Dossier

Ingrediënten van cosmetica: een analyse

08 mei 2023

Onze cosmetica en verzorgingsproducten bevatten vaak heel wat bestanddelen. De meeste ingrediënten zijn veilig, maar enkele kunnen schadelijk en ongezond zijn: ze kunnen onze hormonen verstoren, de huid irriteren of zelfs kanker veroorzaken. 

Inleiding

Onze cosmetica en verzorgingsproducten bevatten allerlei ingrediënten. Veel van deze stoffen zijn veilig, maar sommige anderen kunnen schadelijk zijn voor onze gezondheid. Ze worden er bijvoorbeeld van verdacht de werking van onze hormonen te verstoren, ze kunnen irriterend zijn voor de huid, of ze zijn zelfs mogelijk kankerverwekkend.

Maar er is geen reden tot paniek. De laatste jaren is er steeds meer aandacht besteed aan deze bestanddelen en hoe ze worden gebruikt. Heel wat producten op de markt bevatten geen schadelijke bestanddelen meer.

Maar ook wanneer ze wel aanwezig zijn, loop je nog niet meteen een groot risico. De huid vormt op zich een goede natuurlijke barrière tegen schadelijke indringers. Veel hangt af van hoe lang een product op je huid blijft: wordt het zo goed als meteen weer afgespoeld, zoals in het geval van zeep, scheerschuim en shampoo, dan zijn de risico’s zeer beperkt.

Het is vooral uitkijken met producten zoals zonnecrème en bodylotion, die je op je huid smeert om er een tijdje op te blijven.

Om welke bestanddelen gaat het precies? In dit dossier lijsten we alle stoffen op die als potentieel schadelijk worden beschouwd, of waarover controverse bestaat. Aan de hand van onze eenvoudige tool kun je bovendien de ingrediënten van je cosmetica snel checken op het moment van de aankoop.

Naar de tool

Liever een papieren versie bij de hand? Wij verzamelden alle informatie ook in een handige overzichtstabel. 

Afdrukbare overzichtstabel