Dossier

Onderzoek naar autoverzekeringen voor jongeren

25 februari 2021
Autoverzekeringen voor jongeren onderzocht

Een jonge bestuurder heeft het vaak niet makkelijk om een autoverzekering te vinden. Daarom deden we navraag bij de grootste Belgische verzekeraars. We vroegen informatie op in verband met de premie en met de voorwaarden om een autoverzekering te kunnen krijgen.

10 verschillen in autoverzekeringen voor jongeren

Uit het onderzoek van Test Aankoop blijkt dat het moeilijk is om aan te duiden welke autoverzekeringen interessant zijn voor jonge bestuurders. Toch merken we een aantal verschillen:

1. Definitie van jonge bestuurder

Elke verzekeraar heeft een eigen definitie van jonge bestuurder. De leeftijd en soms ook de rijervaring spelen een rol. Hoe sneller je jonge bestuurder af bent, hoe beter. Jongeren betalen namelijk meer omdat ze meer kans hebben op een ongeval. Bij sommige verzekeraars ben je jonge bestuurder tot 23 jaar, bij andere tot 30 jaar. Toch zijn er (beperkte) mogelijkheden om minder te betalen. Ontdek 7 tips voor een goedkopere premie als jonge bestuurder.

2. Speciale autoverzekeringen of kortingen voor jongeren

Heel wat verzekeraars hebben geen specifieke autoverzekering voor jongeren. Bij sommige verzekeraars is er wel een speciaal aanbod voor jonge bestuurders of krijg je als jongere korting onder bepaalde voorwaarden:

 • Argenta Jongerenkorting: als je jonger bent dan 30 jaar, geen ongeval in fout gehad hebt de voorbije 3 jaar en één van je ouders al een autoverzekering heeft bij Argenta met een bonus-malus lager of gelijk aan 5, dan kun je maximaal 36% korting krijgen op je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA auto) en 12% op je full omnium (Eigen Schade).
 • AXA driveXperience: met deze optie van AXA krijgen jonge bestuurders meteen 20% korting op hun BA auto en hun (Mini) Omnium (24+).
 • Ethias Young Driver: na een jaar zonder ongeval daalt je bonus-malus met 2 graden in plaats van met 1 graad dankzij de Ethias Young Driver Bonus (voor 18- tot 29-jarigen). Zo kan je premie 2 jaar na elkaar 2 keer zo snel dalen. Bovendien kun je tot 15% korting krijgen als je bij je ouders woont die een Ethias-autoverzekering hebben of als je zelf 2 andere verzekeringen bij Ethias hebt.
 • Federale: jonge bestuurders tot 26 kunnen 20% korting krijgen op een omnium als hun ouders al ‘totaalklant’ zijn bij de verzekeraar.
 • Juventus-tarief van Optimco: dit speciale tarief voor jonge bestuurders wordt alleen toegepast in combinatie met een polis van de ouders en als andere voorwaarden zijn nageleefd.
 • P&V weCover: je krijgt 25% korting op je premies burgerlijke aansprakelijkheid en materiële schade als je kiest voor de optie weCover. Bovendien daalt je bonus-malus gedurende de eerste 3 jaar na het behalen van je rijbewijs met 2 graden in plaats van 1. Je premie daalt dan dus 2 keer zo snel.

Jongeren kunnen soms ook meteen een autoverzekering afsluiten via het dealernetwerk van hun automerk. Dat is bijvoorbeeld zo voor Suzuki en Hyundai

3. Beperkingen op het vermogen van de auto

De meeste verzekeraars passen een beperking toe op het aantal kW. Logisch, want de gevolgen van een ongeval met een krachtigere wagen kunnen zwaarder zijn dan met een minder krachtige wagen.

Max. vermogen

Aedes – Cares contract

Max. 79 kW

AXA

Max. 85 kW

Ethias Young Drivers

Max. 85 kW als je jonger bent dan 23 jaar

Federale

Max. 80 kW

Optimco – Juventus-tarief 

Max. 80 kW

Yuzzu

Max. 86 kW als je jonger bent dan 23 jaar
Max. 100 kW als je ouder bent dan 23, maar jonger dan 27 jaar

4. Beperkingen op het type auto

Het soort auto en de waarde zijn belangrijk om te bepalen of jonge bestuurders al dan niet een autoverzekering kunnen krijgen.

Beperkingen

Argenta

Geen sportwagen voor bestuurders jonger dan 24 jaar

Corona Direct

Geen terreinwagen, sportwagen of cabriolet 
Max. cataloguswaarde: € 62 000 excl. btw

Ethias Young Drivers

Geen sportwagen voor voor bestuurders jonger dan 26

Optimco – Juventus-tarief

Geen terreinwagen, sportwagen of toebehoren zoals sportvelgen of zware geluidsinstallatie
Max. cataloguswaarde: € 50 000 excl. btw

Optimco – gewone tarief

Extra voorwaarden voor sportwagen, cabriolet of terreinwagen
Max. cataloguswaarde: € 50 000 excl. btw

