Dossier

Dekt je autoverzekering schade aan je eigen wagen?

13 januari 2020
Eigen schade gedekt?

Als je schade hebt aan je eigen auto na een ongeval, zal het van de situatie afhangen of je autoverzekering tussenkomt. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Je bent niet in fout

Is er een andere bestuurder tegen jou gereden? Zijn of haar autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) zal de schade aan je auto vergoeden:

 • Jij hoeft meestal zelf niets te betalen. Dankzij de directe regeling (RDR-conventie) word je rechtstreeks vergoed door je eigen verzekeraar burgerlijke aansprakelijkheid.
 • Jouw verzekeraar zal de schade verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij.

Je bent in fout

Je bent tegen een andere auto gereden? Dan zal je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid de schade van de tegenpartij betalen. De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed door die verzekering. Daarvoor heb je een full omnium nodig. Die vergoedt wel je eigen schade, maar je moet in de meeste gevallen wel rekening houden met een franchise

Je schadevergoeding

Heb je recht op een vergoeding voor je eigen schade en kan je auto hersteld worden? Dan zal de verzekeraar de herstellingskosten betalen zoals die berekend zijn door een expert.

Wordt je auto total loss verklaard? Dan zijn dit de mogelijkheden:

 • Als je niet in fout bent en je vergoed wordt door de autoverzekering BA van de tegenpartij, dan heb je recht op een vergoeding op basis van de werkelijke waarde van je voertuig. Dat is de waarde van je voertuig voor het ongeval.
 • Als je in fout bent en een omnium hebt, dan hangt je vergoeding af van het systeem dat je hebt gekozen bij aanvang van je polis:
  • Aangenomen waarde: dit systeem is vanuit financieel oogpunt het meest interessant. Je krijgt dan gedurende een beperkte periode alles terugbetaald, daarna daalt de waarde van je auto volgens een afschrijvingspercentage.
  • Werkelijke waarde: de expert zal bepalen welke waarde je voertuig had net voor het ongeval.

Vertrouw op Test Aankoop Verzekeringen voor je autoverzekering

Via de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen kun je een prijsaanvraag doen voor je autoverzekering en de kwaliteit van autoverzekeringen vergelijken:

 • kwaliteitsscore op 100: score op basis van technische criteria en klantentevredenheid na een schadegeval.
 • type franchise: vast bedrag, percentage van de verzekerde waarde of Engelse franchise.
 • bedrag van de franchise: hoe lager dit bedrag van de vrijstelling, hoe voordeliger.
 • waardevermindering: je ziet gedurende welke periode je volledig vergoed wordt bij een schadegeval.
 • score voor het afschrijvingspercentage: hoe lager het percentage, hoe trager je auto in waarde vermindert en hoe interessanter in geval van total loss. Een laag percentage zal dus het hoogste aantal sterren krijgen.

Doe een prijsaanvraag