Module

Sparen tegen je pensioen

Je moet er je goed van bewust zijn dat het pensioen gelijk staat met een inkomstendaling. Gelukkig heb je de kans om daarop te anticiperen en een persoonlijk spaarpotje op te bouwen dat in zekere mate je koopkracht zal vrijwaren.

Welk pensioen voor jou ?

Op de website mypension.be kun je een raming vinden van je toekomstig pensioen. Het is een schatting op basis van je huidig loon en in de veronderstelling dat je tot de pensioenleeftijd in hetzelfde systeem blijft werken als nu (dus voltijds of deeltijds, en als werknemer, zelfstandige of ambtenaar). Daardoor is de raming weinig betrouwbaar voor wie aan het begin van zijn loopbaan staat, maar zeker nuttig voor wie slechts een paar jaar van het pensioen verwijderd is.

Je kunt ook een simulatie maken van hoeveel extra pensioen je zult opstrijken als je studiejaren hebt afgekocht (meer daarover in ons dossier over de afkoop van studiejaren).

Je moet je op die website op dezelfde manier identificeren als op alle beveiligde onlinediensten van de overheid (dus met je eID, met de app itsme of met je token).

Je kunt ook bellen naar de Pensioenlijn: via het gratis nummer 1765, elke werkdag van 8.30 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur. Het is handig als je je rijksregisternummer bij de hand hebt.

Het kan tot slot interessant zijn om te surfen naar de website van de Federale Pensioendienst.

Vijf rekenmodules m.b.t. sparen tegen je pensioen

Welk kapitaal kun je aan je pensioen bijeenkrijgen door nu te sparen?
Welk aanvullend maandinkomen kun je jezelf later bezorgen door nu te sparen?
Hoeveel moet je maandelijks sparen om bij je pensioen over een bepaald kapitaal te beschikken?
Hoeveel moet je nu maandelijks sparen voor een bepaald aanvullend maandinkomen?
Hoe kun je de waarde van een toekomstig bedrag omrekenen naar huidige euro's?

Nog meer weten?

Ons dossier "Pensioensparen"