Nieuws

Hoe kan ik mijn budget beter beheren?

Een grote aankoop in het vooruitzicht waarvoor je een flinke som geld zult moeten afhalen? Bezorgd om je financiële situatie in deze onzekere tijden? Dan is dit het moment om je budget onder de loep te nemen. Doel: inschatten hoelang je moet sparen om je grote aankoop te kunnen financieren of een reserve opbouwen waarmee je een eventuele tegenslag het hoofd kunt bieden.

01 oktober 2020

 

Om je budget te beheren en er het maximum uit te halen, moet je eerst weten over hoeveel geld je beschikt. Dat wil zeggen, de balans opmaken tussen je inkomsten en je uitgaven. Om te beginnen moet je weten waar je geld naartoe gaat. Alleen dan kun je je beschikbare budget organiseren, je financiën opnieuw in handen nemen en de posten bepalen waarop je kunt besparen.

De balans opmaken

Moeilijk is dat niet, het vraagt alleen wat tijd, want je zult een pak facturen moeten bekijken en je moet zeker zijn dat je niets over het hoofd ziet.

  1. Lijst van inkomsten en uitgaven
    Aan de ene kant noteer je al je inkomsten: loon, uitkeringen, vakantiegeld, eindejaarspremie, maaltijd-, cadeau- en ecocheques, vergoedingen van je werkgever, diverse andere inkomsten.
    Aan de andere kant komen al je uitgaven: de maandelijks terugkerende kosten (huur, terugbetaling van leningen, water, gas, elektriciteit, telefoon, internet, schoolmaaltijden, brandstof voor je wagen, verplaatsingskosten met het openbaar vervoer enz.) en de jaarlijkse kosten (verzekeringen, belastingen en eventuele opleg, onroerende voorheffing, pensioensparen, inschrijvingen bij een sportclub, academie …). Maak ook een schatting van je variabele uitgaven zoals kleding, gezondheidszorg, restaurantbezoek, uitstapjes, stages, vakanties …

  2. Je maandbalans berekenen
    Tel je inkomsten en uitgaven op en deel de totalen door twaalf om te berekenen hoeveel je per maand binnenkrijgt en uitgeeft.

Een eindbalans berekenen van al je inkomsten en uitgaven op maandbasis is misschien een tijdrovend werkje, maar bijzonder efficiënt om een goed overzicht te krijgen van je financiële situatie. Je ziet in één oogopslag of je marge overhoudt om extra spaargeld opzij te zetten of maar juist genoeg hebt om je uitgaven te dekken of misschien zelfs in het rood gaat.

Om je te helpen niets over het hoofd te zien, bieden sommige organisaties en instellingen handige onlinetools aan. Ze zijn allemaal op dezelfde leest geschoeid. De rekenmodule van Wikifin is heel uitgebreid, net als die van Budgetplanner, De website Eerste Hulp bij Schulden geeft een overzicht van alle beschikbare bijstand bij financiële problemen.

Je uitgaven 1 à 2 maanden lang bijhouden

Stel je vast dat je op het eind van de rit een spaarmarge overhoudt, dan kun je een zogeheten “provisie” aanleggen, een buffer van spaargeld waarmee je gewapend bent in geval van een zware financiële dobber. Algemeen wordt aangenomen dat je met een spaarbuffer van minstens drie maanden loon safe zit bij een tegenslag.

Laat je budget niet toe om voldoende spaargeld opzij te houden? Spoor dan de kleine uitgaven op die onbetekenend lijken maar op termijn wel aantikken. Noteer gedurende 1 of 2 maanden elke dag al je uitgaven, ingedeeld in categorieën: woning en huishouden, school, vervoer, voeding, gezondheid, belastingen, verzekeringen, vrije tijd enz. 

Vergelijken en switchen van leverancier

Zodra je alle kosten hebt verzameld, is je balans klaar. Je kunt nu zien welke uitgavenposten te zwaar doorwegen en de nodige maatregelen treffen.
Maak daarbij gebruik van alle hulpmiddelen die wij ter beschikking stellen. Op onze website vind je een honderdtal koopwijzers in alle domeinen van het dagelijks leven. Je kunt er je huidige leveranciers en providers vergelijken met andere aanbieders op de markt en op zoek gaan naar de voordeligste producten.

Al onze koopwijzers bekijken

Het maximum uit je spaargeld halen

Een appeltje voor de dorst voorzien is niet zo eenvoudig. Als je gaat sparen, doe het dan het liefst aan de beste voorwaarden.

Advies over de keuze van de formule, het te beleggen bedrag en de hoogste rentes vind je in ons dossier Een goede spaarrekening kiezen. En je kunt natuurlijk afgaan op onze Beste Kopen (die constant worden geüpdatet).

Hulp nodig?

Voor antwoorden op al je vragen over je rechten als consument, keuze van producten, kredieten enz. kun je ons bellen op 02 542 32 32.

Bel 02 542 32 32

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

3 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/12/2020

Ik gebruik sinds kort YNAB. Helaas mijn werk na 12 jaren verloren en momenteel volop zoekende naar een nieuwe job .

Wat een grote hap in het budget heeft zijn allerhande abonnementen.
Die ben ik momenteel aan het stopzetten.

Alsook ga ik een bankrekening aanvragen bij Keytrade. Deze is gratis i.p v. 7,5€/maand bij Belfius.

Als je je budget wil leren beheren, kan je best eerst alle kosten oplijsten en een maand bijhouden en hieruit kijken wat je best moet schrappen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020

Ik gebruik al een 6 tal jaar een excel bestand (het radio 2 huishoudboekje) om alle inkomsten en uitgaven bij te houden van het gezinsbudget. Zo heb ik steeds een overzicht wat alles precies kost. Ik vind de websites van nibud.nl en het belgische cebud ook heel interessant, je kan jezelf vergelijken op verschillende domeinen met soortgelijke gezinnen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/10/2020

Ik ben al heel mijn leven een spaarder. Nu de Coronacrisis toeslaat en ik mijn werk kwijt ben, betaalt zich dat uit (no pun intended!).
Ik heb een tijdje mijn uitgaven en inkomsten bijgehouden, maar daar kreeg ik alleen maar stress van. Ik dacht daar elk moment van de dag (en nacht) aan. Nu is mijn strategie om zoveel mogelijk extra's te schrappen. Qua voeding snoep ik minder, en ga ik voor goedkope merken. Mijn TV- en internetabonnement zijn basic. Ik bespaar op water, gas en elektriciteit. Ik ga al 10 jaar niet meer op verlof. Spullen die ik aankoop, moeten duurzaam zijn. Sociale evenementen heb ik voor mezelf grotendeels geschrapt.

Community

Geld & verzekeringen

Gerelateerde discussies