Dossier

Vul het aanrijdingsformulier goed in

07 augustus 2018
Aanrijdingsformulier

07 augustus 2018

Ben je betrokken bij een ongeval? Dan is het belangrijk om rustig te blijven en het Europees aanrijdingsformulier zo exact mogelijk in te vullen. Zo ben je zeker dat alles vlot loopt met je verzekeraar.

Wat is een aanrijdingsformulier?

Het aanrijdingsformulier is het formulier dat je nodig hebt voor je verzekeraar. Na een ongeval vul je het document het best in samen met de tegenpartij.

Overwegen jullie een regeling in der minne? Ook dan is het verstandig om het aanrijdingsformulier in te vullen met de tegenpartij. Als het toch mis gaat, kun je het document dan later nog doorsturen naar je verzekeraar. Belangrijk: het aanrijdingsformulier kan ook gebruikt worden als er geen andere partij betrokken is.

Je kunt je aanrijdingsformulier ook elektronisch invullen met apps zoals Assisto of Crashform. Wil de tegenpartij zo'n app gebruiken, maar verkies jij een papieren aanrijdingsformulier? Je hebt altijd het recht om een digitaal formulier te weigeren.

Waarom is het belangrijk om het aanrijdingsformulier correct in te vullen?

 • Je verzekeraar zal het aanrijdingsformulier gebruiken om te bepalen welke partij aansprakelijk is voor het ongeval. Is het niet juist of onvolledig ingevuld? Dan zou dit aanleiding kunnen geven tot geschillen.
 • De schade kan sneller afgehandeld worden met een aanrijdingsformulier. Als slachtoffer zul je ook sneller de schadevergoeding ontvangen als alles meteen duidelijk is voor de verzekeraars.

10 tips voor een correct ingevuld aanrijdingsformulier

 1. Zorg dat je voorbereid bent en leg minstens 2 aanrijdingsformulieren in je auto. Bij een kettingbotsing zul je zowel met je voorligger als met je achterligger een formulier moeten invullen.
 2. Vul eventueel vooraf jouw gegevens in. Dat kunnen bijvoorbeeld je verzekeringsgegevens of je rijbewijsnummer zijn. Het bespaart je veel gedoe op een stressvol moment.
 3. Noteer alle details van het ongeval en maak een situatieschets. Wees zo duidelijk mogelijk.
 4. Vul alle gegevens van getuigen in vak 5 in. Zorg dat de contactgegevens correct zijn.
 5. Laat de tegenpartij zijn gegevens invullen en kijk alles goed na. Vooral de nummerplaat, de gegevens op de identiteitskaart, rijbewijs en verzekeringsgegevens op de groene kaart zijn belangrijk.
 6. Is er discussie? Noteer dat in vak 14 aan jouw kant van het formulier of bel de politie om een proces-verbaal te laten opstellen. Je kunt het pv dan meesturen naar je verzekeraar.
 7. Zet beiden je handtekening en geef een formulier aan de tegenpartij.
 8. Vergeet de achterkant niet in te vullen. Je kunt dat thuis ook nog doen. Hulp nodig? Vraag het aan je verzekeringsmakelaar of -agent.
 9. Maak foto’s van de schade om bij het aanrijdingsformulier te voegen.
 10. Bezorg binnen de 8 dagen het aanrijdingsformulier aan je verzekeraar.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Vergelijk met Test Aankoop Verzekeringen