Approved by tomorrow: hoe moet het verder met onze privacy?

Over de traceringapplicatie CoronAlert is intussen al veel geschreven. Niet alleen over het feit óf ze er al dan niet zou komen, maar ook over de eventuele privacyproblemen die deze applicatie met zich mee zou brengen. Een problematiek die eigen blijkt te zijn aan de almaar toenemende digitalisering. Want ook bij een slim deurslot of zelfs een kindertablet liggen jouw gegevens vaak te grabbel.
Is een anonieme app een illusie?
Wij peilden eind april bij meer dan 1 000 Belgen naar hun mening over zo’n traceringsapplicatie. Daaruit bleek dat de meerderheid van de Belgen (60 %) ervan overtuigd was dat het gebruik van persoonlijke gegevens erg nuttig kon zijn om de verspreiding van het COVID-19-virus onder controle te houden. Zo’n 66 % dacht dat het heel wat kon bijdragen tot het redden van levens.Het feit dat de Belgen zich bewust zijn van datagebruik als middel in de strijd tegen COVID-19 wil niet zeggen dat ze de overheid carte blanche geven. 64 % van onze respondenten gaf destijds aan zich zorgen te maken over de gevolgen van de coronacrisis wat betreft de privacyrechten. 24 % gaf zelfs openlijk aan niet van plan te zijn om een tracingsapplicatie te installeren. En maar liefst 82 % was ervan overtuigd dat gegevens in die applicatie nooit echt helemaal kunnen worden geanonimiseerd.
En wat denk jij? Laat het ons weten. Nuttig om te weten is dat wij, van zodra de app beschikbaar is, de privacytechnische aspecten hiervan grondig onder de loep zullen nemen.
Slimme toestellen niet noodzakelijk veilig
Het probleem van gegevens die zomaar te grabbel liggen, is ons echter niet vreemd. Enkele jaren geleden al stuurden wij een team van ethische hackers naar een woning waar we tal van “slimme” apparaten hadden geïnstalleerd. Veel tijd hadden ze niet nodig om het deurslot te kraken, de printer leeg te printen, de camerabeelden te bekijken en ga zo maar door. We hebben dit probleem al meermaals aangekaart bij de staatssecretaris voor privacy en willen dan ook dat er een wettelijk kader wordt uitgewerkt voor de cyberveiligheid van dergelijke toestellen.
Ons werk en dat van andere Europese consumentenorganisaties werpt wel zijn vruchten af: onlangs heeft de Europese Commissie aangekondigd een nieuwe wetgeving uit te werken om cyberveiligheid, en met name die van met het internet verbonden apparaten, te verbeteren.
Druk voor evolutie naar digitale samenleving neemt toe
Ook andere sectoren slaan almaar meer de weg van de digitalisering in. Zo ook de banksector. Tijdens de coronacrisis werd bijvoorbeeld de limiet voor de contactloze betaling opgetrokken naar € 50. Wij zijn zeker niet tegen die maatregelen. Maar we pleiten ervoor om ze tijdelijk te houden en na de crisis terug te keren naar de vroegere situatie. Bij een contactloze betaling moet je immers niet bevestigen dat jij het wel degelijk bent die betaalt, zoals je dat doet wanneer je je pincode ingeeft. Daardoor kan iemand die jouw kaart heeft gesloten of gevonden, ermee betalen zonder dat hij je code kent.
Bovendien willen we dat banken, naast hun digitale aanbod, een uitgebreidere basisbankdienstverlening voorzien om de te abrupte evolutie van de digitalisering op te vangen. Onder meer hiervoor lanceerden we begin dit jaar reeds een petitie.
En wat denk jij?
Hoe kunnen we een juist evenwicht vinden tussen de verschillende belangen die vandaag op het spel staan? Onder welke voorwaarden kunnen persoonsgegevens worden verwerkt in het kader van de Covid-19-epidemie? Hoe kan het verzamelen, opslaan en gebruiken van deze gegevens worden geregeld en beveiligd? En ben jij bezorgd dat de Covid-19-crisis gevolgen zal hebben voor jouw privacyrechten?

Deelnemen aan de discussie
Deelnemen door een vraag of reactie achter te laten
Meld je aan om toegang te krijgen.
Nu komt men met tracering via app, Dit zou de zaak moeten helpen oplossen??? Allemaal vijgen na Pasen, veel te laat. Het aspect privacy hoeft geen verdediging omdat dit nu eenmaal niet bestaat in de digitale wereld. Vraag dit Angela Merkel maar eens toen de NSA haar smartphone hackte!!
Noot: Waarom is de digitalisatie zo snel en expansief ontwikkeld? Een van de redenen is dat het een snelle en gemakkelijke manier is om persoonlijke gegevens te verkrijgen van de onwetende gebruikers. Kennis is macht.
Om de Covid crisis te bestrijden zijn er andere middelen nodig. Transparantie, eenvormigheid en integriteit van beleid gesteund door medische experten die dezelfde aanpak verkondigen en verdedigen.
Meld je aan om toegang te krijgen.
Meld je aan om toegang te krijgen.
Beste Karel, bedankt voor je waardevolle bijdrage ! Privacy dient inderdaad onlosmakelijk verbonden te zijn met een tracing app. Daarom pleiten we ervoor duidelijke grenzen te voorzien zodat de consumentenrechten worden gerespecteerd. We vragen dat de app (als die er komt) de principes van Algemene Verordening Gegevensbescherming – of GDPR – in grote lijnen moet respecteren en dat de app ook dient gebaseerd te zijn op het anonieme karakter van de gegevens. We onderschrijven tegelijk het feit dat er transparantie zou zijn omtrent de informatie die wordt verzameld en de precieze duur ervan. Mvg, ^An
Meld je aan om toegang te krijgen.