Dossier

Autoverzekering nodig voor een aanhangwagen?

13 januari 2020
Autoverzekering nodig voor een aanhangwagen?

De verzekering voor je aanhangwagen hangt af van zijn Maximaal Toegelaten Massa (MTM). Als dit totale gewicht van de aanhangwagen en zijn lading meer dan 750 kg bedraagt, heb je een aparte autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig. 

Welke verzekering voor een aanhangwagen van meer dan 750 kg?

Een aanhangwagen van meer dan 750 kg is wettelijk een motorrijtuig. Net als bij auto’s, moto’s en bromfietsen moet je dan een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Dit is wat je te doen staat:

  • Contacteer je autoverzekeraar voor een extra autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor je aanhangwagen. Je hebt die nodig om je aansprakelijkheid te verzekeren als je aanhangwagen losgekoppeld is en op die manier schade veroorzaakt.
  • Check met je verzekeraar of je een bijpremie moet betalen voor je gewone autoverzekering. Zodra je aanhangwagen gekoppeld is aan je wagen is het namelijk de verzekering van je auto die tussenkomt bij een schadegeval.
  • Controleer hoe het zit met de dekking voor je aanhangwagen als je een omniumverzekering, bijstandsverzekering of rechtstbijstand hebt voor je auto.
  • Schrijf je aanhangwagen in bij de DIV.
  • Bevestig je Q-nummerplaat op je aanhangwagen. Dat is een speciale nummerplaat voor aanhangwagens van meer dan 750 kg.

Wat als je een aanhangwagen van minder dan 750 kg wil verzekeren?

Een aanhangwagen van minder dan 750 kg wordt niet beschouwd als een motorrijtuig. Je hebt dus geen extra autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig. Dit moet je doen:

  • Laat je autoverzekeraar weten dat je een lichte aanhangwagen hebt. Die zal tussenkomen bij een schadegeval waarbij je aanhangwagen gekoppeld was aan je auto.
  • Wil je ook verzekerd zijn als je losgekoppelde aanhangwagen schade veroorzaakt? Dat kan via je autoverzekering (vaak zonder bijpremie) of via een familiale verzekering.
  • Controleer hoe het zit met de dekking voor je aanhangwagen als je een omniumverzekeringbijstandsverzekering of rechtstbijstand hebt voor je auto.
  • Bevestig een duplicaat van je gewone nummerplaat op je aanhangwagen.

Hoe vind je een goede autoverzekering?

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering