Nieuws

Hoelang mag ik onder nul staan op mijn zichtrekening?

Voor je eigen goed doe je dat het best alleen als je niet anders kunt én zo kort mogelijk. Want dit is een dure formule. 

20 januari 2021
onder nul gaan op een zichtrekening

Hoelang je onder nul mag blijven staan, verschilt al naargelang het contract dat je daarover met je bank hebt gesloten. 

Het gewone geval

Soms is een negatief saldo gewoon onmogelijk en zul je niet kunnen betalen als er onvoldoende geld op je rekening staat. 

In andere gevallen mag je gedurende maximaal drie maanden of maximaal één maand in het rood staan.  

Als je niet zeker weet wat voor jou van toepassing is, vraag het dan aan je bank. Met alleen haar website en algemene voorwaarden zul je immers niet veel wijzer worden, je moet weten welk contract jij voor je zichtrekening hebt ondertekend.

Maar het is hoe dan ook ten zeerste aangeraden om zo kort mogelijk onder nul te blijven. Want dat kost je veel geld. Het lijkt misschien niet zo omdat de intresten per dag worden berekend. Stel dat je 15 dagen lang op min € 350 hebt gestaan: dan is de kans reëel dat je daarvan afkomt met intresten ten belope van € 1,50. Peanuts, toch? Ja, maar niet als je dat omrekent op jaarbasis: in procenten uitgedrukt komen de kosten vaak neer op zowat 10 %. 

Een apart contract

Het is echter ook mogelijk dat je een apart contract hebt getekend voor een echt krediet gelinkt aan je zichtrekening. Een zogenoemde kredietopening. 

Het speciale aan deze vorm van krediet is dat je geen stappen hoeft te ondernemen als je geld nodig hebt: je kunt te allen tijde van je bank een voorschot krijgen door gewoon méér geld op te nemen van je zichtrekening dan het saldo dat erop staat. Je bent wel verplicht om af en toe boven nul komen en je openstaande schuld dus volledig te delgen ("de nulstelling"). Maar zodra je dat in orde hebt gebracht, mag je opnieuw in de reserve putten.

Als je alleen kijkt naar het bedrag dat je verplicht bent om per maand af te betalen, ontgaat het je wellicht hoe duur dat krediet kan zijn. Maar de intrestvoet die wordt toegepast, is zeer hoog.

Zo min mogelijk

Ga alleen onder nul of maak alleen gebruik van de kredietopening die aan je zichtrekening is gelinkt, als je niet anders kunt. Bijvoorbeeld wanneer je een probleem hebt aan je auto of aan je huis dat je niet verwachtte en dat dringend moet worden hersteld. Of je moet plots iets kopen dat gezien de omstandigheden echt niet kan wachten. 

Doe het sowieso altijd met mate. 

En als er geld op je spaarrekening geparkeerd staat, moet je vooral niet aarzelen om daar zo snel mogelijk de benodigde som af te halen, want onder nul gaan op je zichtrekening kost je bijna 100 keer méér aan intresten dan de (kleine) vergoeding op je spaarrekening.

Zit je met vragen?

Je kunt altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).

BEL EEN EXPERT VAN ONZE ADVIESDIENST