Is het interessant om onder nul te kunnen gaan op een zichtrekening?
Soms kan het nuttig zijn dat je onder nul kunt gaan op je zichtrekening. Maar het is niet omdat je een zichtrekening hebt dat je ook daadwerkelijk over die mogelijkheid beschikt. En bedenk vooral dat daadwerkelijk onder nul gaan een heel dure oplossing is om een uitgave te bekostigen.

De mogelijkheid om onder nul te kunnen gaan op je zichtrekening is handig als noodoplossing. Bijvoorbeeld op een moment waarop je het tijdelijk financieel even moeilijk hebt, zoals wanneer de jaarlijkse afrekening voor gas na een zware winter veel harder uitvalt dan verwacht. Of wanneer je onverwacht een uitgave doet op een ogenblik dat daarvoor onvoldoende op je rekening staat maar waarbij je weet dat je het negatieve saldo de eerstkomende dagen zult kunnen aanzuiveren met geld dat op je spaarrekening geparkeerd staat.
De banken bieden daar diverse formules voor aan, maar die zijn niet automatisch aan je zichtrekening gelinkt. Het hangt ervan af welk soort contract je hebt ondertekend.
Diverse mogelijkheden
Er zijn diverse manieren waarop een bank je de mogelijkheid kan bieden om onder nul te gaan:
- Ofwel maakt de formule deel uit van de afgesproken gebruiksmogelijkheden van je zichtrekening.
- Ofwel heb je daar een apart contract voor ondertekend, meer bepaald voor een kredietopening gekoppeld aan je zichtrekening.
Geen automatisme
De kans is groot dat je de mogelijkheid hebt om onder nul te gaan. Maar dat is zeker niet automatisch gelinkt aan een zichtrekening. Alles hangt af van het contract dat jij met je bank hebt getekend. Meestal moet je het negatieve saldo binnen maximaal drie maanden aanzuiveren.
Als een negatief saldo voor jou onmogelijk is, zul je in de praktijk niet kunnen betalen als er onvoldoende geld op je rekening staat.
Doe het zo min mogelijk
Het is hoe dan ook ten zeerste aangeraden om zo kort mogelijk onder nul te blijven staan. Want dat is duur. Het kost je bijna 100 keer méér aan intresten dan de (kleine) vergoeding op je spaarrekening.
Bovendien is de tweede formule, de kredietopening, niet zonder gevaar. De verleiding kan groot zijn om er altijd maar opnieuw gebruik van te maken en uiteindelijk (bijna) permanent op krediet en dus in de schulden leven.
Zit je met vragen?
Je kunt altijd terecht bij de experts van onze Adviesdienst. Je kunt hen opbellen op het nummer 02 542 34 34, elke werkdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 17 uur (16 uur op vrijdag).