Nieuws

Coronavirus: je zult tot € 50 contactloos kunnen betalen in de winkel

08 april 2020
coronavirus en betalen in de winkel

Elektronische betalingen worden tijdens deze coronacrisis zoveel mogelijk aangeraden. Dat kan zelfs contactloos, zodat je de toetsen van de betaalterminal niet hoeft aan te raken. De limiet voor dergelijke betalingen wordt vanaf 14 april opgetrokken van € 25 naar € 50. Voor ons mag dat slechts tijdelijk zo zijn. 

Wanneer je boodschappen gaat doen, is er éénbelangrijke vereiste: was daarna zorgvuldig je handen. Wil je in de winkel zelf liever niet de toetsen van de betaalterminal aanraken, dan zijn er twee mogelijkheden om te betalen.

Echte contactloze betaling

Wanneer er op je bankkaart een logo staat met vier golfjes, kun je contactloos betalen. Je moet daarvoor gewoon je kaart dicht bij datzelfde logo op de terminal zelf brengen. Je moet dan geen pincode ingeven. 

Als je een smartphone hebt die geen iPhone is, kun je ook contactloos betalen als je de NFC-functie hebt gedeblokkeerd. Je kunt daar alles over lezen in ons dossier Contactloos betalen: wat moet je weten? 

Let wel: contactloos betalen kun je alleen voor een niet al te groot bedrag. Om contactloze betalingen in deze coronatijden te promoten hebben de banken nu besloten om de limiet per verrichting op te trekken. Het was doorgaans maximaal € 25, maar vanaf 14/4/2020 kun je tijdelijk tot € 50 gaan. Voor een hoger bedrag moet je je pincode intikken. Die code is ook één keer nodig als je een aantal contactloze betalingen na elkaar hebt gedaan, kwestie van je identiteit eens te controleren. De grens daarvoor lag tot nog toe in principe op een totaal bedrag van € 50, maar hij werd nu opgetrokken naar € 100.

Check altijd goed het bedrag dat je moet betalen alvorens je kaart aan de terminal te swipen. Er wordt je immers niet gevraagd om te bevestigen.

Voor ons moeten die verhogingen na de crisis worden teruggeschroefd

Wij zijn zeker niet tegen die maatregelen. Maar we pleiten ervoor om ze tijdelijk te houden en na de crisis terug te keren naar de vroegere situatie. Bij een contactloze betaling moet je immers niet bevestigen dat jij het wel degelijk bent die betaalt, zoals je dat doet wanneer je je pincode ingeeft. Daardoor kan iemand die jouw kaart heeft gesloten of gevonden, ermee betalen zonder dat hij je code kent.

Hoewel de bank verplicht is om het volledige bedrag terug te storten wanneer een consument betwist dat hij een bepaalde contactloze betaling heeft gedaan, is die regel op zich geen afdoende bescherming. De consument beseft immers niet altijd meteen dat hij werd opgelicht, veelal zal hij dat pas op zijn rekeninguittreksels merken, als hij die al geregeld controleert. Bovendien moet hij daarna nog stappen ondernemen om de betaling te betwisten bij zijn bank. In de praktijk verloopt de terugbetaling lang niet altijd van een leien dakje.

Betaling via smartphone mét bevestiging

De meest voorkomende app waarmee je via je smartphone kunt betalen maar wel met een bevestiging, is Payconiq by Bancontact. Bijna alle Belgische banken bieden die formule aan. Je moet ten minste één debetkaart (Bancontact) aan de app koppelen. Uiteraard kun je de app alleen gebruiken als de handelaar die betaalmethode aanvaardt.

De betaling houdt in dat je een QR-code scant, het gevraagde bedrag checkt of zelf ingeeft, en vervolgens bevestigt met je geheime code via de toetsen van je telefoon. Zo moet je de betaalterminal in de winkel dus ook niet aanraken.

Er bestaan nog andere betaalapps: de Bancontactfunctie geïntegreerd in bepaalde bankapps, Google Pay, Apple Pay … 

Ook bij deze tweede betaalmogelijkheid kun je slechts een beperkt bedrag betalen, maar de limieten liggen hoger dan bij de formule waarbij je zonder bevestiging betaalt. Ze verschillen volgens de bank en volgens het systeem.