Yuzzu

Geen sportauto voor bestuurders jonger dan 23
Extra voor omnium: geen auto van meer dan € 27 500 excl. btw voor bestuurders tot en met 23 jaar en niet meer dan € 42 500 exclusief btw voor bestuurders van 24 tot 32

5. Korting als je een rijhulpsysteem hebt

Studies hebben uitgewezen dat rijhulpsystemen de veiligheid gevoelig verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een dodehoekverklikker, parkeerhulp of remhulpsysteem. Verzekeraars geven daarom ook jonge bestuurders korting als ze veiligheidsopties hebben:

 • Argenta: net als andere bestuurders krijgen jonge bestuurders 10% korting op hun BA autoverzekering als ze 2 of meer rijhulpsystemen hebben.
 • Baloise: jongeren krijgen 10% korting als ze 2 door Baloise goedgekeurde rijhulpsystemen hebben.
 • Federale: zodra je 24 jaar bent, kun je 10% korting krijgen op je BA en op je omnium als je 2 van de volgende rijhulpsystemen hebt: automatisch remhulpsysteem, snelheidsregelaar (adaptive cruise control), dodehoekverklikker, rijstrookondersteuning of detectie en bescherming van voetgangers en fietsers.
 • P&V: vanaf het eerste rijhulpsysteem wordt een korting toegekend. Bij Baloise moet je 4 systemen hebben.

Ontdek meer over je mogelijke korting met rijhulpsystemen.

6. Korting als je je rijgedrag laat analyseren

Bij sommige verzekeraars krijgen jongeren korting op hun autoverzekering als ze hun rijgedrag laten analysereen via een app of zwarte doos:

 • AXA: de app AXA DriveCoach analyseert het rijgedrag en geeft tips. Met een goede rijscore kun je 20% tot 50% korting krijgen op de dekkingen BA en (Mini)-Omnium (24+). Weet wel dat je dan ook de optie driveXperience moet nemen.
 • P&V: als jongeren tot 26 jaar de weCover-app en -box in hun auto installeren, kunnen ze 25% korting krijgen als ze een bonus-malusvoordeel hebben.

7. Korting als je al geregistreerd stond als bestuurder

Als je als jongere al vermeld stond als bestuurder op de autoverzekering van je ouders, dan krijg je korting met bijvoorbeeld KBC MyFirstCar. Je moet jonger zijn dan 30 en minstens 12 maanden op de autoverzekering van je ouders staan om een voordelig tarief te genieten en de schadevrije korting te kunnen overnemen van je ouders.

Bij ING krijg je korting op je eigen autoverzekering als je al geregistreerd stond als occasionele bestuurder.

Bij Optimco kunnen jongeren meteen het Optimco-standaardtarief krijgen in plaats van het Juventus-tarief als ze minstens 18 maanden vermeld staan als bestuurder (gebruikelijk of occasioneel) in een polis en geen aansprakelijk schadegeval hebben gehad. Ze betalen dan een pak minder en de beperking van het vermogen (tot 80 kW) vervalt. Het is dan ook niet langer nodig dat hun ouders bij Optimco verzekerd zijn.

8. Enkel in combinatie met andere verzekeringen

Heel wat verzekeraars bieden jonge bestuurders alleen een autoverzekering als de ouders ook bij hen verzekerd zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij AedesAXACorona Direct in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld sportauto) en Ethias.

9. Speciale franchise

Verzekeraars kunnen ook een hogere franchise toepassen voor jongere bestuurders. Dat is bijvoorbeeld het geval voor:

 • Aedes: afhankelijk van het moment van het ongeval (week of weekendnachten) en van het feit of de bestuurder al dan niet vermeld staat in het contract, wordt er een hogere franchise toegepast (tot € 1 500) of kan de dekking zelfs volledig uitgesloten zijn (voor een niet-vermelde bestuurder bij een full omnium).
 • AXA: als je als jonge bestuurder een omniumverzekering kiest, dan is er een franchise voor de waarborg diefstal.
 • Federale: als de bestuurder op het moment van het ongeval 23 is of jonger, dan geldt er een niet-afkoopbare franchise van € 148,74 voor de autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid.
 • Optimco-standaardtarief: voor een bestuurder jonger dan 23 jaar is er een franchise van € 150.
 • Optimco Juventus-tarief: als er een degressieve vrijstelling wordt toegepast (€ 750 eerste jaar, € 500 tweede jaar, € 250 derde jaar) is er een lagere premie mogelijk. Er is ook een formule waarbij de vrijstelling voor jonge bestuurders € 150 bedraagt.

10. Korting als je een cursus defensief rijden volgt

Via AXA, Belfius en Ethias kunnen jongeren korting krijgen op een cursus defensief rijden. Vroeger kon je door een rijstage te volgen ook minder betalen voor je autoverzekering bij sommige verzekeraars, vandaag is dat niet langer het geval.

Wat als je als jonge bestuurder geen autoverzekering vindt?

Als je geweigerd wordt bij minstens 3 verzekeraars of je alleen kunt laten verzekeren tegen een uitzonderlijk hoge prijs of hoge franchise, is er altijd nog het Tariferingsbureau BA Auto. Deze overheidsinstelling helpt je als je moeilijkheden hebt om een autoverzekering te vinden.