Nieuws

Moet ik nog rekening houden met corona als ik op reis ga?

01 juni 2022
reizen, corona, cst, koffer

Hoe graag we ook neen zouden antwoorden op deze vraag, je moet nog steeds nagaan wat de coronaregels op je vakantiebestemming zijn. Dat zal de hele zomervakantie zo blijven.

Met de coronacijfers lijkt alles op dit ogenblik mee te vallen, althans in Europa. Dat neemt niet weg dat er maatregelen van kracht zijn en die veranderen soms snel. Tijdig en regelmatig informatie inwinnen is dus de boodschap.

Voor je vertrek

Zoek onder meer antwoorden op deze vragen:

  • Moet je een passenger locator form (PLF) invullen voor je reisbestemming, je registreren of een verklaring op eer invullen?
  • Waar is het mondmasker nog verplicht en welk type?
  • Waar heb je het Covid Safe Ticket (CST) nodig?
  • Kun je de lokale app installeren en is dit nodig?
  • Als je nog geen boosterprik hebt gehad, hoelang is je vaccinatie dan geldig?
  • Moet je een bewijs van een reis- of ziektekostenverzekering kunnen voorleggen als je tijdens de reis met het coronavirus wordt besmet?

Vergeet niet om uit te zoeken welke voorschriften gelden in alle landen waar je op doorreis bent. Niet alleen als je met de auto reist, maar ook als je bijvoorbeeld een tussenlanding met het vliegtuig maakt. Ga ook na wat geldt voor de kinderen.

Raadpleeg voor je vertrek de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Je vindt er de reisadviezen per land. Voor meer info kun je ook terecht op de website van de EU en op de website van de ambassade van je vakantiebestemming.

Voor je terugkomst

Voor de terugkeer naar ons land zijn de regels wat soepeler geworden. Sinds 23 mei gelden er alleen nog maatregelen voor reizigers die terugkomen uit een land met een heel hoog risico. Zulke landen zijn er momenteel niet, maar dat kan snel veranderen.

Je mag niet reizen wanneer je in quarantaine of isolatie zit. Als je in het buitenland in quarantaine of isolatie moet, zul je die daar moeten uitzitten voordat je naar België kunt terugkeren. Enkel in uitzonderlijke gevallen zijn afwijkingen toegestaan.

Nog vragen?

Heb je nog vragen over reizen, raadpleeg dan onze antwoorden op veelgestelde vragen

Je kunt ook bellen met onze hulplijn op het gratis nummer 0800 29 510 van maandag tot vrijdag tijdens kantooruren.

bel onze hulplijn