussen de farmaceutische bedrijven en de Europese Commissie. Anderzijds wilden we ook een kopie bekomen van de evaluatie van het speciale comité binnen het geneesmiddelenagentschap dat de Belgische overheid advies verleent om al dan niet in te tekenen voor de aankoop van een bepaald vaccin. Dezelfde vraag werd vervolgens ook voorgelegd aan minister Vandenbroucke.

Systematische weigering

Het geneesmiddelenagentschap heeft onze vraag geweigerd, zonder overtuigende argumenten; minister Vandenbroucke heeft zelfs niet de moeite genomen om ons te antwoorden. We hebben daarom de Commissie voor de toegang tot bestuursdocumenten over deze zaak aangesproken. Zij moet zich nu binnen enkele dagen uitspreken over de redenen die het geneesmiddelenagentschap aanvoert om zijn weigering te rechtvaardigen.

Ondanks de snel verwijderde tweet van staatssecretaris Eva de Bleeker in december (waarin de prijs van de door België bestelde vaccins in detail werd beschreven), blijven er immers nog veel vragen bestaan over de manier waarop overheidsgeld wordt besteed aan de bestrijding van het coronavirus.

Onze vragen

De Europese Commissie heeft maar liefst 2,7 miljard euro op tafel gelegd als voorinvestering voor de aankoop van vaccins. Hoeveel geld heeft elk bedrijf hiervan ontvangen? En de firma's die aangeven dat ze de vaccins tegen kostprijs leveren: hoe zullen deze transparantie verschaffen over hun werkelijke kosten?

Het is ook de vraag hoe lang deze prijzen van kracht zullen zijn en of er afspraken zijn gemaakt over de latere prijszetting. En welke maatregelen hebben de bedrijven genomen om een continue en toereikende voorziening van de markt te waarborgen en welke maatregelen hebben zij gepland in geval van bijvoorbeeld productieproblemen?
Wie is er financieel verantwoordelijk in het geval van bijwerkingen die nog niet bekend zijn op het moment dat het vaccin werd gecommercialiseerd: de bedrijven of de lidstaten? 

Essentiële transparantie

Uit de discussies van 19 januari blijkt dat de Europese commissaris voor gezondheid, Stella Kyriakides, voorstander is van meer transparantie. Helaas heeft ze nog geen enkel concreet voorstel gedaan om dit te realiseren. Er werd op gewezen dat de Commissie gebonden is aan vertrouwensclausules in deze contracten en dat zij dus moet wachten op "goede wil van de firma’s" om deze informatie openbaar te maken. CureVac verklaarde zich onlangs akkoord om hun contract met de Commissie bekend te maken. Na de discussie in het parlement deze ochtend publiceerde de Europese Commissie dit contract op zijn website. Test Aankoop juicht deze transparantie toe, maar betreurt dat heel wat essentiële elementen onleesbaar gemaakt werden.

Voor ons is het duidelijk: aangezien de burgers bijdragen aan de ontwikkeling, productie en aankoop van deze vaccins, is volledige transparantie essentieel om het vertrouwen van de bevolking te krijgen. En dit vertrouwen is essentieel voor de vaccinatiestrategie die de overheden willen uitrollen.

Dit standpunt wordt gedeeld door 38 andere organisaties in heel Europa die in een gezamenlijke brief de Commissie en de lidstaten hebben opgeroepen om de contracten voor de aankoop van vaccins transparant te maken.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

21 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/03/2021

Waarom is dit medicijn niet verder gebruikt? ... had vele mensenlevens kunnen redden en de maatschappij al lang uit de lockdown kunnen halen.

www.sciensano.be/.../associatie-tussen-hydroxychloroquine-en-mortaliteit-van-covid-19-patienten-die-belgie

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/03/2021

Weet er iemand waar ik terecht kan als ik specifiek het vaccin van Johnson & Johnson ( Jansen Farmaceutica ) wil toegediend krijgen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/03/2021

Er zijn inderdaad twee verschillende meningen over de corona vaccins. Volgens mij is het soms onbewust dat politici en anderen iets vertellen dat niet volledig juist is omdat zij zelf alleen maar van 1 richting inlichtingen krijgen. De andere meningen worden dood gezwegen. Op de Belgische TV omroep beseffen zij dit ook niet : Lieven Annemans heeft maar 1 keer de kans gehad om een andere mening te verkondigen en wordt sinds dien dood gezwegen. Misschien is hij uit de adviesraad gestapt onder hoge druk of is hij er zelf buiten gepest : dat weten wij niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Ik heb de presentatie van dr. Gaublomme bekeken: interessant en aansluitend bij het onthutsende boek (+ de updaterapporten) “Wat artsen je niet vertellen”, gemaakt door een grote groep bezorgde artsen en gezondheidswerkers.
Als je het nut van vaccinaties zou laten bekijken door artificiële intelligentie, zouden zij meteen verboden worden. Erger nog, het mensdom zou als schadelijk ervaren worden voor de natuur/het milieu. Dus: weg ermee!? Jaja, mezelf inbegrepen.
Wij wanen ons nog altijd superieur en denken voor alles een oplossing te vinden.
Het geloof (ook in niet-religieuze betekenis) speelt in genezingsprocessen evenwel een niet te onderschatten rol. Meermaals blijkt, dat placebo’s hetzelfde effect kunnen hebben als de echte medicatie, juist vanwege het (onterechte) geloof hierin. Het is altijd ons eigen lichaam (inclusief onze hersenen), dat zichzelf moet genezen, eventueel begeleid door een arts, bijgestaan door een al dan niet werkend vaccin.
Mijn huisarts staat wat huiverachtig tegenover het gloednieuwe fenomeen van mRNA-vaccins.
Nochtans zou ik als 60-plusser deze wel verkiezen boven de klassieke vaccins, omdat de bewaring bij die eersten gebeurt door koeling en minder door nefaste bewaarmiddelen. Bovendien heeft een Leuvense professor de ouderen jaren geleden reeds gewaarschuwd voor gelekoortsvaccins (elementen ook te vinden in Astra-Zeneca), omdat dit voor onze leeftijdscategorie meer (ernstige) nadelen dan voordelen teweegbrengt.
En, waarom niet, het nieuwe kankermedicijn uit Israël gebruiken bij Covid19 ziekenhuisopnames? Het heeft ongetwijfeld ook zware bijwerkingen, maar de patiënt zou wat blij zijn als hij daarmee aan de dood onstnapt. De vaccinatiedruk op de grote mensenmassa zou kunnen weggenomen worden en de meeste coronabeperkingen niet meer broodnodig zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Ik ben allergisch voor penicilline - mag ik mij laten vaccineren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/02/2021

