Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Overlijden na vaccinatie bij oudere kwetsbare patiënten

15 januari 2021

Het geneesmiddelenagentschap FAGG voert een onderzoek naar het overlijden van een 82-jarige enkele dagen nadat deze gevaccineerd werd tegen COVID-19. Ook Noorwegen onderzocht verschillende overlijdens bij de meest kwetsbare ouderen.

Er is niet noodzakelijk een verband tussen een inenting en ernstige gezondheidsproblemen die zich enkele dagen later voordoen. Het kan gewoon toeval zijn. Elke dag krijgen mensen te kampen met gezondheidsproblemen en soms leiden die tot hun dood, vooral onder de oudere en kwetsbare bevolking die nu gevaccineerd wordt. Of het vaccin aan de basis van het overlijden lag, moet uiteraard wel onderzocht worden. Het geneesmiddelenagentschap FAGG is daar nu mee bezig.

Ook het geneesmiddelenagentschap in Noorwegen onderzocht de afgelopen weken verschillende overlijdens bij kwetsbare 80-plussers na inenting met het BioNTech/Pfizer vaccin. Volgens hun analyse kunnen courante bijwerkingen van dit vaccin, zoals koorts en misselijkheid, bij patiënten met een ernstige onderliggende aandoening, bijgedragen hebben aan de dodelijke afloop van de onderliggende aandoening. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier over een zeer specifieke kleine groep van patiënten.

Meld bijwerkingen

Wanneer nieuwe geneesmiddelen en vaccins op de markt komen, is de kennis over hun veiligheid nog lang niet volledig. Dat is ook het geval bij de coronavaccins. Het aantal deelnemers aan de studies is wel bijzonder groot, maar toch te beperkt om zeldzame neveneffecten op te sporen. Aan deze studies nemen weinig 80-plussers deel en geen patiënten die een lijden aan een acute of onstabiele aandoeningOok was de opvolging van het proefvaccin korter dan gewoonlijk, zodat bijwerkingen die pas na langere tijd optreden nog niet bekend zijn. Bijwerkingen op lange termijn zijn meestal zeldzaam.

Overheden houden de veiligheid van de coronavaccins nauwlettend in het oog. Een goede detectie en grondig onderzoek naar gezondheidsproblemen die optreden na de vaccinatie is daarom essentieel. Er wordt gerekend op meldingen van zorgverleners en burgers. Hoe meer meldingen, hoe vlugger een probleem wordt ontdekt en hoe sneller er kan worden ingegrepen. De lopende onderzoeken tonen aan dat de overheden wereldwijd kort op de bal spelen. Noorwegen paste zijn richtlijnen voor vaccinatie van de meest kwetsbare ouderen ondertussen aan. 

Als je het vaccin hebt gekregen en last krijgt van een mogelijke bijwerking, bespreek die dan met je arts of meld haar zelf aan het FAGG. Doe dat zeker als de bijwerking niet in de bijsluiter staat of anders verloopt dan je had verwacht. Om bijwerkingen van een coronavaccin rechtstreeks te melden bij het FAGG kun je terecht op www.eenbijwerkingmelden.be.

Databank van ongewenste effecten

Het FAGG communiceert elke week over meldingen van bijwerkingen die ze binnenkrijgt over coronavaccins. Dat is positief. Heb je bezorgdheden over mogelijke neveneffecten of blijf je graag op de hoogte, raadpleeg dan deze pagina op de website van het FAGG.

Bijwerkingen die werden vastgesteld tijdens de klinische studies van de goedgekeurde vaccins kun je lezen in de bijsluiters. Tot nog toe is alleen de bijsluiter van het vaccin van BioNTech/Pfizer (pdf-bestand) beschikbaar.

Meer info?

Heb je nog vragen over coronavaccins, raadpleeg dan ons uitgebreide dossier.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

18 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Ik heb de presentatie van dr. Gaublomme bekeken: interessant en aansluitend bij het onthutsende boek (+ de updaterapporten) “Wat artsen je niet vertellen”, gemaakt door een grote groep bezorgde artsen en gezondheidswerkers.
Als je het nut van vaccinaties zou laten bekijken door artificiële intelligentie, zouden zij meteen verboden worden. Erger nog, het mensdom zou als schadelijk ervaren worden voor de natuur/het milieu. Dus: weg ermee!? Jaja, mezelf inbegrepen.
Wij wanen ons nog altijd superieur en denken voor alles een oplossing te vinden.
Het geloof (ook in niet-religieuze betekenis) speelt in genezingsprocessen evenwel een niet te onderschatten rol. Meermaals blijkt, dat placebo’s hetzelfde effect kunnen hebben als de echte medicatie, juist vanwege het (onterechte) geloof hierin. Het is altijd ons eigen lichaam (inclusief onze hersenen), dat zichzelf moet genezen, eventueel begeleid door een arts, bijgestaan door een al dan niet werkend vaccin.
Mijn huisarts staat wat huiverachtig tegenover het gloednieuwe fenomeen van mRNA-vaccins.
Nochtans zou ik als 60-plusser deze wel verkiezen boven de klassieke vaccins, omdat de bewaring bij die eersten gebeurt door koeling en minder door nefaste bewaarmiddelen. Bovendien heeft een Leuvense professor de ouderen jaren geleden reeds gewaarschuwd voor gelekoortsvaccins (elementen ook te vinden in Astra-Zeneca), omdat dit voor onze leeftijdscategorie meer (ernstige) nadelen dan voordelen teweegbrengt.
En, waarom niet, het nieuwe kankermedicijn uit Israël gebruiken bij Covid19 ziekenhuisopnames? Het heeft ongetwijfeld ook zware bijwerkingen, maar de patiënt zou wat blij zijn als hij daarmee aan de dood onstnapt. De vaccinatiedruk op de grote mensenmassa zou kunnen weggenomen worden en de meeste coronabeperkingen niet meer broodnodig zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021

Ik ben allergisch voor penicilline - mag ik mij laten vaccineren?

