Dossier

Welke documenten moet je in je auto hebben?

11 juni 2020
Boorddocumenten

Als je met je auto op de openbare weg rijdt, zijn er een aantal boorddocumenten verplicht. Bij een wegcontrole, als je een overtreding begaan hebt of bij een ongeval betrokken bent, moet je die autopapieren kunnen tonen.

Verzekeringsbewijs of groene kaart

Groene kaart of verzekeringsbewijsEen groene kaart is een verzekeringsbewijs (officieel 'internationale motorrijtuigenverzekeringskaart'). Het document bewijst in principe dat je een geldige autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebt en dus verzekerd bent voor schade die je veroorzaakt aan anderen. In België is deze autoverzekering verplicht als je de openbare weg op gaat. Sinds 1 juli 2020 zijn de nieuwe verzekeringsbewijzen niet langer groen, maar wit. Tot eind 2021 zijn zowel groene als witte versies geldig. 

Goed om te weten: als je een aanhangwagen of caravan hebt met een maximaal toegelaten gewicht van 750 kg, dan geldt de groene kaart van je auto als bewijs dat de verzekering van je caravan of aanhangwagen in orde is. Bedraagt het gewicht meer dan 750 kg? Dan heb je een aparte verzekering nodig.

Van wie krijg je je groene kaart of verzekeringsbewijs?

Je autoverzekeraar bezorgt je elk jaar een nieuw verzekeringsbewijs rond de vervaldag van je contract. Sinds 1 juli 2020 mag je verzekeraar dit verzekeringsbewijs ook digitaal sturen. Het papieren exemplaar hoeft hij niet meer in je brievenbus te laten vallen, als jij daarmee akkoord bent gegaan. Je kunt het document dan op je smartphone opslaan of afdrukken. Om zeker te zijn dat je het verzekeringsbewijs kunt tonen bij een controle zorg je beter voor een papieren versie in je wagen. Zeker als er meerdere bestuurders zijn of als je naar het buitenland reist, is dat aan te raden.

Wat staat er op je verzekeringsbewijs?

Je vindt de volgende gegevens op je groene kaart:

  • polisnummer
  • verzekeraar
  • geldigheidsperiode
  • landcodes
  • naam en adres van de verzekeringsnemer
  • gegevens van je auto
  • nummerplaat
  • handige informatie zoals een telefoonnummer bij pech of een ongeval

Deze gegevens heb je nodig om het aanrijdingsformulier te kunnen invullen als je een ongeval hebt.

Waar geldt je groene kaart of verzekeringsbewijs?

Je bent verzekerd in alle landen waarvan de landcodes niet werden doorstreept op je groene kaart. Rijd je naar een ver land? Check dan zeker of de code van dat land op je verzekeringsbewijs niet werd doorkruist. In dat geval is je verplichte verzekering er niet geldig. Je kunt dan aan je verzekeraar vragen of toch dekking mogelijk is, eventueel tegen betaling van een extra premie. Kan dat niet? Dan moet je een zogenoemde grensverzekering kopen vóór je dat land binnenrijdt.

Wanneer moet je je verzekeringsbewijs tonen?

De politie zal de kaart vragen bij een controle of een ongeval. Ook als je naar de keuring gaat, moet je de groene kaart voorleggen. 

Wat als je groene kaart gestolen of verloren is?

Contacteer zo snel mogelijk je verzekeraar, verzekeringsagent of verzekeringsmakelaar om een nieuw verzekeringsbewijs aan te vragen. Als je bij een controle je groene kaart niet kunt tonen, riskeer je een boete.

Op zoek naar een goede autoverzekering?

Test Aankoop Verzekeringen helpt je op 2 manieren:

  • Doe een prijsaanvraag: je ontvangt prijsvoorstellen op maat en kunt intekenen als je dat wenst.
  • Maak een simulatie: je ontdekt de geschatte prijzen van de autoverzekeringen voor jouw profiel. 

In beide gevallen krijg je ook zicht op de kwaliteit van de autoverzekeringen.