Mocht het vaccin tot bijwerkingen, neveneffecten leiden, wie draait dan op voor eventuele ziekenhuiskosten, behandelingen, werkongeschiktheid, ...
Alvast bedankt voor jullie reactie

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021
, Gereageerd:

... Het vaccin heeft geen enkele bijwerking op lange termijn, dat staat zwart op wit vast. Alle bijwerkingen die de mensen zouden kunnen krijgen op termijn,kunnen "nooit" veroorzaakt zijn door het vaccin wat impliceert dat de burger de rekening zal betalen! Voor de farmaceutische industrie is dit twee keer langs de kassa gaan zonder enig financiëel risico: eerst bied je de zogenaamde oplossing voor een probleem en op termijn komen er misschien tientallen bij. De burger draait er dus voor op, zowel fysiek als financiëel. Iedereen beslist voor zichzelf of hij/zij wilt
"geleefd" worden door moeder natuur of de farmacie. De farmacie doet dus juist hetzelfde als de natuur, alleen doet de natuur het gratis en op een manier die perfect
uitgedokterd is om de toekomst tegemoet te gaan zonder dat iedereen van ons binnenkort elke dag een doos vol pillen en zalfjes moet pakken. Wat is er nu eigenlijk "humaan" verantwoord?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Voor de mensen die het nog niet willen geloven, een Vlaamse hoorzitting over het gevaar van vaccinatie, van voor de coronacrisis:

www.youtube.com/watch

... De natuur kent vele vragen waar we geen antwoord op kunnen geven. Laat ons dan ook toe om antwoorden in vraag te stellen van zij die vele
vragen van deze natuur ook niet kunnen beantwoorden! Kleine manipulaties op grote schaal, kunnen grote gevolgen hebben voor de toekomst. Kijk maar gewoon naar de bacteriële resistentie tegen antibiotica die er staat aan te komen door het onnodig preventief gebruik
van antibiotica.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/02/2021
, Gereageerd:

Proficiat met het kijken van een YouTube filmpje! Uw diploma gezondheidsexpert is onderweg per post! Premier De Croo contacteert u straks om deze hele crisis op te lossen! Dank u!

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/02/2021
, Gereageerd:

Graag gedaan! ... maar ik denk dat je de hoorzitting niet helemaal hebt begrepen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/02/2021

Ik heb heel veel twijfels over er de huidige vaccins en toen ik deze info bekeek via deze link : www.waarheid.tv/62-zijn-wij-proefkonijnen heb ik ook geen goed gevoel met de huidige gang van zaken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/01/2021

Kan iemand deze info factchecken: m.youtube.com/watch

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2021
, Gereageerd:

na het filmpje ook best dit eens lezen : www.volkskrant.nl/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2021
, Gereageerd:

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/01/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor deze interessante link! ... immunoloog/vaccinexpert die een halfuur zijn ding zegt op wetenschappelijke basis. Worden we dan met z'n allen weeral belazerd? ... auto-immuunziekte! Hier mag toch niet licht overgegaan worden denk ik. Zo'n typische ziekte die
pas na jaren zijn kop opsteekt! Voor niks gaat de zon op zeggen ze altijd. ... maar bij deze ik heb niets gezien en gehoord.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/01/2021

Ik begin te twijfelen voor vaccinatie. Nieuwe vaccin met veel vragen voor 65+ . België is positief. Ik ben niet overtuigd van hun argumentatie. Ik heb de indruk dat vaccineren belangijker is als de werking.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

Zijn onze beleidsmakers wel goed geïnformeerd? Daarbij komt nog dat een experimenteel vaccin op zo'n grote schaal uitrollen potentieel zeer gevaarlijk kan zijn! Een steeds groter wordende groep dokters zowel in Amerika als dichter bij huis NL stellen dat het veiliger is in te zetten op de ondertussen met succes geteste en veilige geneesmiddelen die er zijn. Bron USA www.americasfrontlinedoctors.com/the-stand-the-truth-about-the-covid-19-vaccine.html en een groep dokter specialisten, Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) ,met spreekvoerder dr. Pierre Kory die in het Amerikaanse parlement van Amerika met tranen in de ogen getuigd en gesmeekt heeft opdat de studies en conclusies zouden bestudeerd en toegepast worden bron in NL = zelfzorgcovid19.nl/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

Hoe langer alles blijft duren, des te groter zal het wantrouwen van de bevolking worden en des te kleiner het effect op de gezondheid !

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd ,en al de discussies van de politiek geeft ons nog steeds geen antwoord. Wij zijn de laatsten die maar iets zullen weten want als burger ben je een nummer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Het is hoogtijd dat de bevolking ernstig wordt genomen. Stop met het welles nietes spelletje en stop met het rookgordijn.