Nieuws

Coronavirus: je zult tot € 50 contactloos kunnen betalen in de winkel

08 april 2020
coronavirus en betalen in de winkel

Elektronische betalingen worden tijdens deze coronacrisis zoveel mogelijk aangeraden. Dat kan zelfs contactloos, zodat je de toetsen van de betaalterminal niet hoeft aan te raken. De limiet voor dergelijke betalingen wordt vanaf 14 april opgetrokken van € 25 naar € 50. Voor ons mag dat slechts tijdelijk zo zijn. 

Wanneer je boodschappen gaat doen, is er éénbelangrijke vereiste: was daarna zorgvuldig je handen. Wil je in de winkel zelf liever niet de toetsen van de betaalterminal aanraken, dan zijn er twee mogelijkheden om te betalen.

Echte contactloze betaling

Wanneer er op je bankkaart een logo staat met vier golfjes, kun je contactloos betalen. Je moet daarvoor gewoon je kaart dicht bij datzelfde logo op de terminal zelf brengen. Je moet dan geen pincode ingeven. 

Als je een smartphone hebt die geen iPhone is, kun je ook contactloos betalen als je de NFC-functie hebt gedeblokkeerd. Je kunt daar alles over lezen in ons dossier Contactloos betalen: wat moet je weten? 

Let wel: contactloos betalen kun je alleen voor een niet al te groot bedrag. Om contactloze betalingen in deze coronatijden te promoten hebben de banken nu besloten om de limiet per verrichting op te trekken. Het was doorgaans maximaal € 25, maar vanaf 14/4/2020 kun je tijdelijk tot € 50 gaan. Voor een hoger bedrag moet je je pincode intikken. Die code is ook één keer nodig als je een aantal contactloze betalingen na elkaar hebt gedaan, kwestie van je identiteit eens te controleren. De grens daarvoor lag tot nog toe in principe op een totaal bedrag van € 50, maar hij werd nu opgetrokken naar € 100.

Check altijd goed het bedrag dat je moet betalen alvorens je kaart aan de terminal te swipen. Er wordt je immers niet gevraagd om te bevestigen.

Voor ons moeten die verhogingen na de crisis worden teruggeschroefd

Wij zijn zeker niet tegen die maatregelen. Maar we pleiten ervoor om ze tijdelijk te houden en na de crisis terug te keren naar de vroegere situatie. Bij een contactloze betaling moet je immers niet bevestigen dat jij het wel degelijk bent die betaalt, zoals je dat doet wanneer je je pincode ingeeft. Daardoor kan iemand die jouw kaart heeft gesloten of gevonden, ermee betalen zonder dat hij je code kent.

Hoewel de bank verplicht is om het volledige bedrag terug te storten wanneer een consument betwist dat hij een bepaalde contactloze betaling heeft gedaan, is die regel op zich geen afdoende bescherming. De consument beseft immers niet altijd meteen dat hij werd opgelicht, veelal zal hij dat pas op zijn rekeninguittreksels merken, als hij die al geregeld controleert. Bovendien moet hij daarna nog stappen ondernemen om de betaling te betwisten bij zijn bank. In de praktijk verloopt de terugbetaling lang niet altijd van een leien dakje.

Betaling via smartphone mét bevestiging

De meest voorkomende app waarmee je via je smartphone kunt betalen maar wel met een bevestiging, is Payconiq by Bancontact. Bijna alle Belgische banken bieden die formule aan. Je moet ten minste één debetkaart (Bancontact) aan de app koppelen. Uiteraard kun je de app alleen gebruiken als de handelaar die betaalmethode aanvaardt.

De betaling houdt in dat je een QR-code scant, het gevraagde bedrag checkt of zelf ingeeft, en vervolgens bevestigt met je geheime code via de toetsen van je telefoon. Zo moet je de betaalterminal in de winkel dus ook niet aanraken.

Er bestaan nog andere betaalapps: de Bancontactfunctie geïntegreerd in bepaalde bankapps, Google Pay, Apple Pay … 

Ook bij deze tweede betaalmogelijkheid kun je slechts een beperkt bedrag betalen, maar de limieten liggen hoger dan bij de formule waarbij je zonder bevestiging betaalt. Ze verschillen volgens de bank en volgens het systeem.