 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

52 reacties

sorteer op :
U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
21/07/2020

Ik heb een tekort aan woorden voor de geweldige winst die je me in slechts een week hebt helpen verdienen met de strategie voor binaire opties. Het spijt me zo dat ik in het begin twijfelde, ik investeerde $ 200 en verdiende $ 2.500 in slechts een week, en bleef meer investeren, vandaag ben ik financieel succesvol, u kunt contact met hem opnemen via e-mail: carlose78910@gmail.com
Via whatsapp: (+12166263236)
Ik raad je aan om niet te aarzelen. Hij is geweldig.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
21/07/2020

Hallo allemaal, ik ben super opgewonden vandaag. Ik zag opmerkingen van mensen die al een lening hadden ontvangen van Sabinehelps@gmail.com en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen. Een paar uur geleden bevestigde ik in totaal 10.000 euro die ik had aangevraagd van mijn eigen bankrekening. Dit is echt geweldig nieuws, en ik adviseer iedereen die een echte lening nodig heeft om een aanvraag in te dienen via e-mail: sabinhelps@gmail.com of whatsapp haar op + 79267494861.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
19/07/2020

Hallo kijker

Wij zijn professionele handelaren, die wekelijks forex en binair voor investeerders verdienen, vertellen u graag meer over ons investeringsplatform waar u al vanaf $ 200 kunt beleggen en wekelijks $ 2000 kunt verdienen. Veel mensen hebben van deze investering geprofiteerd. aanbod voor en tijdens dit convid-19-virus, als u door dit coronavirus financiële problemen doormaakt en u heeft hulp nodig bij het betalen van rekeningen, kiest u gewoon een geschikt investeringsplan voor uzelf en maakt u wekelijks winst

$ 200 om in 7 dagen $ 2.000 te verdienen
$ 300 om in 7 dagen $ 3.000 te verdienen
$ 500 om in 7 dagen $ 5.000 te verdienen
$ 1000 om in 7 dagen $ 10000 te verdienen
$ 5000 om in 7 dagen $ 50.000 te verdienen

Om nu uw investering te starten
WhatsApp: 15022064419 of e-mail tradewithcarlos2156@gmail.com

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
09/07/2020

Ik kocht een eigendom waarbij ik de eerste 3 jaar niet aan de bank doch wel aan de eigenaar aflos welke mij een maandelijkse aflossing voorstelde. Op 1 maart 2020 heb ik opschorting gevraagd en telefonisch door de makelaar gekregen. De eigenaar was zonder mijn kennis ook mee aan het luisteren dus had kennis. De volgende ochtend heeft de eigenaar zijn akkoord aangepast en wil zijn maandelijkse betalingen niet opschorten.
Ik kan door de coronacrisis niet het gehele bedrag betalen en ben bang dat ook mijn einddatum van de afname of algehele betaling mij mogelijks niet meer gaat lukken.
Indien banken door een regering moeten opschorten, zouden dan alle credietverstrekkers moeten opschorten? Kan het Hof Van Justitie in Luxemburg hiervoor mogelijks een hulp bieden aan alle Europeanen? Kan Test-aankoop hierbij helpen?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
16/06/2020

BNP heeft ons net laten weten dat ze de beslissing om het uitstel van de afbetaling van de lening te herroepen. Wij hebben hun akkoord wel op papier. Kunnen zij nu zomaar op deze beslissing terugkomen? En indien wel kunnen zij ook met terugwerkende kracht werken?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
15/06/2020

Best,Ik herinner me nog toen we bericht kregen dat de banken uitstel wilden geven aan mensen die economisch werkloos werden door covid.

6 maanden geen lening betalen en deze werd zonder dossierkosten geaccepteerd als je in aanmerking kwam.


Wij beiden economisch werkloos zijnde waren heel blij dat we onze 1100 euro 6 maanden konden laten vallen.


We vroegen dit aan en uiteindelijk na 2 maanden kregen we bericht dat het aanvaard was.

Ze stuurden ons ook de intrest op van deze stopzetting.


Wij betalen 2100 euro intrest verdeeld over 12 maanden of alles ineens kan ook uiteraard.


2100 euro !!! Voor een opschorting van 6600 euro !!

Niet alleen is dit schandalig, onze lening word zoams aangegeven verleng met 6 maanden -wat logisch is- en daar betalen we dan ook nog is intrest op.


Persoonlijke leningen waren goedkoper geweest. En geen klein beetje. Ik betaal nu 33% intrest aan de bank terug.


Dit kan toch niet ?

Dit zijn maffiapraktijken en is georchestreerde diefstal. En wij zullen nog bij de goedkopere zijn daar wih leenden aan 1.65% en wij dit betalen op een openstaand saldo van 255 000 euro. Ik neem aan dat er gezinnen zijn die een slechter percentage bekomen zijn en een groter bedrag geleend hebben.


