Nieuws

Wordt mijn leven terug normaal zodra ik gevaccineerd ben?

15 december 2020

Nu de zoektocht naar een werkzaam vaccin in zijn laatste fase belandt, zijn velen hoopvol dat we binnenkort terug mondmaskervrij mogen samenkomen, knuffelen en reizen. Toch zal dat jammer genoeg niet voor meteen zijn.

Na het coronavirus zelf, is de zoektocht naar een vaccin tegen dit hardnekkige virus wellicht één van de meest besproken onderwerpen van de afgelopen maanden. Velen onder ons hopen immers dat zo’n vaccin een eind kan maken aan de druk op onze gezondheidszorg en de strenge maatregelen die het sociale en economische leven gijzelen.

Helaas zal dat allemaal zo'n vaart niet lopen. Zelfs wanneer we uitgaan van het beste scenario, namelijk dat er begin 2021 een coronavaccin beschikbaar zal zijn, dan nog kunnen we niet van de ene dag op de andere alle voorzorgsmaatregelen overboord gooien. Er moet immers aan twee belangrijke voorwaarden worden voldaan, en dat kan nog lang duren. Pas wanneer we een vaccin hebben dat ons voor 80 % beschermt tegen infectie én wanneer 75 % van de bevolking gevaccineerd is, kunnen we terug naar het oude normaal.

Lees alles over de coronavaccins in ons uitgebreid dossier.

Naar ons dossier coronavaccins

Enkel symptomen of ook infectie voorkomen?

De huidige coronavaccins focussen qua werkzaamheid vooral op de symptomen, en daarin boeken zowel BioNTech/Pfizer als Moderna mooie resultaten. Dat betekent echter niet dat deze vaccins ook een effect hebben op de overdracht van het virus. Momenteel weten we niet of ze ons ook beschermen tegen besmetting, daarvoor is meer onderzoek nodig.

Enkel als een vaccin ook beschermt tegen besmetting, is groepsimmuniteit een haalbare piste. Alleen dan zul je het virus niet meer doorgeven, en zul je dus niet alleen jezelf, maar ook anderen beschermen. Wie al gevaccineerd is, krijgt dus geen carte blanche, maar zal de maatregelen moeten blijven volgen. Dat wil zeggen: handen wassen, mondmaskers dragen en afstand houden.

Nog veel twijfel 

Het volstaat bovendien niet om een goed vaccin te hebben, er moeten ook voldoende mensen mee worden ingeënt. Dat veronderstelt niet alleen de beschikbaarheid van voldoende dosissen, maar ook bereidwilligheid onder de bevolking om zich te laten inenten. Meerdere onderzoeken polsten de afgelopen maanden naar die bereidwilligheid. De resultaten variëren, maar zeker is dat veel mensen nog twijfelen.

De productie zal eveneens een belemmerende factor zijn, zeker in de beginfase. De eerste miljoenen vaccins zijn immers voorbehouden voor de risicogroepen. Op basis van de huidige gegevens denkt de overheid pas in de zomer te kunnen starten met het inenten van de algemene bevolking.