Zo vul je het aanrijdingsformulier in

Het is heel belangrijk dat je na een ongeval met de auto het aanrijdingsformulier goed invult. Alleen zo kan het schadegeval snel en worden vlot afgehandeld bij je verzekeraar. Met onze tips en aandachtspunten ben je zeker dat je niets vergeet.
Tips en aandachtspunten over het aanrijdingsformulier
Wat is een aanrijdingsformulier?
Een aanrijdingsformulier is een formulier dat de precieze omstandigheden van een auto-ongeval beschrijft.
Vandaag de dag heb je de keuze uit twee mogelijkheden om een aanrijding aan te geven bij de verzekeraar:
- Met het papieren aanrijdingsformulier. De voorkant bestaat uit een deel dat jij moet invullen en een deel dat de tegenpartij moet invullen. In de middenkolom moeten kruisjes worden gezet en onderaan is er een vakje voor een schets van het ongeval. De achterkant kun je thuis verder invullen vóór je het document aan je verzekeraar bezorgt.
- Digitaal via een van de twee speciaal daarvoor ontworpen apps die je op je smartphone kunt downloaden: Crashform of Assisto. Ook de tegenpartij kan dat doen op zijn of haar eigen smartphone. Als er op je verzekeringsbewijs een QR-code staat, kun je trouwens vooraf de code scannen en dan worden je gegevens automatisch ingevuld in de app. Daarna vink je de omstandigheden aan, geef je de schade aan de voertuigen aan en voeg je foto’s toe. Zodra je de aangifte hebt ondertekend, ontvang je een exemplaar van je aangifte in je mailbox. Weet wel dat een regeling in der minne, buiten de verzekeraars om dus, in dat geval niet meer mogelijk is.
We zullen verder dieper ingaan op die twee mogelijkheden.
Je vindt in dit dossier ook het antwoord op enkele veelgestelde vragen:
- Moet je het formulier ook invullen als je geen beroep wilt doen op de verzekering?
- Heeft het zin om het formulier in te vullen als je de politie erbij haalt?
- Heeft het zin om het formulier in te vullen als er geen ander voertuig betrokken is bij het ongeval?
- Geldt het aanrijdingsformulier ook in het buitenland?
- Geldt het aanrijdingsformulier ook in geval van een kettingbotsing?
- Wat als je het niet eens bent met de tegenpartij?
Waarom zou je een aanrijdingsformulier invullen?
Je verzekeraar gebruikt het aanrijdingsformulier om te bepalen welke partij aansprakelijk is voor het ongeval. Is het niet juist of onvolledig ingevuld? Dan kan dat aanleiding geven tot geschillen.
Het schadegeval zal ook sneller worden afgehandeld als je een aanrijdingsformulier hebt ingevuld. Zelfs als de politie een proces-verbaal heeft opgesteld. Slachtoffers worden nu eenmaal sneller uitbetaald als alles meteen duidelijk is voor de verzekeraars.
Een aanrijdingsformulier is altijd in je voordeel, zelfs bij een regeling in der minne. Als het toch mis gaat tussen jou en de tegenpartij, kun je het document dan later nog doorsturen naar je verzekeraar. Goed om te weten: zelfs als er geen andere partij betrokken is, is het interessant om een aanrijdingsformulier in te vullen en aan je schadeaangifte toe te voegen.
Van wie krijg je een papieren aanrijdingsformulier?
Je verzekeraar bezorgt je het papieren formulier op het moment dat je je autoverzekering sluit. Na elke aangifte van een schadegeval krijg je een nieuw exemplaar.
Vul je gegevens op voorhand reeds in
Ongeacht of je de voorkeur geeft aan het papieren aanrijdingsformulier of je liever werkt met de digitale aangifte via een speciaal daarvoor ontworpen app, je doet er altijd goed aan om je gegevens vooraf in te vullen: de naam van de verzekeringsnemer, je auto, je verzekeringspolis. Dan hoef je daar op het ogenblik van het ongeval al niet meer aan te denken. De gegevens over de bestuurder vul je uiteraard beter niet vooraf in, want je weet niet met zekerheid wie op het ogenblik van de aanrijding achter het stuur zal zitten.