Dossier

Krediet dat je gemakkelijk kunt krijgen

17 november 2021
kredietopeningen

In een geldreserve kunnen putten wanneer je geld te kort hebt én je schuld kunnen aflossen wanneer het je past. Beter kan niet, of toch? Wist je dat je met zo'n zogenoemde kredietopening riskeert meer dan 10 % intrest te moeten betalen voor je groenten in de supermarkt én uiteindelijk niet meer uit de schulden te geraken? 

Wat is een kredietopening?

Als je tijdelijk in geldnood zit, kun je overwegen om bijvoorbeeld een klassieke lening op afbetaling te sluiten. In dat geval moet je je aan een vast afbetalingsplan houden tot het krediet volledig is afbetaald. 

Maar er bestaat ook een formule waarbij je veel meer vrijheid hebt: 

  • Je hebt de mogelijkheid om over een bepaalde geldreserve te beschikken, je "kredietlijn", en je neemt daarvan zoveel op als je nodig hebt. 
  • Zodra je een bepaald bedrag hebt terugbetaald, mag je onmiddellijk opnieuw uit de geldreserve putten, zonder dat je telkens een kredietaanvraag moet indienen en een nieuw contract moet ondertekenen. 
  • Je mag zelf in grote mate bepalen hoe snel je het krediet afbetaalt, en kunt het dus heel rustig aan doen. 

Kredietgevers noemen dat een "kredietopening". 

Heel veel mensen beschikken over zo'n krediet. Bijvoorbeeld via hun kredietkaart van de supermarkt. Maar een kredietopening is evengoed te verkrijgen bij een bank of een andere kredietinstelling, al dan niet aan een kredietkaart gekoppeld. Wanneer je bank toestaat dat je op je zichtrekening onder nul mag gaan, is dat overigens ook een vorm van kredietopening.

Wat is het verschil tussen een kredietopening en een klassiek krediet?

Met een lening op afbetaling leen je voor een vooraf bepaalde duur en moet je maandelijks een vast bedrag terugbetalen, dat telkens bestaat uit een deel terugbetaling van het “geleende kapitaal” en een deel intresten op het kapitaal dat nog niet is terugbetaald, tot het krediet volledig is afbetaald. Typische voorbeelden zijn een autolening, een lening voor verbouwingen of een zogenoemde persoonlijke lening (in dat geval moet je niet verantwoorden waarvoor je het geld wilt gebruiken).

Kredietopeningen daarentegen zijn meestal contracten van onbepaalde duur en er is geen vaste maandelijkse afbetaling

Die grote vrijheid is het meest opvallende verschil tussen een kredietopening en een klassieke lening. Het is juist dat wat de formule zo aantrekkelijk maakt. Verder lichten we de minimale verplichtingen van een kredietopening toe. 

Is kopen via een kredietopening een goede keuze?

Neen, volgens ons is een kredietopening meestal geen goede oplossing. Wij raden de formule in de mate van het mogelijke af, en wel hierom:

  • Een kredietopening is superduur. Stel dat je een kredietkaart van een supermarkt hebt en je de uitgaven met die kaart op het einde van de maand niet vereffent. Dan betaal je de groenten die je zo hebt gekocht, met een intrestvoet van heel dikwijls meer dan 10 %.
  • Doordat een kredietopening een doorlopend krediet is, bestaat het risico dat je er jarenlang gebruik van blijft maken en zo in een schuldenspiraal terechtkomt.

Als je toch zo'n krediet hebt lopen, is het belangrijk om verstandig gebruik te maken van je kredietopening.