Zij dit de maatregelen die de bevolking moesten helpen ??


Volgend jaar koop locaal, reis locaal , steun de horeca ? Dat zit er niet in. Het zal na deze toegestane diefstal door de overheid binnen blijven en elke euro omdraaien.


Wie heeft de moed om tegen banken in te gaan ?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
11/06/2020

Door toedoen van de corona kan Allianz autoverzekeringen geen premiekorting toestaan nu we verboden werden niet essentiële verplaatsingen te doen. Mail hieromtrent gisteren ontvangen van Allianz

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
10/06/2020

Hallo..het gaat over mijn auto lening van Alfa krediet. Ik had 65dagen achterstand van betalingen wegens ziekte..mogt niet werken wegens vermoeden van corona. Dus minder inkomen..maat ik had een email gestuurt
Voor om te vragen voor een uitstel van 2maanden. Heb gewoon een antwoord gekregen van wij doen ons best en emailen een antwoord. Maar niks en bellen heb ik ook veel gedaan. Nu hebben ze mijn contract verbroken en zij willen nu dat ik alles in eens betaal..bijna 19duizend. Of komen zij mijn auto halen.
Er is een man langs gekomen om te halen maar ik heb mijn auto niet gegeven.
---ben nu op de zwarte lijst
---ze hebben een loonbeslach van mijn man en mij gevraagt
---en ze zeggen dat ze de politie pinnen en de auto in beslag laten nemen
Ik heb tot en met deze maand al mijn achterstand betaald...ik leg ook al mijn gegevens en bewijzen .. dank u

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
10/06/2020
, Gereageerd:

Hallo Erdogan, als abonnee kan je uiteraard beroep doen op het gratis deskundig advies van onze advocaten. Ik heb je dossier even nagekeken en gezien dat je zaak wordt opgevolgd door onze juridische dienst. Hopelijk komt er snel een oplossing voor jou uit de bus. ^An

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
25/05/2020

Ik vind het schandalig dat er geen rekening gehouden wordt met alleenstaanden met kinderen. Het elektriciteits- en water verbruik tijdens deze corona tijden is wel veel meer maar van een bijdrage voor deze mensen spreken we niet. Vind dit niet kunnen! Wij moeten maar zien dat we alles maar kunnen betalen.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
25/05/2020

Ik vind het schandalig dat ze met alleenstaanden met kinderen nooit geen rekening houden. Het elek
triciteits- en waterverbruik is veel meer nu tijdens de corona-periode maar een kleine bijdrage voor deze mensen daar spreken we niet van!

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020

De "geste" van de verzekeraars zou MINSTENS moeten zijn : 1 maand verlenging van de vervaldatum van de polis : heb al twee maanden niet meer met de wagen gereden !!

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020

Mijn huisdokter rekende zonder vermelding een toeslag van extra 2€, kan dit zomaar? Mondmasker had ik reeds aan aangezien het op de deur staat vermeld

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020
, Gereageerd:

Hallo Dominique, dit mag zeker en vast niet ! Ik verwijs hierbij dan ook naar onderstaand artikel waarbij ook door MInister De Block is bevestigd dat zorgsupplementen niet mogen doorgerekend worden aan patienten:

https://www.hln.be/nieuws/binnenland/maggie-de-block-zorgverleners-mogen-geen-coronasupplement-doorrekenen-aan-patienten~a2544c87/

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020

Een korting op de premie lijkt idd. logisch als je naar de statistieken kijkt. Niet alleen voor autoverzekeringen maar ook -en vooral - voor motorverzekeringen. We mogen nu eindelijk weer buiten, maar maximaal met 3 motoren samen.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020

Ik rijd als sinds half maart niet meer met mijn wagen (een mondeo 2.0 diesel - ik word in juni 78) en ik heb Argenta gecontacteerd. Hun antwoord : als je een vermindering wilt op je premie moet je de nummerplaat binnengeven.

Ik ben al meer dan 30 jaar trouwe klant bij BNP Paribas (de bank ik een wereld in verandering) Een instantbetalilng is nog steeds als particulier niet mogelijk (als er een weekend bij te pas komt : 4 dagen vooraleer het geld op de andere rekening staat.
Ik heb al mails gestuurd en gebeld : we zijn er mee bezig.
Ze houden wel elke maand voor mijn premium pack 7.03 euro van mijn rekening.

Met dank voor uw aandacht.
A. Van Der Taelen

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020

Dag Mevrouw, dag Mijnheer,
Ik rijd al sinds half maart niet meer met de wagen. Ik heb Argenta gevraagd om iets te doen . Hun antwoord : Als je een teruggave op je premie wilt, moet je de nummerplaat binnengeven.