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/02/2021

Mocht het vaccin tot bijwerkingen, neveneffecten leiden, wie draait dan op voor eventuele ziekenhuiskosten, behandelingen, werkongeschiktheid, ...
Alvast bedankt voor jullie reactie

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/02/2021
, Gereageerd:

... Het vaccin heeft geen enkele bijwerking op lange termijn, dat staat zwart op wit vast. Alle bijwerkingen die de mensen zouden kunnen krijgen op termijn,kunnen "nooit" veroorzaakt zijn door het vaccin wat impliceert dat de burger de rekening zal betalen! Voor de farmaceutische industrie is dit twee keer langs de kassa gaan zonder enig financiëel risico: eerst bied je de zogenaamde oplossing voor een probleem en op termijn komen er misschien tientallen bij. De burger draait er dus voor op, zowel fysiek als financiëel. Iedereen beslist voor zichzelf of hij/zij wilt
"geleefd" worden door moeder natuur of de farmacie. De farmacie doet dus juist hetzelfde als de natuur, alleen doet de natuur het gratis en op een manier die perfect
uitgedokterd is om de toekomst tegemoet te gaan zonder dat iedereen van ons binnenkort elke dag een doos vol pillen en zalfjes moet pakken. Wat is er nu eigenlijk "humaan" verantwoord?

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/02/2021

Voor de mensen die het nog niet willen geloven, een Vlaamse hoorzitting over het gevaar van vaccinatie, van voor de coronacrisis:

www.youtube.com/watch

... De natuur kent vele vragen waar we geen antwoord op kunnen geven. Laat ons dan ook toe om antwoorden in vraag te stellen van zij die vele
vragen van deze natuur ook niet kunnen beantwoorden! Kleine manipulaties op grote schaal, kunnen grote gevolgen hebben voor de toekomst. Kijk maar gewoon naar de bacteriële resistentie tegen antibiotica die er staat aan te komen door het onnodig preventief gebruik
van antibiotica.

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/02/2021
, Gereageerd:

Proficiat met het kijken van een YouTube filmpje! Uw diploma gezondheidsexpert is onderweg per post! Premier De Croo contacteert u straks om deze hele crisis op te lossen! Dank u!

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/02/2021
, Gereageerd:

Graag gedaan! ... maar ik denk dat je de hoorzitting niet helemaal hebt begrepen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/02/2021

Ik heb heel veel twijfels over er de huidige vaccins en toen ik deze info bekeek via deze link : www.waarheid.tv/62-zijn-wij-proefkonijnen heb ik ook geen goed gevoel met de huidige gang van zaken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/01/2021

Kan iemand deze info factchecken: m.youtube.com/watch

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/02/2021
, Gereageerd:

na het filmpje ook best dit eens lezen : www.volkskrant.nl/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/02/2021
, Gereageerd:

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/01/2021
, Gereageerd:

Bedankt voor deze interessante link! ... immunoloog/vaccinexpert die een halfuur zijn ding zegt op wetenschappelijke basis. Worden we dan met z'n allen weeral belazerd? ... auto-immuunziekte! Hier mag toch niet licht overgegaan worden denk ik. Zo'n typische ziekte die
pas na jaren zijn kop opsteekt! Voor niks gaat de zon op zeggen ze altijd. ... maar bij deze ik heb niets gezien en gehoord.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/01/2021

Ik begin te twijfelen voor vaccinatie. Nieuwe vaccin met veel vragen voor 65+ . België is positief. Ik ben niet overtuigd van hun argumentatie. Ik heb de indruk dat vaccineren belangijker is als de werking.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

Zijn onze beleidsmakers wel goed geïnformeerd? Daarbij komt nog dat een experimenteel vaccin op zo'n grote schaal uitrollen potentieel zeer gevaarlijk kan zijn! Een steeds groter wordende groep dokters zowel in Amerika als dichter bij huis NL stellen dat het veiliger is in te zetten op de ondertussen met succes geteste en veilige geneesmiddelen die er zijn. Bron USA www.americasfrontlinedoctors.com/the-stand-the-truth-about-the-covid-19-vaccine.html en een groep dokter specialisten, Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) ,met spreekvoerder dr. Pierre Kory die in het Amerikaanse parlement van Amerika met tranen in de ogen getuigd en gesmeekt heeft opdat de studies en conclusies zouden bestudeerd en toegepast worden bron in NL = zelfzorgcovid19.nl/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/01/2021

Hoe langer alles blijft duren, des te groter zal het wantrouwen van de bevolking worden en des te kleiner het effect op de gezondheid !

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd ,en al de discussies van de politiek geeft ons nog steeds geen antwoord. Wij zijn de laatsten die maar iets zullen weten want als burger ben je een nummer.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/01/2021

Het is hoogtijd dat de bevolking ernstig wordt genomen. Stop met het welles nietes spelletje en stop met het rookgordijn.

Community

Voeding en Gezondheid

banner

Gerelateerde discussies