Dossier

Zo betaal je het best in het buitenland

09 mei 2022
Welke betaalkaart gebruik je het best in het buitenland?

Hoe betaal je het best op reis en met welke betaalkaart haal je het best geld af? Gebruik je bij voorkeur je debetkaart of komt je kredietkaart voordeliger uit? Het antwoord verschilt al naargelang je bijvoorbeeld naar Andalusië, Londen of New York gaat. 

Betalen en geld afhalen

Wanneer je beschikt over zowel een debetkaart als een kredietkaart, gebruik je die betaalkaarten beter niet achteloos, zoals het je uitkomt, anders kun je onverwacht met hoge kosten worden geconfronteerd. 

De algemene regel waar je bijna altijd voordeliger mee uitkomt, is eenvoudig:

  • geld afhalen doe je met je debetkaart;
  • betalen doe je met je kredietkaart.

In wat volgt, gaan we meer in detail. Daarbij maken we een onderscheid al naargelang je reisbestemming:

Let wel!

  • Je kunt niet altijd afgaan op de merknaam vermeld op de kaart om te weten of je betaalkaart een debetkaart is of een kredietkaart. Vroeger was dat makkelijker, toen was een kaart van Visa, Mastercard of American Express sowieso een kredietkaart, en vielen alle andere kaarten onder de noemer debetkaart (met enerzijds de functie Bancontact, louter te gebruiken in België, en anderzijds de functie Maestro, die zowel in als buiten België kan worden gebruikt). Maar ondertussen bieden zowel Visa als Mastercard ook debetkaarten aan in ons land: Visa Debit en Mastercard Debit.
  • Als je op cruise vertrekt, besef je niet altijd dat je buiten Europa aan het reizen bent. Cruiseschepen varen nu eenmaal vaak onder de Amerikaanse vlag. Controleer dat vooraf, anders kan het zijn dat je je op de Middellandse Zee bevindt maar dat je betaalkaart toch niet bruikbaar is! 

Tot slot hebben we ook enkele nuttige wenken in tips, zowel vóór je vertrek als voor onderweg en zelfs voor het geval je vaak in vreemde munt betaalt.