Ik ben al meer dan 30 jaar klant bij BNP paribas Fortis : premium pack. Een instantbetaling kan nog steeds niet. Verleden week donderdag schreef ik 250 euro over naar mijn girorekening bij Argenta. Dit bedrag stond pas op dinsdagmorgen 19 maart op mijn rekening. Dat is dan de bank voor een wereld in verandering. Ze houden wel elke maand 7.03 euro van mijn rekening.

Met dank voor uw bereidwillig oor.
A. Van Der Taelen

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
20/05/2020

Ben verzekerd bij Argenta, volledige omnium.verblijf nu voor de vierde maand in het ziekenhuis. Mijn wagen wordt dus 4 maanden niet gebruikt. Bij contact bij Argenta was het antwoord: dan moet gij uw nummerplaat terug inleveren en wordt de verzekering onderbroken.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
24/05/2020
, Gereageerd:

Het is maar normaal dat de verzekeringen op 'safe' spelen. Maar zou het niet simpelder zijn om de nummerplaat tijdelijk te parkeren bij de verzekeringsmaatschappij zelve in dit geval?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
06/05/2020

Wat als je tijdens het uitstel van je woninglening toch naar 25000€ spaargeld gaat? Kan dat uitstel dan door de bank dan geannuleerd worden? Of blijft het uitstel sowieso gelden tot 31/10?

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
18/05/2020
, Gereageerd:

Normaal gezien wordt naar de toestand van je spaargelden in februari gekeken. Als, op dat moment, het bedrag boven de 25000 EUR was, is er geen uitstel van betaling voor je woninglening mogelijk. Voor verder advies kan je als abonnee gerust de permanentie van onze financiële dienst contacteren op het nummer : 02--542.33.44. 

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
06/05/2020

Heb mijn aanvraag gedaan begin april . Mijn bank vraagt me elke week weer nieuwe formulieren in te vullen en door te sturen .Nu zijn we een maand verder en mijn leningen gaan weer van mijn rekening . Schandalig dit is hun opgedrongen door de overheid dus stellen ze het zo lang mogelijk uit .

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
18/05/2020
, Gereageerd:

Dag Erik, ik wil je even meegeven dat het niet normaal is dat het zo lang duurt. Ik raad je dan ook aan om aan je bank te vragen welke de redenen zijn waarom het zo lang duurt (waarom ze talmen) om je een antwoord te geven. Eventueel kan je overwegen om een klacht in te dienen als het antwoord niet van bevredigende aard zou zijn. 

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
02/05/2020

Ik heb spaarcenten maar dat is voor mij ouder dag zoals ieder sparige mens dat gedaan heeft, maar kan de regering aan mij spaarcenten omdat ze nu tekort komen. Is dat waar dat het gestemd geweest is verleden jaar en mogen ze geld nemen v.d. mensen van hen rekening zonder hun medeweten. Ik heb ook gehoor dat de Biconit zou in de toekomst zal zijn. Wat houd dat in weer in?
Vriendelijk groenten
C.Degraeve

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
05/05/2020
, Gereageerd:

Wij hebben geen weet van een wet die daarover zou gestemd zijn. De overheid kan dus niet aan jouw spaarcenten komen. Wat Biconit betreft zouden we graag van jou vernemen waar deze informatie vandaan komt ? Gaat dit misschien over een of andere cryptomunt, al dan niet frauduleus van opzet ? 

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
15/04/2020

beste,
aan 100.000 euro gewaarborgd spaargeld heb je niet veel als er 'n devaluatie komt: wat zijn de vooruitzichten daarover ?
mvg
Pol

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
17/04/2020
, Gereageerd:

Een devaluatie is een waardevermindering van een munt ten opzichte van de waarde van een andere munt. Een devaluatie van de Euro is dan ook alleen maar belangrijk als je een belangrijk deel van je vermogen in niet euro-munten of buiten geografisch Europa bezit (vastgoed in landen waar de Euro niet als primaire munt wordt gebruikt). 

Als je leefwereld en financiële wereld zich dus afspelen in landen waar de Euro de primaire munt is, komt devaluatie ook helemaal niet aan bod. Uw 100.000 euro blijft 100.000 euro. ^An

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
05/05/2020
, Gereageerd:

Als je inflatie vergeet tenminste.

U bent niet ingelogd. Gelieve in te loggen of te
17/04/2020
, Gereageerd:

Goud of dollars kopen?