Calculator

Sparen tegen je pensioen

U moet er u goed van bewust zijn dat het pensioen gelijk staat met een inkomstendaling. Gelukkig hebt u de kans om daarop te anticiperen en een persoonlijk spaarpotje op te bouwen dat in zekere mate uw koopkracht zal vrijwaren.

Welk pensioen voor u ?

Op de website mypension.be kunt u een raming vinden van uw toekomstig pensioen. Het is een schatting op basis van uw huidig loon en in de veronderstelling dat u tot de pensioenleeftijd in hetzelfde systeem blijft werken als nu (dus voltijds of deeltijds, en als werknemer, zelfstandige of ambtenaar). Daardoor is de raming weinig betrouwbaar voor wie aan het begin van zijn loopbaan staat, maar zeker nuttig voor wie slechts een paar jaar van het pensioen verwijderd is.

Heel binnenkort zult u ook een simulatie kunnen maken van hoeveel extra pensioen u zult opstrijken als u studiejaren hebt afgekocht (meer daarover in “Geen haast om studiejaren af te kopen”).

U moet u op die website identificeren met een eID-lezer of met het token waarover u beschikt om toegang te krijgen tot diverse beveiligde onlinediensten van de overheid.

U kunt ook bellen naar de Pensioenlijn: via het gratis nummer 1765, elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur (tot 16 uur op vrijdag). Het is handig als u uw rijksregisternummer bij de hand hebt.

Vijf rekenmodules m.b.t. sparen tegen uw pensioen

Welk kapitaal kunt u aan uw pensioen bijeenkrijgen door nu te sparen?
Welk aanvullend maandinkomen kunt u zichzelf later bezorgen door nu te sparen?
Hoeveel moet u maandelijks sparen om bij uw pensioen over een bepaald kapitaal te beschikken?
Hoeveel moet u nu maandelijks sparen voor een bepaald aanvullend maandinkomen?
Hoe kunt u de waarde van een toekomstig bedrag omrekenen naar huidige euro's?

Nog meer weten?

Ons dossier "Pensioensparen"