Nieuws

Prijzen in de supermarkten: forse daling bij Carrefour Hyper, andere duurder dan vóór de coronacrisis

13 juni 2020
prijzen supermarkt corona

De coronacrisis heeft de voorbije maanden sterk gewogen op de prijsevoluties in de supermarkten. De eerste impact van het tijdelijk wegvallen van promoties is voorbij. Maar dat betekent niet dat de situatie volledig naar de oorspronkelijke toestand is teruggekeerd, al zeker niet bij Colruyt en Collect&Go.

Toen de coronacrisis uitbrak en het hamstergedrag uitzonderlijke proporties aannam, hebben we besloten om de prijsevolutie in de supermarkten dagdagelijks op te volgen. We doen dat sinds begin maart, dus net vóór de invoering van de lockdown, op basis van een productmand met daarin maar liefst 267 producten.

Bij verschillende supermarkten gingen de prijzen meteen aan het stijgen in vergelijking met begin maart. Onze productmand werd vooral duurder bij Colruyt en Carrefour Hyper (+ 5 %) en bij Collect&Go (+ 4 %). 

We hebben de laatste maanden al verschillende keren verslag uitgebracht over de prijsevoluties. We maken een nieuwe stand van zaken op, ruim 3 maanden na de start van de coronacrisis.

Forse prijsdaling bij Carrefour Hyper

Op 8 juni zagen we een spectaculaire prijsdaling met bijna 5 % bij Carrefour Hyper. Daardoor zakte het prijsniveau van onze productkorf in een klap onder dat van 1 maart. Dit heeft wellicht te maken met de actie die de supermarkt had aangekondigd om 1 000 producten in prijs te laten dalen.

De prijsdaling is uitgesproken zichtbaar in de hypermarkten, maar veel minder in andere winkelformules van Carrefour, zoals Carrefour Market en Market Mestdagh (beide zijn wel niet in de grafiek verwerkt). Al moet gezegd dat de prijzen daar ook minder fel waren gestegen, terwijl Carrefour Hyper een stijging van maar liefst 5,2 % had gekend. Momenteel is het prijsniveau van Carrefour Market iets goedkoper (- 0,6 %) en dat van Market Mestdagh iets duurder (+ 0,5 %) in vergelijking met begin maart. 

Bij Delhaize zien we sinds 4 juni een prijsdaling van bijna 2 %. De terugkeer van 1+1-promoties en een korting van 5 % korting op producten met een Nutriscore A en B zorgen voor een neerwaartse knik in de grafiek van de prijsevolutie van de productmand met promoties en kortingen. Hierdoor is ook het prijsniveau bij Delhaize lager dan vóór de coronacrisis.

Andere supermarkten duurder dan begin maart

Colruyt en Collect&Go zitten momenteel op een prijsniveau dat respectievelijk 4 % en 2,9 % hoger ligt dan op 1 maart. We moeten er wel meteen aan toevoegen dat Colruyt op dit moment wel een algemene kortingsbon aanbiedt van 3 % op je aankopen, waarvan het effect niet in onze grafiek is verrekend.

Bij Albert Heijn en Cora is het prijsniveau van onze productkorf opnieuw aan het stijgen; het is nu respectievelijk 1,7 % en 1,4 % duurder dan begin maart. Nochtans hebben beide ketens al periodes gekend waarin het prijsniveau lager lag dan begin maart.

Dat toont aan welke interessante evoluties ons onderzoek kan blootleggen. We blijven de vinger aan de pols houden.

Ter illustratie geven we het voorbeeld van de prijsevolutie van toiletpapier van het huismerk van de supermarkten.

 

We stippen tot slot aan dat we in ons onderzoek louter de prijsevolutie per supermarkt bekijken. Wil je weten hoe het met het prijsniveau van de supermarkten onderling zit en welke supermarkt in jouw buurt de goedkoopste is, dan kun je terecht in onze supermarktmodule.

Naar onze supermarktmodule