Dossier

Op pensioen zonder zorgen doe je zo

31 augustus 2021
pour qui souhaite partir à la retraite

Je pensioen, je kijkt er naar uit of helemaal niet, maar één ding is zeker: we willen allemaal een zo voordelig mogelijk pensioen! Er wordt echter al jarenlang gemorreld aan de pensioenregels. Wil je weten welke regels vandaag de dag gelden? Wij vatten ze voor je samen, zodat je goed voorbereid je pensioen kunt tegemoet gaan.

Op pensioen gaan in België

Het pensioen blijft tot op vandaag een politieke discussie. Los daarvan is het belangrijk dat je je goed voorbereid op je pensioen. Daarom wijdt Test Aankoop dit dossier aan jouw (aanvraag op een) pensioen, pensioensparen en alle bijkomende paperassen 

Heeft iedereen recht op een pensioen?

Na een voldoende lange loopbaan heb je recht op een pensioen, zodat je na je carrière nog steeds maandelijkse inkomsten ontvangt. Je moet er je goed van bewust zijn dat het pensioen gelijk staat met een inkomstendaling. Gelukkig heb je de kans om daarop te anticiperen en een persoonlijk spaarpotje op te bouwen dat in zekere mate je koopkracht zal vrijwaren, onder andere via pensioensparen, door aandelen te kopen of te investeren in vastgoed.

Bereken hoeveel je moet sparen om zorgeloos op pensioen te kunnen gaan

Test Aankoop beschikt over vijf pensioen-rekenmodules die je kunnen helpen om uit te rekenen hoeveel je moet sparen om zorgeloos op pensioen te kunnen gaan.

Frequente vragen over de pensioenregeling

Op de volgende pagina’s krijg je een stand van zaken over enkele belangrijke aspecten inzake het wettelijke pensioen:

Kan je bijverdienen als gepensioneerde?

Indien je van plan bent om naast je wettelijk pensioen nog een bezoldigde beroepsactiviteit uit te oefenen, kun je in ons dossier Bijverdienen als gepensioneerde de nodige info vinden om het hele financiële plaatje te zien.

Hoeveel bedraagt mijn groepsverzekering als ik met pensioen ga?

Als je over een groepsverzekering beschikt, surf dan zeker ook naar het dossier waarin we uitleggen hoeveel je aan je groepsverzekering zult overhouden.

Wat gebeurt er met mijn collectieve hospitalisatieverzekering als ik met pensioen ga?

Als je werkgever je ook een collectieve hospitalisatieverzekering aanbood, verwijzen we je graag naar ons dossier waarin we toelichten welke wegen je na je pensionering qua hospitalisatieverzekering uit kunt.