Dossier

Onderzoek naar autoverzekeringen voor jongeren

11 januari 2021
Autoverzekeringen voor jongeren onderzocht

Een jonge bestuurder heeft het vaak niet makkelijk om een autoverzekering te vinden. Daarom deden we navraag bij de grootste Belgische verzekeraars. We vroegen informatie op in verband met de premie en met de voorwaarden om een autoverzekering te kunnen krijgen.

10 verschillen in autoverzekeringen voor jongeren

Uit het onderzoek van Test Aankoop blijkt dat het moeilijk is om aan te duiden welke autoverzekeringen interessant zijn voor jonge bestuurders. Toch merken we een aantal verschillen:

1. Definitie van jonge bestuurder

Elke verzekeraar heeft een eigen definitie van jonge bestuurder. De leeftijd en soms ook de rijervaring spelen een rol. Hoe sneller je jonge bestuurder af bent, hoe beter. Jongeren betalen namelijk meer omdat ze meer kans hebben op een ongeval. Bij sommige verzekeraars ben je jonge bestuurder tot 23 jaar, bij andere tot 30 jaar. Toch zijn er (beperkte) mogelijkheden om minder te betalen. Ontdek 7 tips voor een goedkopere premie als jonge bestuurder.

2. Aparte autoverzekeringen voor jongeren

Heel wat verzekeraars hebben geen specifieke autoverzekering voor jongeren. Bij sommige verzekeraars is er wel een speciaal aanbod voor jonge bestuurders:

 • Ethias Young Drivers: na een jaar zonder ongeval daalt je bonus-malus met 2 graden in plaats van met 1 graad. Dat kan 2 jaar na elkaar. Zo daalt je premie 2 keer zo snel.
 • Juventus-tarief van Optimco: dit speciale tarief voor jonge bestuurders wordt alleen toegepast in combinatie met een polis van de ouders en als andere voorwaarden zijn nageleefd.
 • P&V Auto Junior: als je jonger bent dan 26 en de black box P&V Go Box installeert in je auto, krijg je 25% korting op je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid. Bovendien zakt je bonus-malus 2 graden per jaar de eerste 3 jaar nadat je je rijbewijs hebt (tot je 26 jaar bent), ook als je de P&V Go Box niet installeert. 

Jongeren kunnen soms ook meteen een autoverzekering afsluiten via het dealernetwerk van hun automerk. Dat is bijvoorbeeld zo voor Suzuki en Hyundai met Corona Direct Young Driver

3. Beperkingen op het vermogen van de auto

De meeste verzekeraars passen een beperking toe op het aantal kW. Logisch, want de gevolgen van een ongeval met een krachtigere wagen kunnen zwaarder zijn dan met een minder krachtige wagen.

Max. vermogen

Aedes – Cares contract

Max. 79 kW

AXA

Max. 85 kW

Ethias Young Drivers

Max. 85 kW voor < 23 jarige

Federale

Max. 80 kW

Optimco – Juventus-tarief 

Max. 80 kW

P&V

Max. 80 kW

Yuzzu

Max. 86 kW

4. Beperkingen op het type auto

Het soort auto en de waarde zijn belangrijk om te bepalen of jonge bestuurders al dan niet een autoverzekering kunnen krijgen. Bij Federale en P&V speelt ook de ouderdom van de wagen een rol.

Beperkingen

Corona Direct

Geen terreinwagen, sportwagen of cabriolet 
Max. cataloguswaarde: € 62 000 excl. btw

Ethias Young Drivers

Geen sportwagen voor < 26 jarige

Federale

Wagen niet ouder dan 15 jaar

Optimco – Juventus-tarief

Geen terreinwagen, sportwagen of toebehoren zoals sportvelgen of zware geluidsinstallatie
Max. cataloguswaarde: € 50 000 excl. btw

Optimco – gewone tarief

Extra voorwaarden voor sportwagen, cabriolet of terreinwagen
Max. cataloguswaarde: € 50 000 excl. btw

P&V

Auto moet minder dan 10 jaar oud zijn

Yuzzu

Geen sportauto
Extra voor omnium: geen auto van meer dan € 27 500 voor bestuurders tot en met 23 jaar

5. Korting als je een rijhulpsysteem hebt

Studies hebben uitgewezen dat rijhulpsystemen de veiligheid gevoelig verhogen. Denk bijvoorbeeld aan een dodehoekverklikker, parkeerhulp of remhulpsysteem. Bij P&V krijgen jonge bestuurders korting als ze 1 rijhulpsysteem installeren. Bij Baloise moet je 4 systemen hebben.

6. Korting als je je rijgedrag laat analyseren

Bij sommige verzekeraars krijgen jongeren korting op hun autoverzekering als ze een zwarte doos hebben:

 • AXA: AXA Drive Experience analyseert het rijgedrag en geeft tips. Met een beter rijgedrag betaal je een lagere premie.
 • ING: jongeren tot 25 jaar krijgen 25% van de maandpremie terugbetaald als ze met een zwarte doos rijden.
 • P&V: als jongeren tot 26 jaar een zwarte doos installeren, kunnen ze korting krijgen.

7. Korting als je een cursus defensief rijden volgt

Zowel bij AXA als bij Belfius en DVV Verzekeringen kun je als jonge bestuurder korting krijgen als je een rijstage volgt. Opgelet: bij de laatste 2 geldt die korting niet als je auto sportkenmerken heeft.

8. Korting als je al geregistreerd stond als occasioneel bestuurder

Als je als jongere al vermeld stond als occasioneel bestuurder op de autoverzekering van je ouders, dan krijg je korting met bijvoorbeeld KBC MyFirstCar. Je moet jonger zijn dan 30 en minstens 12 maanden op de autoverzekering van je ouders staan om een voordelig tarief te genieten en de schadevrije korting te kunnen overnemen van je ouders. 

9. Enkel in combinatie met andere verzekeringen

Heel wat verzekeraars bieden jonge bestuurders alleen een autoverzekering als de ouders ook bij hen verzekerd zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Aedes, AXA, Corona Direct in bepaalde gevallen (bijvoorbeeld sportauto), Ethias, ING, KBC en Optimco.

10. Speciale franchise

Verzekeraars kunnen ook een hogere franchise toepassen voor jongere bestuurders. Dat is bijvoorbeeld het geval voor:

 • Aedes: de franchise bedraagt € 150 voor de autopremie BA en € 250 voor de omniumverzekering
 • AXA: als je als jonge bestuurder een omniumverzekering kiest, dan is er een franchise voor de waarborg diefstal.
 • Corona Direct: de franchise wordt verdubbeld als je je wagen laat herstellen in een niet-erkende garage.
 • Federale: je kunt er niet voor kiezen om je franchise af te kopen als je jonger bent dan 23 jaar. Je zult dus altijd een hogere premie betalen als je een ongeval gehad hebt.
 • Optimco-standaardtarief: voor een bestuurder jonger dan 23 jaar is er een franchise van € 150.
 • Optimco Juventus-tarief: als er een degressieve vrijstelling wordt toegepast (€ 750 eerste jaar, € 500 tweede jaar, € 250 derde jaar) is er een lagere premie mogelijk. Er is ook een formule waarbij de vrijstelling voor jonge bestuurders € 150 bedraagt.

Wat als je als jonge bestuurder geen autoverzekering vindt?

Als je geweigerd wordt bij minstens 3 verzekeraars of je alleen kunt laten verzekeren tegen een uitzonderlijk hoge prijs of hoge franchise, is er altijd nog het Tariferingsbureau BA Auto. Deze overheidsinstelling helpt je als je moeilijkheden hebt om een autoverzekering te vinden.